Skip to main content

HIFK:hon täksi kaudeksi siirtynyt Huuhkaja-legenda Paulus Arajuuri lopettaa pelaajauransa tähän kauteen. Pitkän uran kansainvälisillä jalkapallokentillä sekä Suomen maajoukkueessa tehnyt puolustaja innostui viime talvena HIFK:n uudesta rakennusprojektista ja teki seuran kanssa alkuvuodesta 2023 kaksivuotisen sopimuksen. Upea ja merkittävä suomalainen jalkapallotarina saa kuitenkin päätöksensä ensi viikolla. Arajuuren jäähyväisottelua vietetään HIFK:n viimeisessä kotiottelussa tulevana maanantaina 2.10. MP:ta vastaan. Viimeisen ottelun ammattilaisurallaan Paulus pelaa Seinäjoella Miesten Ykkösen päätöskierroksella SJK Akatemiaa vastaan saman viikon lauantaina 7.10.

Hienon ja mittavan pelaajauran niin Suomessa, kansainvälisillä kentillä kuin maajoukkueessakin tehnyt 35-vuotias Paulus Arajuuri kertoo lopettamispäätökseen johtaneista syistä.

– Päätös uran lopettamisesta on syntynyt pikkuhiljaa kauden mittaan. On ollut harmillisen paljon kipuja, ja vaikka olen pystynyt pelaamaan paljon ja peliminuutteja on kertynyt, ei treeneissä ole tuntunut enää samalta. En ole pystynyt antamaan kaikkeani joka päivä.

– Tarkoitus on kuitenkin se, että vielä uran jälkeen pääsisi kävelemään ja nauttimaan normaalista elämästä. Tämän myötä on tullut vahvasti sellainen tunne, että nyt on oikea aikaa päättää tämä matka, Arajuuri kertoo.

”Olen erittäin kiitollinen tästä vuodesta”

Veikkausliigadebyyttinsä FC Hongan paidassa kaudella 2006 tehnyt Paulus Arajuuri löi itsensä kunnolla läpi pääsarjatasolla IFK Mariehamnin paidassa kausina 2008-2009. Siitä käynnistyi reilut kymmenen vuotta kestänyt kansainvälinen pelaajaura. Arajuuri siirtyi täksi vuodeksi Ykköseen ja HIFK:hon rakkaudesta jalkapalloon. Samalla hän halusi esimerkillään auttaa joukkueen nuoria pelaajia eteenpäin urillaan.

– Olen ihan äärimmäisen kiitollinen tästä kaudesta ja tästä vuodesta. Meillä on ollut tosi hyvä joukkuehenki alusta saakka, ja lähdimme rakentamaan ihan uutta projektia. Staffista pelaajiin meillä on ollut fantastinen meininki, vaikka totta kai myös haasteita on mahtunut mukaan.

– Näen silti, että niillä resursseilla ja lähtökohdilla, jolla lähdimme tähän kauteen, on kuudes sija ja paikka ensi kaudeksi Ykkösliigassa hyvä suoritus. Olen erittäin kiitollinen tästä vuodesta, Paulus sanoo.

Arajuuri kertoo, että palaaminen koti-Suomeen ja Helsinkiin uran viimeisille kausille toi muistutuksen siitä, mistä kaikki sai alkunsa.

– Tämä kausi, asuminen Helsingissä lähellä perhettä ja kavereita sekä se, että on saanut samaan aikaa elää jalkapalloilijan elämää on ollut hienoa. Se on ollut monella tapaa itselle muistutus siitä, mistä tämä kaikki lähti ja miksi tähän lajiin on rakastunut niin isosti, hän kertoo.

Jalkapallo on ollut turvapaikka, jossa on saanut antaa kaikkensa

Vaikka uralla on ollut upeita saavutuksia EM-kisoista ja mestaruuksiin, Arajuuri nostaa kaipaavansa uran päätyttyä etenkin yhteisöllisyyttä ja arjen hienoja muistoja.

– Jalkapallojoukkue koostuu niin monesta osasta, on pelaajat, taustahenkilöt, kannattajat ja ihmiset, jotka tekevät töitä seurassa. Se yhteisöllisyys on niin suurta, että arjestakin löytyy uskomattoman hienoja muistoja, joita tulee todella ikävä.

– Tulen kaipaamaan myös sosiaalista puolta, jossa olen saanut elää, ja jota on pitänyt itsestäänselvyytenäkin. Se on ollut jollain tavalla myös terapeuttista, että on sellainen turvapaikka, jossa on saanut antaa kaikkensa. Olen kiitollinen siitä, että on ollut sellainen intohimo, joka on saanut tekemään tätä ja on ollut suunta, jota kohti mennä, Arajuuri pohtii.

Tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole elämänsä jalkapallolle omistaneelle konkarille vielä täysin selviä, mutta Arajuuri nostaa, että myös valmentajan ura voisi joskus kiinnostaa. Hän kuitenkin arvelee, ettei mieli vielä edes ymmärrä täysin, että pian ammattilaisura on oikeasti ohi.

– Olen ajatellut jonkin verran tulevaisuuden suunnitelmia, mutta ei ole vielä harmainta aavistusta. Olen elänyt pitkään niin suorituskeskeisessä maailmassa, että ihan ensimmäiseksi pitäisi varmaan vähän palautua ja reflektoida.

– Veikkaan, ettei mieli osaa edes ymmärtää vielä, että nyt se oikeasti loppuu. Vaikka sanon sen ääneen, luulen, että sen ymmärtää vasta, kun se on oikeasti ohi. Pieni juttu maailmalle, mutta iso elämänmuutos itselle. Valtava ikävä tulee. Onneksi katsomosta pääsee vielä kokemaan tätä, Arajuuri kertoo haikeana.

Lukas Hradecký ja Paulus Arajuuri Kuva: Riku Laukkanen

Pääsin kokemaan urallani niin paljon enemmän kuin mitä ikinä uskoin pääseväni kokemaan

Suomessa Paulus ”Paukku” Arajuuri muistetaan ennen kaikkea A-maajoukkueesta, jossa hän esiintyi yhteensä 58 ottelun verran. Puolustuslinjan tukipilarin maajoukkueuran huipennus oli luonnollisesti kesän 2021 historialliset EM-kisat, joiden aikana hän saavutti suuren suosion myös jalkapalloa tiiviisti seuraavan lajiyhteisön ulkopuolella. Kapteeninakin Huuhkajissa toiminut puolustaja päätti maajoukkueuransa vuoden 2021 syksyllä.

– Pääsin kokemaan urallani niin paljon enemmän kuin mitä ikinä uskoin pääseväni kokemaan. Minulla on usein ollut pelko, kun on ollut niin pitkään maailmalla ja poissa, että erkaantuuko kodista, perheestä tai ystävistä. He ovat kuitenkin olleet rinnalla loppuun asti.

– Haluan kiittää perhettä ja parhaimpia ystäviä sekä rakkaita joukkuekavereita, valmentajia, seuratyöntekijöitä, kannattajia, stadioneiden työntekijöitä ja kaikkia kenen kanssa olen saanut tehdä töitä. Niin kuin aiemmin mainitsin, tähän liittyy niin paljon ihmisiä ja iso yhteisö. Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat mahdollistaneet tätä matkaa – olen kiitollinen todella moneen suuntaan, Paulus päättää.

Paulus Arajuuren jäähyväisottelu pelataan tulevana maanantaina 2.10. klo 18:30 Töölössä Bolt Arenalla. Liput otteluun saa tuttuun tapaan Ticketmasterista.

Kuvaaja: Riku Laukkanen

Artikkeli: Viola Viiri ja Viktor Fagerudd
HIFK-kuvat: Niko Nakari
Artikkelikuva: Viola Viiri
Maajoukkuekuvat: Riku Laukkanen