Skip to main content

Su 16.10.2022 klo 15.00, FC Lahti – HIFK, Veikkausliiga, Lahden stadion

Kauden viimeinen ottelu on edessä huomenna, kun HIFK matkustaa Lahteen mittaamaan karsintoihin valmistautuvan FC Lahden vireen ennen karsintaottelua, jonka se pelaa joko FF Jaroa tai TPS:ää vastaan. Sarjasijoituksista ottelussa ei pelata, mutta kummallakin on intressinsä päättää Veikkausliigan kautensa voitokkaasti ja positiivisella mielellä.

Lähtökohdat otteluun

Kummallakin on käynnissä tuloksellisesti todella synkkä loppukausi. Viimeiset kahdeksan ottelua joukkueet ovat pelanneet identtisesti. Tilastoihin on saatu kasaan yksi tasapelipiste ja seitsemän tappiota. Voikin siis sanoa, että huomenna Lahdessa kohtaavat kaksi tämän kauden selkeintä alisuorittajaa ja kuntopuntarin pohjalla makaavaa joukkuetta. Kummallakin on kuitenkin kunnian palauttamisen lisäksi myös muita tavoitteita otteluun. HIFK haluaa päättää murheellisen kautensa ehdottomasti voitolla ja edellisen pelin 2-3 tappio Maarianhaminalle osoitti sitä, että luovuttaneita ei olla. Voittoa haetaan ja se myös halutaan Lahdesta hakea. Samaan aikaan Lahti haluaa varmasti katkaista tappioputkensa juuri ennen nousukarsintoja, koska vastus siellä on kova ja ennen kaikkea nälkäinen. Positiivinen kenraali ennen kuolemanottelua olisi juuri sitä, mitä Lahti itselleen toivoisi kauden tärkeimpään otteluun. Kahden pohjajoukkueen vääntö, jossa pelataan henkisesti isoista asioista.

Edelliset ottelut joukkueiden välillä

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet kahdesti. Helsingissä kauden alussa Lahti haki murskaavan esityksen jälkeen tyylipuhtaan 0-3 voiton, eikä HIFK:lla tuossa ottelussa ollut sanan sijaa. Toisaalta elokuun alussa pelattu ottelu Lahdessa oli tasaisempaa ja vaikka HIFK alivoimalla koko toisen puoliajan pelasikin, oli Röda jopa lähellä voittoa ottelusta. Paikkoja oli molemmilla, mutta pisteet jaettiin tuloksella 0-0. Siitä ottelusta on varmasti jäänyt hampaankoloon molemmilla ja paljon. Otteluiden teemana on ollut se, että Lahti pitää palloa ja HIFK keskittyy hyökkäämään vastaan. Se toimi Rödan kannalta viime kerralla oikein hyvin, olkoonkin että ulosajo pakotti vetäytymään, joten samaa on varmasti huomennakin luvassa ainakin tietyiltä osin.

Maalien puolustamisen ja tekemisen tuska

Huomenna kohtaavat kaksi selkeästi vähiten maaleja tehnyttä joukkuetta. HIFK on tehnyt kauden aikana 19 maalia ja Lahti vain yhden enemmän, 20. Toisaalta molemmat ovat myös päästäneet niitä selkeästi eniten – HIFK 64 ja Lahti 54. Maalin tekemisen tuskasta kertoo etenkin isäntien osalta se, että he ovat onnistuneet maalinteossa vain kerran viimeiseen kahdeksaan otteluun, 2-1 tappiossa Oulua vastaan. Muutoin joukkue on jäänyt järjestään nollille. Tässä tilastossa HIFK on parempi, sillä vaikka tappioita on tullut, on maali tai maaleja onnistuttu tekemään kahdeksassa ottelussa seitsemässä, yhteensä 8. Ironista onkin, että vaikka HIFK:n loppukausi on ollut tuskainen, on melkein puolet kauden maaleista tehty viimeisen kahdeksan ottelun aikana. Maaleja molemmat päästävät ja paljon. Siksi 0-0 tulos viimeksi oli tuloksellisesti yllätys. Huomisesta voidaan odottaa maalien suhteen mitä tahansa. Joko niitä tulee paljon tai sitten ei ollenkaan.

Seuraa heitä

Joukkueiden päävalmentajat ovat isossa roolissa huomenna. Kumpi vie taktisesti pidemmän korren? Lahden Mikko Mannila ei ole saanut Lahtea siihen vireeseen, johon uskottiin, kun hänet pestattiin Ilir Zenelin tilalle kesällä. Mannilan ja Lahden on oikeastaan pelastanut vain ja ainoastaan se, että HIFK:n kausi on ollut vielä heikompi. Sen sijaan Teemu Kankkunen osoitti jo yhden pelin jälkeen, että ainakin henkisellä puolella on muutoksia joukkueessa tapahtunut. Joukkue osoitti Maarianhaminaa vastaan taistelutahtoa, vaikka tilanne näyttikin huonolta ajoittain. Lisäksi Kankkusen pelitapa on sen tapainen, että joukkueen on sitä helppo noudattaa ja toteuttaa. Huominen kamppailu on valmentajien kaksinkamppailu. Tuoko Tema HIFK:lle kauden viimeisestä ottelusta voiton vai saako Mannila lahtelaiset lentoon juuri ennen karsintoja?

Mihin ottelu ratkeaa?

Ensinnäkin siihen, ettei punaisia sopisi ottaa… Liian usein tällä kaudella HIFK on antanut liikaa eteen vastustajille ulosajojen myötä. Niin myös Lahtea vastaan viimeksikin. Tasavahvoina HIFK:lla on kaikki mahdollisuudet huomenna voittoon, etenkin kun nyt vastassa on joukkue, joka ei ennakkoon ole suuri ennakkosuosikki. Puntit ovat jokseenkin tasan ja HIFK:lla on mahdollisuus saada hieman valoa kauteensa viimeisellä mahdollisella hetkellä. Puolustus on jälleen avainasemassa. Kumman puolustus onnistuu paremmin huomenna olemaan tiivis ja ehtimään pallojen tielle. Molemmilla riittää tarvittava taito tehdä maaleja, jos tilaa annetaan. Molempien ongelmana on vain ollut se, ettei muut ole tiloja juuri antaneet, joista maaleja tehdä. Huomenna mennään viimeistä kertaa, tsemii Röda! En gång, alltid!

Veikkausliigan viimeisen kierroksen ottelu FC Lahti – HIFK pelataan Lahdessa, Lahden stadionilla sunnuntaina klo 15 alkaen. Ottelua voi seurata paikan päällä tai Ruudun välityksellä. Ruudun lähetys alkaa 15 min aikaisemmin klo 14.45.