Skip to main content

Kolmosen kausi käynnistyy lauantaina 20.4. klo 15.30 Väinämöisen kentällä, kun kylään saapuu legendaarinen Helsingin Palloseura. Väiski ei ole HIFK:lle täysin vieras paikka, sillä Röda pelasi ensimmäiset ottelut kentällä jo vuonna 1980 silloisessa IV-divisioonassa Penninkiä vastaan. Viimeksi HIFK on pelannut Väiskillä vuonna 2003 Nelosen otteluita.

 

HIFK pelasi kauden ensimmäisen kilpailullisen ottelunsa 8.3. Suomen Cupin 1. kierroksella, jolloin Kolmosen C-lohkossa pelaava Gnistan/Ogeli kaatui rangaistuspotkujen jälkeen. Tuolloin joukkue osoitti taistelutahtonsa, kun Gnistan johti ottelua 77. peliminuutilla vielä 3-1, mutta HIFK nousi kuitenkin tasoihin Noa Kieman ja Robin Leskisen maaleilla. Lopulta HIFK vei ottelusta voiton rangaistuspotkuilla, kun jokainen HIFK:n vetäjä onnistui ohittamaan Gnistanin maalivahdin. Noin kuukautta myöhemmin, 6.4. HIFK kohtasi Cupin toisella kierroksella samassa Kolmosen lohkossa pelaavan FC Kontun, joka onnistui pudottamaan Tähtirinnat Suomen Cupista selkeästi numeroin 4-0.

Kuva: Tero Niskanen

 

Päävalmentajan kommentit

Joukkueen sisällä kauden aloitusta on odotettu innolla. HIFK:n päävalmentaja Alex Maylett pitää tunnelmaa joukkueen sisällä hyvänä: ”Joukkueella on ollut nousujohteinen pre-season tähän mennessä ja useiden viikkojen kovan duunin jälkeen fiilis on erittäin hyvä.”

HIFK:n päävalmentaja Alex Maylett

HIFK:n päävalmentaja Alex Maylett. Kuva: Tero Niskanen

”HPS-matsi tulee avaamaan kauden komeasti. Vastassa on energinen ja proaktiivinen joukkue, kuten myös me. Odotan ottelusta vauhdikasta ja korkeaa prässipeliä puolin ja toisin.”

”Olemme hyvin kokematon joukkue ja osalle pelaajista on tulossa nyt ensimmäisiä miesten pelejä. Ensimmäinen tavoitteemme on sarjapaikan säilyttäminen, jonka lisäksi haluamme kehittää nuoria pelaajiamme. Energinen ja nuorekas joukkueemme on kuitenkin jo näyttänyt hyviä merkkejä kehityksestä ja minulla on täysi luotto, että saavutamme tavoitteemme”, Maylett vakuuttaa.

Lopuksi päävalmentaja haluaa lähettää vielä terveisensä kannattajille: ”Kausareiden myyntiluvut todellakin nostattavat fiilistä pelaajien ja valmennuksen kesken! On ilo ja ylpeys pelata maan parhaiden fanien edessä. Odotamme kauden pelien tunnelmaa ja haluamme antaa teille viihdyttävää ja loppuun asti taistelevaa jalkapalloa jokaisessa ottelussa.”

HIFK:n ja HPS:n välinen historia

Loppuvuodesta 1917 perustetun HPS:n historiaan HIFK liittyy visusti. Sekä jääpallossa että jalkapallossa, HIFK oli tuoreen stadilaisen seuran ensimmäinen vastus. Nämä ottelut olivat alkusysäys seurojen väliselle kamppailulle, sillä molempien historia on kulkenut samansuuntaisesti vuosikymmenten läpi.

HPS nousi jalkapallossa nopeasti Suomen huipulle, sillä 1920-luvulla se kruunattiin mestariksi peräti viidesti. Vuonna 1929 pelatun viimeisen cup-muotoisen kilpailun Suomen mestaruuden HPS vei kaatamalla finaalissa HIFK:n peräti 6-2. Pallokentällä pelattu loppuottelu houkutteli lehtereille yli 4000 katsojaa.

Vuoden 1930 Suomen mestaruus ratkaistiin ensimmäistä kertaa sarjamuotoisena. Tästä vuosikymmenestä tulikin HIFK:n ja HPS:n valtataistelu, sillä seurat voittivat kymmenestä mestaruudesta peräti seitsemän – tähtirinnat nappasi pytyn neljästi ja vihreät jääkärit kolmesti.

Lajin levitessä ympäri Suomea myös kilpailu kasvoi ja tämän kokivat molemmat seurat. 1950-luvulle tultaessa perinteiset seurat iskivät yhteen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Suomensarjassa. Notkahdus näytti jäävän väliaikaiseksi, sillä HPS selvisi ensimmäisen Suomen cupin finaaliin vuonna 1955, häviten sen Valkeakosken Hakalle. Myös HIFK teki paluun huipulle ja palasi mestariksi 50-luvun lopulla.

Kaudella 1957 vihreät jääkärit voittivat toistaiseksi viimeisen Suomen mestaruutensa. Se tarkoitti myös sitä, että HPS oli vuonna 1958 ensimmäinen suomalaisseura, joka pelasi vastaperustettua Eurooppa cupia. Ranskalainen Reims oli selkeästi vahvempi yhteismaalein 7-0.

HPS kykeni vielä 1962 voittamaan Suomen cupin, mutta tämän jälkeen alkoi alamäki. Se putosi Mestaruussarjasta vuonna 1964, eikä se kyennyt panostuksista huolimatta enää nousemaan pääsarjatasolle. Tämä johti taloudellisiin ongelmiin ja HPS:n edustusjoukkue seilasi I- ja III-divisioonien välillä 1990-luvulle saakka. Tässä vaiheessa seuran junioritoiminta oli jo siirretty Vallilasta Pakilan ja Paloheinän alueelle, pitkälti nuorisotoiminnan parempien mahdollisuuksien takia.

90-luvulla HPS toiminta keskittyi pääsääntöisesti junioreihin, jonka takia edustusjoukkue käväisi ensimmäistä kertaa jopa IV-divisioonassa. HPS kuitenkin kampesi itsensä aladivareista Kakkoseen ja solmi FinnPan kanssa farmisopimuksen. Tämä toi menestystä kolmannella sarjatasolla ja kauden 1998 päätteeksi HPS karsi jopa noususta Ykköseen – vastassa tietenkin HIFK.

HPS:n maalivahti Toni Schüller, HIFK:n Janne Viljamaa ja Timo-Ville Nieminen Ykkösen nousukarsinnassa 1998. Kuva: Punainen Stadi

HIFK:n isännöimä ensimmäisen osaottelu päättyi maalittomaan tasapeliin. Toinen osaottelu on jo eräänlainen legenda stadilaisessa futiksessa. HPS johti ottelua pitkään Toni Makkosen maalilla, mutta Janne Viljamaan tasoitus ottelun yliajalla nosti tähtirinnat Ykköseen. Historiallisen pelistä tekee myös se, että se oli viimeinen vanhalla Bolliksella pelattu miesten ottelu.

HPS:n ja FinnPan välinen farmisopimus purkautui eikä seura voinut taloudellisten syiden takia vastaanottaa enää paikkaa Kakkosessa seuraavalla kaudella. Näin ollen HPS aloitti edustusjoukkueen toimintansa uudelleen seitsemännestä divisioonasta ja on tehnyt rauhallista nousua ylempiin sarjoihin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana vihreät jääkärit on vakiinnuttanut paikkansa vahvana Kolmosen seurana.

HIFK ja HPS ovat vuosien saatossa kohdanneet toisensa lukuisilla eri sarjatasoilla. Viimeisin Mestaruussarjakohtaaminen on kaudelta 1964, jolloin HIFK haki Bollikselta 4-1 vierasvoiton. Viimeisin kohtaaminen on Nelosesta vuodelta 2005, jolloin röda voitti 3-2 Krister Axin (2) ja Stephan Megyaszain maaleilla. Edellisen kerran HIFK on hävinnyt vajaa 30 vuotta sitten vuonna 1997. Tällöin Oulunkylässä pelattu Kakkosen peli päättyi HPS:n 2-0 voittoon.

Seurojen pitkästä keskinäisestä historiasta huolimatta, tämä on ensimmäinen kerta kun HIFK kohtaa HPS:n Kolmosessa. Näin ollen vihreistä jääkäreistä tulee Pallo-Poikien lisäksi toinen seura, jonka HIFK on kohdannut kaikilla sarjatasoilla Mestaruussarjasta Neloseen.

Edelliset kuusi kohtaamista:

20.09.2005 Nelonen HPS – HIFK 2 – 3 Krister Ax 2, Stephan Megyaszai
19.06.2005 Nelonen HIFK – HPS 4 – 0 Joni Määttänen, Fernando Fernandes, Ilkka Tynkkynen, Niklas Roswall
02.10.1998 Ykkösen karsinta HPS – HIFK 1 – 1 Janne Viljamaa
25.09.1998 Ykkösen karsinta HIFK – HPS 0 – 0
07.08.1997 Kakkonen HPS – HIFK 1 – 2 Tommy Granlund 2
21.05.1997 Kakkonen HIFK – HPS 0 – 2

Yhteensä HIFK ja HPS ovat kohdanneet sarjaotteluissa 71 kertaa. Näistä HIFK on voittanut 31 ja HPS 28 ottelua. Tasan ottelut ovat päättyneet 12 kertaa ja maaliero keskinäisissä otteluissa on HPS:n hyväksi 144-141.

Pääsyliput ja kausikortit

Ottelussa myydään pääsylippuja hintaan 5€, jonka lisäksi kausikortteja on yhä mahdollista ostaa joko tapahtumassa tai nettisivuiltamme. Kausarin hinta on 50 euroa.

Ravintolta Kraken, Hietaniemenkatu 2, tarjoaa HIFK:n kausikortilla kaikki hanajuomat ja viinit -15% alennushinnalla! Ovet aukeavat matsipäivinä klo 12.00.

Kausikortteja on myyty jo yli 400 kappaletta!