Skip to main content

Sakari Mattila till HIFK med treårigt kontrakt

Mittfältaren Sakari Mattila, 30, ansluter sig till HIFK inför kommande säsong. Kontraktet med Mattila, som närmast kommer från norska Fredrikstad FK, är treårigt, dvs. är i kraft ända till slutet av säsongen 2022. Utöver rollen som defensiv mittfältare kan Mattila även spela som mittback.

Mattila är en erfaren spelare, som utöver Finland under sin karriär även har spelat i Italien, Schweiz, Norge, England och Danmark. Udinese, Ascoli, AC Bellinzona och Fulham är exempel på organisationer som han har representerat på klubblagsnivå. Mattila är också ett bekant namn från de finländska landslagen, då han har representerat Finland i allting från U15-nivå till seniornivå. I Veikkausliiga har han tidigare spelat för HJK under säsongerna 2008, 2012 och 2013.

Mattila, som sedan sommaren 2018 representerat Fredrikstad FK på den tredje högsta serienivån i Norge, berättar att det till slut var ett lätt beslut att komma till HIFK.

– Det är roligt att redan i detta skede ha framtiden klar. Mitt kontrakt i Norge upphörde och så fick vi förhandlingarna med HIFK i mål ganska fort till slut. Jag är hemma från Helsingfors, och då jag även har barn i familjen så började en flytt tillbaka till Finland kännas angelägen. HIFK visade intresse för mig vid rätt tillfälle och det här kändes som det bästa alternativet med tanke på att kombinera jobb med familjeliv under nästa säsong. Föreningen har stora ambitioner om att gå vidare och det kändes som ett intressant helhetspaket, säger han.

Till laget tillför Mattila en hel del erfarenhet och beträffande kommande säsong har han redan klara målsättningar.

– Jag tillför en slags ledaridentitet och mycket erfarenhet till laget. Någon Ronaldinho får man mig inte att bli, men jag har ett starkt spelöga och sköter min egen roll. Nu har jag en skadefylld säsong bakom mig, så som målsättning inför nästa år har jag att få spela frisk och den vägen hjälpa HIFK vidare. Jag vill vara med och hjälpa föreningen med att ta det följande steget och jobba hårt för att stabilisera Veikkausliigaplatsen. Sen tar vi ett steg i taget mot att spela euromatcher i framtiden, berättar han om sig själv.

Det har gått en del år sedan Mattila senast spelade i Veikkausliiga, så han har ännu inte med egna ögon sett HIFK spela på den högsta serienivån. Han berättar ändå att han nog följt med serien även under åren utomlands och att han därmed också sett en del av HIFK:s matcher.

– Själv har jag inte ännu sett HIFK i Veikkausliiga, men jag har bland annat sett Stadin Derby -matcherna via nätet. Via dem har jag sett att supportrarna är väldigt viktiga för föreningen och derbymatcherna har överlag fört med sig mycket fotbollskultur till Finland. Så känner jag några av HIFK:s nuvarande spelare från tidigare, så via dem har jag fått mer information om föreningen, säger han.

HIFK:s sportchef Mika Lönnström är väldigt nöjd över detta spelarkontrakt.

– Sakari Mattila för med sig väldigt mycket ledarskap och erfarenhet och har också en stark vilja att vara en del av vårt projekt och att hjälpa HIFK vidare som förening. Det är fint att få en spelare som dessutom vill spela för oss i flera år, kommenterar Lönnström.

Säsongskortsförsäljningen inför nästa säsong inleds måndagen den 25.11. via adressen lippu.fi! Vi berättar inom kort mer om säsongskorten samt prissättningen av dem.