Skip to main content

SU 2.10. klo 16.00, VPS – HIFK, Veikkausliiga, Lemonsoft Stadion

Tekosyiden aika on nyt ohi, loppukauden teema on selkeä. Kolme ottelua jäljellä ja jokainen pitäisi voittaa, mikäli HIFK mielii päästä karsijan paikalle. Samaan aikaan Lahti ei saisi saada pistettäkään lopuista otteluista. Kaikissa muissa tilanteissa HIFK:n putoaminen Ykköseen kaudelle 2023 varmistuu. Omissa käsissä tilanne ei enää ole, mutta oma osuus olisi silti tehtävä. Kausi jatkuu sunnuntaina Vaasassa, kun HIFK kohtaa VPS:än.

Lähtökohdat ja mistä vielä pelataan?

Sunnuntaina kohtaavat kaksi hyvin eri tilanteissa olevaa joukkuetta, kun HIFK yrittää kynsin ja hampain taistella sarjapaikastaan viimeiseen mahdollisuuteen asti. Samaan aikaan VPS voi nähdä sarjapaikkansa jo varmistuneen myös ensi kaudelle, mutta heillä panoksena on paikka eurolopputurnauksessa, johon myös sarjan 8. pääsee. Juuri tuota paikkaa VPS pitää hallussaan, mutta vain maalierolla. Vaasa itsessään on ollut karmean kauden harvoja valopilkkuja, sillä viime kerralla joukkueiden kohdatessa ottelu päättyi tasapeliin 1-1. Se on samalla HIFK:n viimeisin piste Liigassa ja tästä on aikaa muutamaa päivää yli kuukausi. Lokakuu alkaa siis massiivisella ottelulla molemmille.

Joukkueiden viimeiset ottelut

Viimeisin kohtaaminen näiden kahden välillä oli jopa tasainen ja HIFK roikkui suhteellisen pitkään kiinni jopa voitossa Michael Bakaren alun maalilla. Jesper Engström toi kuitenkin vaasalaiset tasoihin ja ottelu päättyi molempien kannalta turhauttavaan tasapeliin. Aikaisemmin kesällä VPS kävi hakemassa ryöstön yöttömän yön -ottelussa lukemin 1-5. Tuossa ottelussa kentällä oli vain yksi joukkue. Siihen nähden kehitys kahden ottelun välillä oli valtava. Tuon edellisen VPS-ottelun jälkeen HIFK on pelannut 5 ottelua, jotka se on kaikki hävinnyt surullisella maalierolla 6-20. Huomenna lähdetään siis jälleen pesemään kasvoja ja ennen kaikkea toivottavasti taistelemaan. Edelliset kolme ottelua erityisesti on ollut nähtävillä, että vaikka yritystä on, niin taistelu loppuu hyvin nopeasti vastustajan tehtyä maalin. Sitä ei vaan saa enää tapahtua.

VPS samaan aikaan on edellisen kohtaamisen jälkeen pelannut neljä ottelua. Näistä kaksi voittoa ja kaksi tappiota maalierolla 5-5. Haastajasarjassa VPS on voittanut molemmat ottelunsa ja näin nostanut osakkeitaan taistelussa paikasta eurolopputurnaukseen. Momentum on selkeästi isäntien puolella huomisessa ottelussa ja onkin helppo povata selkeää ennakkosuosikin viittaa heidän harteilleen.

HIFK:n ohuet mahdollisuudet

Tuskin moni antaa HIFK:lle huomennakaan mahdollisuuksia. Tämä näkyy myös mm. Veikkauksella, jossa kertoimet otteluun ovat tällä hetkellä 1,25 – 6,20 – 10,00. Toisaalta myöskään viimeksikään HIFK:lle ei juurikaan tarjottu mahdollisuuksia etukäteen. Niin vain joukkue taisteli mukaansa tasapelin eikä voittokaan ollut kaukana. Rehellisyyden nimissä VPS tuhlaili niin monta paikkaa, ettei heidänkään voittonsa olisi ollut väärin. Mikäli VPS ei saa aikaista maalia ja HIFK onnistuu tylsyttämään VPS:n hyökkäykset, on siinä mahdollisuus. Tietynlainen turhautuminen peilasi vaasalaisten peliä viimeksi, kun ottelusta muodostui odotettua hankalampi. HIFK:n aseet tällä kaudella on ollut juuri siinä, että vastustaja pystytään pitämään nollilla mahdollisimman pitkään ja sitä kautta viedään peli-ilo pois vastustajalta.

Myös vastahyökkäysten on huomenna onnistuttava täydellisesti. Ne ovat olleet oikeastaan se ainut tapa, jolla HIFK on luonut uhkaa viime aikoina. Peruspelaamisen taso ei ole riittänyt ja vastustajien on ollut liian helppoa pakottaa joukkue virheisiin pelinrakennusvaiheessa ja sitä kautta päästä rankomaan turhan helposti. Lisäksi puolustuksen tulee pelata kauden paras ottelunsa, jotta kovavireinen VPS olisi kaadettavissa.

Seuraa heitä

Molemmista joukkueista on nostettava yksi pelaaja esille. VPS:n Kalle Multanen on jälleen tällä kaudella ollut liekeissä ja on iskenyt jo 12 maalia. Hän on vain kolmen maalin päässä maalipörssin kärjestä, Lee Erwinistä. Multanen haluaa varmasti kuroa tuota etumatkaa umpeen HIFK:n kustannuksella. Multanen on vaikea pelaaja puolustaa, sillä hän osaa etenkin boksissa tehdä juuri sen oikean liikkeen oikeaan aikaan. Erityisesti boksipelaamisen, joka on ollut HIFK:lla heikkoa, tulee Multasen johdosta olemaan erityisen tärkeää.

HIFK:lta paljon on maalivahti Ramilson Almeidan varassa. Almeidalta voi odottaa oikeastaan ihan mitä tahansa. Peruspelaaminen on riittävää ja mies on monissa peleissä tarjonnut mahdollisuuksia, kun välillä tuntuu, että hän torjuu ihan kaiken mahdollisen. Kuitenkin viimeisissä otteluissa on nähty epävarmuutta, jonka johdosta vastustajat ovat päässeet tekemään maaleja tiuhaan. Almeidan tulee huomenna venyä aivan parhaimpaansa, jotta HIFK voi taistella voitosta.

Ottelun panos HIFK:lle

Lyhyestä virsi kaunis – vain voitto kelpaa. Kaikilla muilla tuloksilla sarjataso vaihtuu Ykköseen ensi kaudeksi, riippumatta siitä, miten Lahti pelaa oman ottelunsa samaan aikaan. Apuja ei voi sieltä enää haaveilla liikaa, oma osuus on nyt myös tehtävä. Se, miten se voitto saataisiin vaikka väkisin, on joukkueen oman pohdinnan varassa. Jotain on keksittävä, että VPS kaatuu huomenna vieraissa.

VPS – HIFK, Lemonsoft Stadion, klo 16.00. Ottelua voi seurata joko paikan päällä tai Ruudun välityksellä. Lähetys Ruudussa alkaa klo 15.45.