Skip to main content

SU 16.10.2022 klo 15.00, FC Lahti – HIFK 6-1 (3-1), Veikkausliiga, Lahden Stadion

Avauskokoonpanot:

FC Lahti: Tiainen; Puukko, Christofi, Penninkangas, Koskipalo, Sejdiu, Heinonen, Klinga, Hänninen, Kandji, Lampinen

HIFK: Ferahyan; Nikki, Kangaslahti, Halme, Bäckman, Kujanpää, Ali, Malolo, Puro, Eremenko, Onyeanula

Maalit:

5´ 1-0 Klinga M.

41´ 2-0 Heinonen A.

45´ 2-1 Onyeanula D.

45+5´ 3-1 Lampinen P.

51´ 4-1 Geoffrey C.

81´ 5-1 Pasanen S. (rangaistuspotku)

82´ 6-1 Pasanen S.

Kauden viimeinen ottelu pelattiin Lahdessa ja lopputulos mukaan tuomisina oli luvalla sanoen todella ruma. Lahti hallitsi pelitapahtumia mielin määrin, vaikka etenkin ensimmäisellä jaksolla peli virtasi molempiin päätyihin. Liukas kenttä toi omat haasteensa, mutta Lahti pelasi paljon paremmin ottelussa. Paikat käytettiin tylysti hyväksi ja lopulta lukemat repesivät pahasti. Parasta tässä kaudessa on se, että nyt se on ohi. Sen tämäkin tulos osoitti.

Ensimmäinen jakso alkaa heikosti

Olkoonkin, että David Onyeanula karkasi läpiajoon jo toisella minuutilla, ei HIFK ollut ottelun alussa hereillä. Alle viisi minuuttia oli kellossa, kun Lahti käytti tylysti hyväkseen epäonnistuneen avauksen keskialueelle. Macoumba Kandji riisti pallon ja aloitti vastahyökkäyksen, joka päättyi ensiksi Felix Ferahyanin torjuntaan. Irtopalloissa oli kuitenkin jatkuvasti lahtelaispelaaja ja kun palloa ei saatu pois alueelta niin helisi. Lopulta Matti Klinga sai lauottua pallon maaliin lähietäisyydeltä ja varmistelva 0-0 tulos voitiin unohtaa heti. Märkä ja liukas kenttä tarkoitti sitä, ettei taitofutista tänään pelattu. Peli aaltoili päästä päähän heti alusta. Hieman jobinpostia toi Jesse Nikin loukkaantuminen, jonka takia hän oli useamman minuutin kentän laidalla. Lahti ei kuitenkaan hyödyntänyt ylivoimaansa. 19 minuutin kohdalla pallakako kävi jo HIFK:n maaliviivalla kulman jälkeen, mutta Nikki tuli ja pelasti tilanteen viime hetkillä. Viisi minuuttia tämän jälkeen Kandji pelattiin nokikkain Ferahyanin kanssa ja tällä kertaa Kandji ei saanut maaliin.

Viimeinen vartti toiveikas, mutta kylmä suihku odotti

HIFK kykeni luomaan pientä painetta vajaa vartti ennen taukoa, kun ensiksi Roman Eremenko sai aikaan hyvän keskityksen. Tämän Lahti onnistui purkaamaan. Seurannut kulma aiheutti painetta Lahden maalilla, mutta hyvä paine kuihtui Onyeanulan puskettua pallon karkeasti ohi maalista. Kun itse ei tee niin toinen tekee. 41. minuutti ja Kandji päätti haastaa puolustuksen siinä myös onnistuen. Vahva nousu ja syöttö viistoon Arttu Heinoselle, jolla oli helpohko työ sijoittaa pallo maaliin. Lahti näytti menevän kahden maalin johdossa tauolle, mutta HIFK kuittasi juuri, kun lisäaika oli alkamassa. Eremenko lähetti hyvän pallon boksiin, jossa Onyeanula onnistui puskemaan sen takakulmaan ohi Tiaisen. Maalin erossa olisi ollut hyvä mennä tauolle, mutta ei. Viisi minuuttia lisäaikaa, jonka viimeisellä hetkellä Obed Malolo rikkoi noin 35 metriä maalista. Pallon taakse asettui Pyry Lampinen, joka päätti kokeilla. Laukaus olikin hyvä ja lähti maalia kohti. Epäonneksi Jukka Halme laittoi jumalaisen päänsä pallon eteen ja ohjasi pallon ohi voimattoman Ferahyanin. HIFK:n pukukoppimaali muuttui Lahden maaliksi ja eroa olisi näin jälleen kaksi maalia.

Toinen puoliaika täynnä tuskaisia hetkiä

Hyvä, että ehti edes alkaa, kun Lahti iski neljännen. Selkeästi voimistunut sade tuntui tuovan lisää virtaa Lahdelle ja vieden kaikki mehut pois HIFK:lta. Kuusi minuuttia jaksoa pelattuna, kun nopea rajaheitto yllätti puolustuksen. Pallo heitettiin vapaana olleelle Charles Geoffreylle. Hän haastoi Oliver Kangaslahden onnistuneesti ja onnistui sijoittamaan pallon maaliin. Hereillä ei oltu ja Lahti rankaisi heti. Maalin jälkeen koettiin uran päättyminen, kun Jani Bäckman poistui viimeisen kerran kentältä ammattilaisena. Hieman yli tunti oli pelattuna, kun 16-vuotias huippulupaus Samuel Pasanen oli saada pallon maaliin. Kangaslahti kuitenkin venytti itsensä juuri ja juuri pallon eteen. Stadin Kingit pitivät meteliä läpi ottelun ja heillä oli erityisen hauskaa katsomossa, vaikka kentällä tilanne oli toinen.

Ohut sauma hukataan ja Lahti nöyryyttää lopullisesti

Kaksikymmentä minuuttia ennen loppua Onyeanula vapautui nokikkain Tiaisen kanssa. Lahden maalivahti kuitenkin ehti pallon eteen ja torjui yrityksen. Siihen loppuikin HIFK:n ohuet saumat nousta peliin mukaan. Myös toinen uran päätös nähtiin heti tämän jälkeen, kun Halme poistui viimeisen kerran kentältä. Loppuaika vaikutti siltä, että peliaika pelattaisiin pois, mutta Samuel Pasanen oli päättänyt tehdä maalin. 10 minuuttia ennen loppua hänen hyvä haasto boksiin pakotti Jusif Alin rikkomaan ja pallo pilkulle. Pasanen laukoi itse pallon varmasti ohi Ferahyanin ja Lahti johti nyt 5-1. Pasaselle tämä ei riittänyt, vaan hän kävi tekemässä minuutin päästä toisen ja Lahden kuudennen. Dennis Salanovic sai olla vapaana laidallaan ja hän löysi aivan liian vapaana olleen Pasasen keskeltä. Tämän viileä viimeistely vei Lahden jo 6-1 johtoon.

Kausi pakettiin, tack och adjö

Kuusi riitti myös Lahdelle. Lisäksi ottelun erotuomari Oskari Hämäläinen osoitti hyvää pelisilmää eikä antanut yhtään lisäaikaa. Näin ollen kausi saatiin pakettiin hyvin märissä olosuhteissa. Vaikka ennakkoon voittoa oli vaikea odottaa, niin viiden maalin tappio oli vähän turhan ruma tapa lopettaa kausi. Ottelu repesi toisella puoliajalla, eikä ensimmäisen jakson pelistä ollut enää mitään tietoa. Surullinen päätös surulliselle kaudelle. Tack och adjö, Liiga – vi ses igen. Kausi pakettiin ja kohi tulevaa. Lopputulos kertoo kaiken oleellisen ottelusta ja kaudesta, nyt se on ohi.