Skip to main content
HIFKHistoriankatsaus

HIFK:lla tänään 15.10.2022 125v-syntymäpäivä

HIFK viettää tänään 15.10.2022 seurana merkittävää 125-vuotispäiväänsä. Samalla jalkapallojaosto täyttää tänään 115 vuotta. Mistä HIFK sai alkunsa, miten jalkapallo sai seurassa alkunsa. Miten nykytilanteeseen ollaan päädytty viimeisen 30 vuoden aikana? HIFK:n historia on täynnä tarinoita, mutta tänään on juhlan aika. HIFK Fotboll AB haluaa onnitella koko seurayhteisöä merkkipäivän kunniaksi.

Mistä kaikki alkoi?

15.10.1897 alkoi HIFK:n eli Idrottsföreningen Kamraterna Helsingfors rf:n tarina. Kaiken lähtökohtana toimi Ruotsissa syntynyt aate, jonka mukaan IFK-liikkeiden seuroissa oli tarkoitus harrastaa monipuolisesti kaikkia urheilulajeja. Helsinkiin aate rantautui Viipurin ja Oulun kautta lopulta pääkaupunkiin, kun Helsingin ruotsinkielisen reaalilyseon oppilaat toivat aatetta Helsinkiin. Helsingin osasto perustettiin lopulta, kun Ruotsista saatiin perustamiselle hyväksyntä.

Jalkapallo ja jääpallo aloittivat toimintansa 10 vuotta perustamisen jälkeen

Ennen kuin HIFK:n jalkapallojaosto perustettiin tasan 115 vuotta sitten tänään 15.10. vuonna 1907 yhdessä jääpallon kanssa, oli seurassa tätä ennen harrastettu monipuolisesti kaikkea mahdollista. Jaostoille ei ollut tarvetta ennen tätä, koska aatteen mukaan kaikki harrastivat kaikkia. Kun jalkapallo eriytyi vuonna 1907 omaksi jaostokseen, pelasi joukkue aluksi valkoisissa paidoissa ja sinisissä housuissa nykyisen punaisen sijaan. Nykyinen punainen vakiintui kuitenkin nopeasti väriksi valkoisen sijasta.

Ensimmäisenä kotikenttänä toimi Pallokenttä

Kenttäalue, joka nykyisin tunnetaan nimillä Pallokenttä sekä tuttavallisemmin Bollis – Erick Von Frenckellin ideoima ja perustama kenttäalue – hankittiin HIFK:n käyttöön vuonna 1914. Alun perin kenttäalue oli ideoitu maahockeyn käyttöön, mutta laji ei saanut suurta suosiota Suomessa alleen ja kenttä annettiin jalkapallon ja jääpallon käyttöön.

Eriytyminen omaksi yhdistykseksi ja vaikeat vuodet

Vuonna 1994 kaikki lajijaostot HIFK:n sisällä eriytettiin omiksi yhdistyksikseen ja tämä tarkoitti myös virallisesti FC HIFK:n syntymistä. Yhdistyksen tarina on tämän jälkeen ollut vähintäänkin värikäs. Kaiken lisäksi Pallokenttä ei toiminut enää eriytymisen jälkeen kotikenttänä, vaan seura muutti Oulunkylään. Kentän puolella koettiin onnistumisia, kun vuonna 1998 palattiin vihdoin takaisin 1.divisioonaan. Seura ei kuitenkaan tyytynyt tähän, vaan pyrkimys oli nousta taloudellisista haasteista huolimatta Liigaan ja eurokentille viimeistään kaudeksi 2005. Taloudellisesti yhtälö oli kuitenkin mahdoton. Kausi 2002 on HIFK:n historiassa synkkä. Seura oli pudota 2.divisioonaan, mutta pelastui vierasmaalisäännön karsinnoissa. Stadin Kingit alkoivat viimeistään kaudella 2002 näkyä ja kuulua katsomossa.

FC HIFK:n taru päättyy ja HIFK Soccer perustetaan

2003 vaikeat vuodet päättyivät lopulta. Ykkönen muuttui valtakunnalliseksi ja kulut sen kuin kasvoivat. Talous ei kestänyt kasvaneita kuluja ja kentän ulkopuolisia ongelmia ja lopulta FC HIFK asetettiin konkurssiin keväällä 2003. Edustusjoukkue hajosi tämän myötä ja HIFK joutui luopumaan Ykkösen paikastaan konkurssin seurauksena. FC HIFK:n raunioille perustettu HIFK Soccer aloitti taipaleensa 4.divisioonasta. Kauaa seura ei alhaalla viihtynyt, vaan nousi vakuuttavasti Kolmoseen jo kaudella 2005. Nousu olisi ollut saavutettuna jo kaudella 2004, mutta tilan puute Helsingin joukkueille eväsi tuolloin nousun. Edustus sai kaudella 2005 myös kakkosjoukkueen itselleen, kun HIFK/2 perustettiin ja tuo joukkue aloitti Kutosessa. Kaudella 2007 HIFK:n edustus nousi Kakkoseen. Kakkosesta noustiin Ykköseen kaudella 2010. HIFK Soccer aloitti tiensä edellisen FC HIFK:n raunioista ja teki nousua maltillisesti ja ennen kaikkea viisasti niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Putoaminen ja paluu huipulle

Kaudella 2012 HIFK putosi takaisin Kakkoseen, mutta ei viihtynyt siellä kauaa. Paluu Ykköseen tapahtui heti seuraavalla kaudella ja Ykkösestä tapahtui historiallinen nousu Veikkausliigaan kaudella 2014, kun päävastustaja KTP kompuroi kalkkiviivoilla ja HIFK painoi heistä ohi. Vaikeat vuodet olivat kauden 2003 jälkeen vihdoin takana ja HIFK oli noussut takaisin huipulle, josta se putosi kauden 1972 jälkeen. Paluu huipulle ei ole kuitenkaan ollut aina pelkästään ruusuilla tanssimista, vaikka menestysnälkäinen seura tekikin upean nousun vain kahdessa vuodessa Kakkosesta Liigaan. Menestys saattoi olla jopa liian nopeaa, kun taloudelliset vaatimukset kasvoivat muutamassa vuodessa heittämällä. Nousun jälkeen myös Pallokenttä, Oulunkylä ja Brahenkenttä väistyivät kotikentistä ja HIFK muutti nykyiselle Bolt Arenalle. Ensimmäinen visiitti Liigassa päättyi vuonna 2017, kun putoaminen tuli karsinnoissa Honkaa vastaan. Paluu tapahtui kuitenkin yhdessä kaudessa Teemu Kankkusen johdolla. Putoaminen Liigasta varmistui tällä kaudella ja näin ollen HIFK pelaa Ykkösessä kaudella 2023.

115-vuotiaan HIFK:n tulevaisuus

Vaikka seura on jälleen ollut turbulenssissa 2000-luvun alun tapaan, on olemassa silti optimismia siitä, että seura nousee jälleen jaloilleen, kuten se teki jo kauden 2003 jälkeen. 115-vuotias HIFK:n jalkapallojaosto on kokenut historiansa aikana niin menestyksen vuosia kuin pettymyksen aikakausia, mutta joka kerta se on noussut jaloilleen takaisin. Tietyt ajanjaksot kotimaisen huipun alapuolella ovat olleet pidempiä kuin toiset, mutta joka kerta tähtirinnat ovat tulleet takaisin. HIFK:ta kuvaa erityisesti sen vaakuna – neljäsakarainen tähti. Tähden neljä sakaraa kuvastavat seuraavia asioita: peräänantamattomuutta, voimaa, valmiutta ja toveruutta. Neljä arvoa, jotka ovat kulkeneet HIFK:n historiassa mukana alusta asti ja tulevat olemaan osa HIFK:ta myös jatkossa. 125-vuotias HIFK ja 115-vuotias jalkapallojaosto viettävät tänään syntymäpäiviään. HIFK Fotboll AB onnittelee lämpimästi koko seurayhteisöä merkkipäivän kunniaksi!

Lähteinä on käytetty Bandyliigan uutista: https://bandyliiga.fi/hifk-125-vuotta-tanaan/ sekä hifkfotboll.fi:n omia arkistoja.