Skip to main content

KuPS – HIFK
Suomen Cup
To 22.6.2023 klo 17:00
Väre Areena, Kuopio

HIFK kohtasi torstaina vieraissa Suomen Cupin kuudennen kierroksen ottelussa Kuopion Palloseuran. Kotijoukkue – viime kauden hallitseva Suomen Cupin mestari ja Veikkausliigaa johtava KuPS lähti otteluun ennakkosuosikkina. Kuten olettaa pystyi, ottelun pallonhallinta säilyi pitkälti kuopiolaisilla. HIFK taisteli kuitenkin läpi ottelun uhrautuvaisesti ja sinnikkäästi. Taistelu ja upea työmoraali ei kuitenkaan Rödan epäonneksi tuottanut tulosta. KuPS teki lopulta yllättävän puskumaalin 80. minuutilla, jolla se myös voitti ottelun. HIFK:n matka Suomen Cupissa päättyi ja kuopiolaiset jatkavat puolivälieriin.

Iiro Äijö pelasi hienon ottelun.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu alkoi tunnustelevasti ja KuPS:n hallinnassa tuulisella Väre Areenalla. Peli oli suurimmaksi osaksi HIFK:n kenttäpuoliskolla, johon KuPS pakotti vierasjoukkueen vetäytymään. Ensimmäiset varsinaiset vaaranpaikat nähtiin ottelun viidennellä minuutilla, jolloin KuPS:n hyökkääjät pääsivät laukomaan kaksi kertaa perätysten rangaistusalueen sisältä. Ensimmäisen vedon siivosi kuitenkin hienon ottelun pelannut puolustaja Iiro Äijö ja seuraavan liimaisi näppeihinsä taidokkaasti maalivahti Sam Jammeh.

9. minuutilla HIFK pääsi ensimmäistä kertaa vastustajan hyökkäyskolmannekselle, kun Rico Finnäksen hieno riisto saavutti Iiro Äijön, joka pelasi takaisin pitkän pallon laitaa pitkin nousseelle Finnäkselle. Pallo keskitettiin Sakari Tukiaisen pään kautta Mosawer Ahadille. Tilanne pyöri jonkin aikaa KuPS:n rangaistusalueen tuntumassa, mutta kuivui lopulta kasaan.

Vain paria minuuttia myöhemmin tapahtui jo toisessa päässä, kun KuPS iski jälleen vaarallisesti. Sam Jammeh venyi kuitenkin upeaan torjuntaan ihan maalitolpan juureen ja piti lukemat nollissa. Seuraava maalipaikka roikkui ilmassa 17. minuutilla, kun KuPS riisti pallon rangaistusalueen kaarella HIFK-puolustukselta ja pääsi yrittämään erinomaiselta paikalta. HIFK:n onneksi KuPS:n Sebastian Dahlström tykitti pallon ylärimaan, josta se kimpoili lopulta Jammehille.

HIFK joutui tekemään ensimmäisen vaihtonsa jo 25. minuutilla, kun hyökkääjä Sakari Tukiainen loukkaantui. Tukiainen yritti jatkaa peliä, mutta lopulta hänen tilalleen vaihdettiin Antti Ulmanen.

Ensimmäisen puoliajan lopulla HIFK onnistui tasapainottamaan peliään KuPS:n alun painostuksen jälkeen, eikä KuPS oikein päässyt murtautumaan HIFK-puolustuksen läpi. Pallonhallinta säilyi kuitenkin suurimmaksi osaksi kotijoukkueella.

Pari minuuttia ennen taukoa HIFK sai pidemmän pallonhallintajakson, jonka päätteeksi laidalta jälleen noussut Finnäs laittoi hienon keskityksen rangaistusalueelle. KuPS-puolustus onnistui kuitenkin siivoamaan tilanteen. Hetkeä myöhemmin kolisi jo toisessa päädyssä, kun KuPS:n maaliyritys osui jo toista kertaa ylärimaan. HIFK:n maali säilyi kuitenkin puhtaana ja tauolle siirryttiin 0-0 tasalukemissa.

Maalivahti Sam Jammeh

Toinen puoliaika

Heti toisen puoliajan alussa toiveikas tilanne HIFK:lta, kun Antti Ulmanen taisteli pallon itselleen KuPS-puolustukselta ja käynnisti hyökkäyksen. Hyökkääjä käytti pallon Mosawer Ahadilla, joka palautti pallon Ulmaselle. Ulmanen laukoi, mutta KuPS-maalia vartioitunut Hemmo Riihimäki teki hienon torjunnan, ja piti kotijoukkueen maalin puhtaana.

Vaikka HIFK paransikin peliään toiselle puoliajalle, säilyi pallonhallinta sekä vaarallisimmat maalipaikat kuopiolaisilla. HIFK taisteli kuitenkin sitkeästi ja uhrautuvasti vastaan pitäen oman maalinsa puhtaana.

Ottelun 63. minuutilla HIFK suoritti tuplavaihdon, kun kentältä poistuivat keskikentällä uurastaneet Aatu Kujanpää ja Nikolas Saira. Tilalle vaihdettiin Obed Malolo ja Erikson Carlos. Ottelu oli Kujanpäälle ensimmäinen tällä kaudella HIFK:n paidassa. Malolo puolestaan palasi kentille lähes kahden kuukauden jälkeen loukkaannuttuaan huhtikuun lopussa.

Kapteeni Obed Malolo palasi takaisin kentille huhtikuun jälkeen.

80. minuutilla KuPS:lta nähtiin hieno hyökkäys Urho Nissilän keskityksestä ja jälleen HIFK:n maalin ylärimat kolisivat.  Kotijoukkue sai tilanteesta lopulta kulmapotkun, josta pallo pudotettiin keskialueelle KuPS:n Clinton Antwille. Puolustaja laittoi korkean levityksen rangaistusalueen vasempaan laitaan, johon Gabriel Bispo laittoi päänsä väliin ja pallo upposi maaliin yli Sam Jammehin. KuPS siirtyi ottelussa 1-0 johtoon.

Viisi minuuttia myöhemmin HIFK oli saada rakentelustaan tulosta. Hienon ottelun pelannut Eetu Puro riisti pallon keskialueella, josta pallo syötettiin laidalle. Jarkko Heimonen keskitti pallon Mosawer Ahadille, joka syötti pallon vapaana vasemmalla olleelle Erikson Carlosille, joka pääsi laukomaan. KuPS-puolustus ennättää kuitenkin juuri ja juuri väliin, ja pallo kimpoaa puolustajan jalasta yli päätyviivan vain hieman maalitolpan vierestä.

HIFK jatkoi painamistaan loppuun saakka. Lisäajalla Erikson Carlos oli vielä päästä uudelleen läpi laitaa pitkin, mutta tällä kertaa KuPS:n Saku Savolainen pääsi väliin. HIFK sai tilanteesta kulman, josta se pääsi vielä yrittämään useamman kerran. Pallo ei kuitenkaan painunut verkkoon.

Se oli siinä. Uhrautuvaisen ja taistelevan kamppailun jälkeen HIFK taipui lopulta KuPS:lle ja näin päättyy myös 13 ottelun tappioton putki. KuPS on tällä kertaa parempi ja Röda palaa Helsinkiin vailla Cupin jatkopaikkaa, eikä etene kahdeksan parhaan joukkoon. Upea taistelu jokaiselta.

Avauskokoonpano:
Jammeh MV
Heimonen
Äijö (Helsingin Uutiset)
Ahadi
Saira (Mamma Rosa) > 63′ Erikson Carlos (Maalauspartners)
Järvinen > 46′ Coker
Kujanpää (CGI) > 63′ Malolo
Puro (Plushouse)
Arajuuri C (Skigarage & The Brand 9)
Finnäs
Tukianen (Puma Nordic & Linnavuoren huolto) > 25′ Ulmanen (Eld Muutot)

Muutoksentekijät:
Tiainen (MV), Pasi, Varis

Maalit:
80′ Gabriel Bispo 1-0

Varoitukset:
38′ Popovitch (KuPS)
29′ Arajuuri (HIFK)
45+4′ Ahadi (HIFK)
78′ Erikson Carlos (HIFK)
89′ Puro (HIFK)