Skip to main content

Ykköscupin välierä
Gnistan – HIFK
3.3.2023 klo 18:00
Mustapekka Areena

Avauskokoonpano: Tiainen (MV); Heimonen (Hänninen 71’), Äijö, Malolo (C | Varis 86’), Ahadi, Wahlman (Järvinen 71’), Puro, Pasi, Coker (Azodo 46’), Finnäs, Pallas

Muutoksentekijät: Arajuuri, Azodo, Hackspik, Hänninen, Jammeh (MV), Järvinen, Varis

Maalit:
18’ Latonen (Gnistan)
24’ Markkanen (Gnistan)

Varoitukset:
41’ Puro (HIFK)
45’ Pallas (HIFK)
45+2’ Heimonen (HIFK)
45+2’ Sarr (Gnistan)
85’ Markkanne (Gnistan)

HIFK ja Gnistan taistelivat Ykköscupin finaalipaikasta lumisessa Oulunkylän illassa. Matsin edetessä lunta pyrytti niin, että lopulta erotuomari Joona Manninen joutui keskeyttämään ottelun, jotta kenttä saatiin kolattua pelikuntoon ja rajat näkyviin. Erityisesti ottelun ensimmäinen puoliaika oli tunteikas ja tapahtumarikas.  Toinen puoliaika puolestaan oli selkeää HIFK:n hallintaa, mutta se ei riittänyt Gnistanin tehdessä ottelun ainoat maalit. HIFK:n matka Ykköscupissa päättyi ja Gnistan eteni finaaliin. 

Ensimmäinen puoliaika

Tunteet alkoivat kuumeta jo ottelun 9. minuutilla, kun HIFK:n Jarkko Heimonen taklattiin Rödan vaihtopenkin edessä myöhässä. Heimonen pystyi kuitenkin jatkamaan ottelua, vaikka tilanne näytti aluksi huonommalta.

18. minuutilla Gnistanin Eero Markkanen pääsi etenemään vasenta laitaa pitkin rangaistusalueelle, jos hän yritti kavennussyöttöä keskelle. HIFK puolustuksesta Iiro Äijö onnistui blokkaamaan ensimmäisen yrityksen, mutta seuraavan Markkanen sai syötettyä takaviistoon pilkun kohdalle. Vapaana rangaistuspisteen oikealla puolella ollut Joakim Latonen pääsi vetämään pallon maaliin ja peli oli 1-0 kotijoukkueelle.

Muutamaa minuuttia myöhemmin HIFK saa muutaman hyvänkin hyökkäysyrityksen, mutta ne kuitenkin kuivuivat kasaan eivätkä päättyneet sen vaarallisempiin laukauksiin.

24. peliminuutilla tapahtui jälleen. Gnistan sai erittäin hyvän keskityksen oikealta rangaistusalueen kaaren ulkopuolelta maalille, johon HIFK:n maalivahti Joona Tiainen onnistui pääsemään väliin. Kierrepallo oli kuitenkin haastava ja se jäi pyörimään rangaistusalueelle. HIFK:n puolustus ei onnistunut siivoamaan palloa pois, joka päätyi lopulta jälleen Eero Markkaselle ja hänen kauttaan maaliin. Kuusi huonoa minuuttia ja tilanne oli jo 2-0.

Vain kolme minuuttia myöhemmin pelikentän rajat eivät enää näkyneet ja ottelu jouduttiin keskeyttämään sakean lumisateen vuoksi kolauksen ajaksi. Keskeytyksen vuoksi lisäaikaa ensimmäisella puoliajalla pelattiin seitsemän minuuttia.

Ensimmäisen puoliajan lopussa tunteet kuumenivat. 41. minuutilla läpi ottelun taistellut Eetu Puro puolestaan taklasi Eero Markkasen aivan Gnistanin penkkien edessä. Tilanteesta nousi Purolle myös keltainen kortti.

Alle minuuttia myöhemmin tapahtui jo toisessa päädyssä, kun juuri taklattu Markkanen aiheutti rikkomuksellaan hämminkiä HIFK: rangaistusalueella. Hän ei kuitenkaan saanut varoitusta, josta HIFK:n pelaajien tunteet kiihtyivät entisestään.

Lisäajalla nähtiin HIFK:n parhaat maalintekotilanteet. Mosawer Ahadi sai syötön oikeaan laitaan, jota pitkin hän nousi nopeasti. Lähes päätyviivalta Ahadi antoi erinomaisen keskityksen takatolpalle, jossa Mustapha Coker oli erinomaisesti mukana saaden jalkansa väliin. Veto meni kuitenkin yli maalin.

45+2. otteluminuutilla tunteet nousivat jälleen, kun Gnistan taklasi myöhässä keskialueella HIFK-pelaajaa. Tilanne yltyi joukkokokoontumiseksi, josta varoitukset nousivat lopulta HIFK:n Jarkko Heimoselle ja Gnistanin Mamodou Sarrille.

Pari minuuttia myöhemmin, juuri ennen puoliaikavihellystä, HIFK pääsi vielä yrittämään maalia, mutta Gnistanin maalivahti Jiri Koski torjui vedon. Pallo jäi kuitenkin pomppimaan maaliin eteen, josta Coker pääsi jälleen yrittämään. Kotijoukkueen puolustus pelasti tilanteen kuitenkin juuri ja juuri maaliviivalta, eikä HIFK päässyt kaventamaan ottelua.

Toinen puoliaika

Toisen puoliajan alku oli HIFK:n hallintaa ja peliä pelattiin enimmäkseen Rödan hallinnassa Gnistanin kenttäpuoliskolla ensimmäiset 30 minuuttia. Gnistan kuitenkin puolesti yhtenäisesti, eikä Röda päässyt kovinkaan vaarallisille paikoille.

Ahadi pääsi etenemään oikeaa laitaa 61. peliminuutilla, josta hän sai syötön takaviistoon Aleksi Wahlmanille. Hyökkääjä pääsi vetämään laukauksen kohti maalia, joka lipsahtaa maalivahti Jiri Kosken sormista yli päätyviivan.

Minuuttia myöhemmin Eero Markkanen taklasi Emil Pallasta, josta nousi myös Markkaselle varoitus. HIFK sai keskitettyä vapaapotkun rangaistusalueelle, jossa pallo pomppi vaarallisesti hetken aikaa. Tilanne kuivui lopulta kuitenkin paitsiotuomioon.

Lisäajan ensimmäisellä minuutilla Pallas pääsi jälleen yrittämään, kun HIFK sai erinomaiselta paikalta vapaapotkun. Veto oli lähes erinomainen, mutta niin oli myös Kosken torjunta. Pallo meni yli päätyviivan maalivahdin venyessä oikeaan yläkulmaan.

Fanien upea tuki ja joukkueen periksiantamaton taistelu ei riittänyt tänään. HIFK:n matka Ykköscupissa päättyi ja Gnistan etenee finaaliin.

HIFK onnittelee Gnistania!