Skip to main content

SU 2.10. klo 16.00, VPS – HIFK 4-0 (1-0), Veikkausliiga, Lemonsoft Stadion, Vaasa

Avauskokoonpanot:

VPS: Forsman; Pitkänen, Pikkarainen, Engström, Vahtera, Ahiabu, Niemi, Reid, Yengi, Multanen, Lindeman

HIFK: Almeida; Sotelo, Mattila, Saethre, Kangaslahti, Kujanpää, Malolo, Halme, Eremenko, Onyeanula, Savio

Maalit:

3´ 1-0 Engström J.

48´ 2-0 Multanen K.

62´ 3-0 Yengi T.

85´ 4-0 Alanko S.

 

Vaasassa oli mahdollisuus vielä viimeisen kerran tarttua taisteluun sarjapaikasta. Lopulta käteen ei jäänyt yhtään mitään ja lopputulos 4-0 sinetöi kohtalon HIFK:n osalta – joukkue matkaa Ykköseen kaudelle 2023. Tänään ottelu kaatui toisen puoliajan alkuun. Tarina, joka on toistunut liian usein tällä kaudella. Edes Lahden tappio ei enää muuta asiaa. Tilastojen valossa ottelu oli tasainen, sillä mm. laukaukset maalia kohti merkattiin 9-6 VPS:lle. Se ei kuitenkaan juuri lohduta.

Ottelu alkaa murheellisesti

Jokainen tiesi, kun ottelu alkoi, että vain voitto riittää. Kaikilla muilla tuloksilla HIFK matkaisi Ykköseen. Voi hyvin olla, että tämä lisäsi joukkueen hermostuneisuutta, sillä kovavireinen VPS iski heti ottelun alussa. Roman Eremenko kuljetti palloa oman rangaistusalueen edustalla ja hänelle sattui kohtalokas menetys, kun Tete Yengin prässi puri. Yengi haastoi tästä boksiin ja sai lopulta syötettyä pallon keskelle, josta Jesper Engström pääsi jatkamaan pallon maaliin. Sakari Mattila ei onnistunut pitämään palloa pelissä ja HIFK oli takaa-ajajan roolissa saman tien. Hieman ennen kymppiä VPS käyttää nopean rajaheiton hyödykseen ja pallon onnistui toimittamaan boksiin Joonas Vahtera. Keskitys löysi Yengin, mutta hänen puskunsa meni karkeasti yli. HIFK:n ensimmäinen kunnon tilanne tuli Eremenkolle, mutta hänen hyvä vapaapotkunsa meni suoraan Oskari Forsmania päin. Parikymmentä minuuttia oli kellossa, kun Yengi ohjasi pallon maalin edestä vain hieman ohi maalin.

Viimeinen vartti toi uskoa peliin

Puolen tunnin kohdalla HIFK oli jo hyvin lähellä. Ikoni Jukka Halme antoi maagisen läpisyötön David Onyeanulalle, joka pääsi kokeilemaan, mutta laukaus kilpistyi ylärimaan. Ironista onkin, että tämän lähemmäs joukkue ei päässyt maalintekoa tänään. Noin viitisen minuuttia ennen puoliaikaa Guillermo Sotelo oli vauhdissa sekä omassa että vastustajan päädyssä, kun hänen toiminnallaan aiheutui vapaapotkut kummallekin. Näistä ei vaarallisempaa syntynyt. Voikin sanoa, että alun nukahdusta lukuun ottamatta, HIFK puolusti jopa hyvin ja siksi lukemat pysyivät tasaisena. Aivan jakson loppuun Halme taisteli jälleen hyvin hyökkäyksen käyntiin ja sen päätti Eremenko. Hänen laukauksensa karkasi kuitenkin ohi maalin. Tauolle mentiin näin Vepsun maalin johdossa.

Toisen puoliajan alku toisinto ensimmäisestä

Tauolla sekä Sotelo että Yengi olivat saaneet varoitukset ja muutama vaihtokin nähtiin. Näistä erityisesti Roni Huddin tulo oli piristys VPS:lle. Mies oli heti hankkimassa isännille vapaapotkun hyvästä paikasta ja siitä saatiin aikaan pienimuotoinen sekaannus boksissa. Lopulta pallo saatiin purettua pois. Minuutti paineesta ja VPS iski jo nauloja Rödan arkkuun. Pitkä pallo selustaan, josta se saatiin jatkettua hyvin matalana boksiin. Paikalla oli ensimmäisenä armoitettu Kalle Multanen. Hänen onnistui liukua ensimmäisenä palloon ja siitä jatkettua maaliin. Kylmä suihku heti puoliajan alkuun. Maali hieman lamautti HIFK:ta, joka tarvitsi nyt kolme maalia säilymiseen. Eremenko väläytti hetken jälkeen taitojaan ja pakotti Forsmanin torjuntaan. Sitten isännät sulkivat arkun ja lähettivät lopullisesti HIFK:n Ykköseen. Tunti kellossa ja Tyler Reid aloitti hyökkäyksen. Liike jatkui boksiin ja pallo pelattiin takaisin hänelle. Hyvä suojaus ja tiputus Yengille, joka onnistui sijoittamaan pallon alakulmaan ja VPS karkasi kolmen maalin karkumatkalle.

Nuorisolle peliaikaa ja pelailua Vaasassa

Yengin maalin jälkeen isoin jännitys laukesi. Pelailu alkoi, kun Vepsu sai mitä halusi ja HIFK:lla loppui kovin yritys, koska puoleen tuntiin olisi jotenkin nyt tehtävä neljä. Tämä tarkoitti, että VPS pääsi lepuuttamaan avainpelaajiaan ja tuoda nuorta osaamista kentälle. HIFK:n ratkaisu oli vaihtaa hyökkääjät päittäin – tuloksetta. Maalin jälkeen meni oikeastaan vartti, että jotain tapahtui. Vartti ennen loppua Vepsun onnistui luomaan kaksi vaarallista tilannetta, mutta HIFK:n maalilla Ramilson Almeida piti lukemat 3-0:ssa. Vastahyökkäyksestä oli lähellä maaginen hetki, kun uraansa lopettava Halme laukoi tulisen volleyn. Forsman kuitenkin piti kiinni nollapelistään ja haki laukauksen tolpan vierestä upeasti.

VPS iskee vielä neljännen

Hieman yli viisi minuuttia ennen loppua VPS vaihtoi vielä yhden vaihteen päälle ja HIFK:n hakiessa maaleja, oli puolustuksessa tilaa. Ensimmäisenä Samuel Lindeman rouhi itsensä vapaaksi ja laukoi hyvin, mutta Almeida venyi hyvin. Seuranneesta kulmasta Roni Huddin kulma ohittaa jo kaikki ja pallo ajautui Riku Jääskälle, jolla oli tyhjä maali edessään. Pallo yllätti hänetkin ja ohjaus karkasi yli maalin. Seuraavaa tilannetta ei hukattu. Juuri kentälle tullut Steven Morrissey aloitti vastahyökkäyksen, jossa hän onnistui pelaamaan Yengin nokikkain Almeidan kanssa. Tämän yrityksen Almeida torjui, mutta kakkospallossa oli ensiksi Samu Alanko. Hän sijoitti irtopallon verkkoon ja taululle 4-0. Loppuaika pelailtiin loppuun, kun koko Lemonsoft Stadion odotteli Matti Rothin loppuvihellystä. Lopulta se tuli ja kohtalo sinetöityi. VPS oli lähettänyt HIFK:n divariin ja Vaasassa soi Dirlandaa. Murheellinen ottelu ratkaisi lopullisesti tämän kauden. Ensi kaudella jatketaan Ykkösessä, tätä kautta on vielä kaksi ottelua jäljellä.