Skip to main content

EIF – HIFK 

Miesten Ykkönen 

7.6.2023 Klo 18:30 

Tammisaaren Keskuskenttä 

Sunnuntaina tasapelin FF Jaroa vastaan Helsingissä pelannut HIFK palasi tositoimiin heti kolme päivää myöhemmin, kun se keskiviikkona matkusti sarjakärki Ekenäs IF:n vieraaksi. Aurinkoisessa Tammisaaressa oli vuorossa kahden huippuvireisen joukkueen kohtaaminen: HIFK tuli otteluun kymmenen pelin tappiottomassa putkessa, kun taas kotijoukkue EIF:n vastaava putki oli yhdeksän ottelun mittainen.

Ennakko-odotukset tiukasta ja intensiivisestä ottelusta osoittautuivat nopeasti täysin oikeiksi. Ensimmäinen puoliaika oli tasainen taistelu, joskin vihreäpaitainen EIF oli terävämpi hyökkäyspelissään. Tilanteisiin tultiin puolin ja toisin kovaa ja varoituksiakin nähtiin ensimmäisen puoliajan aikana neljä kappaletta: kaksi kummallekin joukkueelle.

Vierasjoukkueen ehdoton hahmo oli HIFK:n maalivahti Joona Tiainen, joka lukuisilla torjunnoillaan onnistui pitämään oman maalinsa puhtaana ja Rödan kiinni pisteissä. Ottelu oli Tiaisen tämän kauden kuudes nollapeli.

Ensimmäinen puoliaika 

Ottelu alkoi kotijoukkue EIF:n hallitessa palloa. Joukkue ei päässyt silti vaarallisille maalipaikoille. Sakari Tukiaiselle aukesi puolittainen maalipaikka EIF:n rangaistusalueen sisältä, kun ottelua oli pelattu 18 minuuttia. Tämä laukaus peitettiin kuitenkin kotijoukkueen toimesta onnistuneesti. 

25. minuutilla EIF hyökkäsi vaarallisen näköisesti. Stanislav Efimov vapautti taitavasti Roni Pietsalon maalipaikalle, joka oli jo viimeistellä ottelun avausmaalin. Pietsalon pallo kuitenkin karkasi juuri ratkaisevalla hetkellä, ja HIFK:n maalivahti Joona Tiainen ehti tilanteeseen ennen Pietsalon ratkaisua.

Puolen tunnin jälkeen kotijoukkueelle avautui kaksi huippupaikkaa siirtyä ottelussa johtoon Rico Finnäsin rikottua Jeannot Esuaa kentän oikealla laidalla lähellä sivurajaa. Fahad Mohamed antoi vapaapotkun, josta Esua pääsi puskemaan lähietäisyydeltä. Toukokuussa maalinsa jokaisessa pelaamassaan ottelussa puhtaana pitänyt Joona Tiainen oli kuitenkin valppaana ja onnistui esittämään tilanteessa hienon reaktiotorjunnan. HIFK-vahti onnistui myös torjumaan seuraavassa hyökkäyksessä avopaikassa olleen Tabi Mangan yrityksen.

Alun tunnustelun jälkeen nähtiin erittäin vauhdikas ensimmäinen puoliaika, jossa kotijoukkue EIF toimi hallitsevampana osapuolena. Tauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Toinen puoliaika 

Sama käsikirjoitus säilyi myös toisella puoliajalla. Molemmat joukkueet puolustivat tarkasti isojen panosten ottelussa. HIFK:n tilanteet hyökkäyspäässä jäivät melko vähäisiksi, mutta EIF onnistui etenkin ottelun toiseksi viimeisellä kympillä luomaan voimakasta painetta HIFK:n päätyyn. Varmalta maalilta näyttäviä tilanteita syntyi useita, mutta Tiainen oli huippuvireessä tolppien välissä. Tämän saivat todeta muun muassa Stanislav Efimov ja Abdoulaye Kanté.

73. minuutilla Efimov rakensi itselleen hyvän laukaisupaikan, josta hän kokeili, mutta jälleen Tiainen torjui upeasti. Hetkeä myöhemmin nähtiin seuraavan vaarallinen paikka, kun Efimov kokeili jälleen vaarallisesti läheltä HIFK:n maalia, mutta ei tarvitse arvata kuka jälleen oli pysäyttämässä tätä laukausta. 

EIF:llä alkoi vahva painostus Rödan päädyssä, mutta uhrautuvalla puolustuksella ja Joona Tiaisen paraatipelastuksilla oma maali pysyi koskemattomana. 

Kokonaisuudessaan ottelu oli hyvätasoinen, vauhdikas ja viihdyttävä. Ottelua oli saapunut seuraamaan EIF:n tämän kauden ennätysyleisö, kun yhteensä 1344 katsojaa täytti Tammisaaren Keskuskentän katsomot. Äänekkäästä tunnelmasta vastasivat tuttuun tapaan pääasiassa kahdella bussilla Tammisaareen matkustaneet Stadin Kingit.

Maaleja ei Tammisaaressa hyvätasoisesta pelistä huolimatta nähty, joten molemmat joukkueet saivat jatkoa tappiottomille putkilleen. EIF putosi sarjataulukossa toiselle sijalle MP:n voitettua JJK:n kotikentällään. Myös HIFK tippui päivän muiden otteluiden tulosten myötä yhden sijan verran viidenneksi.

Joona Tiainen

Kommentit 

Jarkko Heimonen kommentoi Ruudun lähetyksessä tasapeliin päättynyttä vierasottelua. 

– Vauhdikas peli oli ja molemmissa päädyissä tapahtui. Hyvä tunnelma oli myös, kun molempien faneja oli paljon paikalla. 

–  Totta kai harmittaa, kun ei saatu voittoa mukaan, mutta tappioton putki silti jatkuu. 

Heimonen antoi myös tunnustusta hyvin maalissa pelanneelle Joona Tiaiselle. 

– Ollaan saatu puolustuslinja ihan hyvin toimimaan, mutta kun meillä tulee välillä jotain oikosulkuja, niin tiedetään, että Joona kyllä ottaa ne tilanteet. 

– Muutenkin meillä on hyvä maalivahtitilanne joukkueessa, joten sillä ei ole mitään väliä kenet sinne maaliin heittää, Heimonen päättää. 

HIFK:n kausi jatkuu lauantaina 17.6. vierasottelulla SJK Akatemiaa vastaan. Kotikentällään Bolt Arenalla Röda esiintyy seuraavan kerran maanantaina 3.7., kun vastaan asettuu SalPa klo 18.30. HIFK:n kotiotteluiden ennakkoliput myy Ticketmaster.

HIFK:n avauskokoonpano:

2 Jarkko Heimonen
10 Mosawer Ahadi
13 Julius Järvinen
18 Matias Hänninen (71’ 7 Robbie Azodo)
21 Eetu Puro – Kummiyritys: Plushouse (71’ 9 Antti Ulmanen – Kummiyritys: ELD Muutot)
23 Paulus Arajuuri – Kummiyritykset: Skigarage.net sekä The Brand 9
25 Topi Pasi
27 Rico Finnäs
30 Emil Pallas (59’ 24 Mustapha Coker)
31 Joona Tiainen (mv)
44 Sakari Tukiainen – Kummiyritykset: Linnavuoren Huolto sekä Puma (82’ 19 Aleksi Wahlman)

Muutoksentekijät: 1 Sam Jammeh (mv), 5 Abiola Bamijoko – Kummiyritys: FUSE Training Center, 16 Aapo Hyppönen – Kummiyritys: Haavisto.

Maalit: 

Varoitukset: Abdoulaye 7’ (EIF), Ojala 26’ (EIF), Heimonen 27’ (HIFK), Finnäs 31’ (HIFK), Järvinen 48’ (HIFK)