Skip to main content

MA 5.9.2022 klo 18:00, HJK – HIFK, Veikkausliiga, Bolt Arena

HJK – HIFK, Stadin Derby, Klubi vs. Röda… Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin myös tälläkin ottelulla, joka Suomen mittakaavassa on mahdollisesti se suurin, yksittäinen ottelu. Kaksi verivihollista kohtaavat nyt pääsarjatasolla 83. kertaa. Voitot ovat 32-29 HJK:lle. Huomenna Derbyssä kohtaavat kaksi täysin erilaisessa tilanteessa olevaa ja eri asioista pelaavaa joukkuetta. Derbyt sytyttävät aina ja näissä otteluissa kaikki on mahdollista. HIFK lähtee otteluun suurena altavastaajana, toisaalta molemmille kelpaa vain voitto.

Jos kauden ensimmäisen Derbyn alla puhuttiin mahdollisuudesta ja HJK:n haastamisesta niin nyt lähtökohdat ovat ennakkoon vieläkin heikommat. HJK pelaa mestaruudesta tosissaan ja tämän viikonlopun tulokset (Hongan tappio ja KuPS:in tasapeli) tarkoittaa, että voitolla HIFK:sta, nousisi HJK sarjakärkeen. HIFK lähtee tähänkin otteluun vain voitto mielessä ja haussa. Viime kierroksella saatiin Lahtea kiinni pisteellä, mutta eroa on edelleen paljon. Lahden ottelu Oulua vastaan pelataan vasta su-iltana, eikä sen tulosta ole tiedossa ennakkoa tehdessä. HIFK toisaalta ei voi muuta kuin kerätä mahdollisimman paljon pisteitä. Huomenna on jälleen siihen mahdollisuus.

Huomisessa on mahdollisuus

Vaikka etukäteen on puhuttu, että mikä tahansa muu tulos kuin HJK:n suurinumeroinen voitto olisi yllätys, ei HIFK ole aseeton huomenna. Peruspelaaminen on kehittynyt läpi kauden niin, että kaikilla tulee olemaan vaikeuksia HIFK:n kanssa, mikäli edes pienen mahdollisuuden siihen antaa. Sen ovat saaneet todistaa niin VPS kuin Inter Cupissa. Virheitä sattuu edelleen liikaa rangaistusalueilla ja niiden saaminen pois pelistä onkin asia, joka voisi mahdollisia voittoja tuoda. Lisäksi HJK:n otteluruuhka voi pelata HIFK:n pussiin. Toki joukkueen terveystilanne on sen verran hyvä ja materiaali laaja ja laadukas, että rotaatiota voi harrastaa. Sitä onkin todennäköisesti odotettavissa, sillä torstaina odottaa jo valtava euro-ottelu Real Betisiä vastaan. On siis hyvin mahdollista, että ns. ykkösmiehiä lepäilee huomenna torstaita silmällä pitäen. Yksi asia HJK:n kokoonpanossa on varma: Paulus Arajuuri on avauksessa. HIFK:n kokoonpanossa varmoja nimiä ei ole. HIFK:lla löytynee myös mahdollisuus yllättää Klubi. Täysi stadion saa varmasti uhkumaan taistelutahtoa ja HIFK voikin yllättää lähtemällä prässäämään kovempaa kuin keväällä. Tasapainon löytäminen onkin avainasemassa.

Viimeiset ottelut

Viimeiset 5 ottelua ovat päättyneet neljästi HJK:n voittoon ja kerran HIFK on ollut parempi. Derbyn lähihistoriassa on nähty melkoisia trillereitäkin, esimerkkinä kauden 2020 4-3 voitto. Tämän kalenterivuoden aikana joukkueet ovat kohdanneet kahdesti. Helmikuussa Liigacupissa HJK oli parempi maalein 1-3. Veikkausliigassa huhtikuun lopussa HJK vei ottelun lopulta lukemin 0-2. Huhtikuun ottelu oli hyvin paljon vain puolustustaistelua ja lukemien pitämistä mahdollisimman pienenä. Sen verran parempi Klubi kaikessa rehellisyydessä oli. Asiat ovat tästä muuttuneet ja huomenna ei tulla näkemään passiivista ja vetäytyvää HIFK:ta.

Muutoin Liigassa HIFK:lla on ollut myös hankalaa. Edellinen ja ainoa voitto on kesäkuulta Ilvestä vastaan. Edellisestä kahdeksasta ottelusta on 3 tasapeliä ja 5 tappiota. Murheellinen putki olisi hyvä saada katki nyt. HJK:lla sen sijaan pyyhkii hyvin. Mestaruus on taas omissa käsissään ja Euroopassakin sujuu. HJK on viimeksi hävinnyt Liigassa kesäkuussa Maarianhaminassa. Muutenkin viimeisin tappio on heinäkuulta, kun Mestarien Liigassa tuli kuokkaan ylivoimaiselta Plzeniltä 5-0. Kova on siis haaste Rödalla huomenna, kun vauhtiin päässyt Klubin koneisto pitäisi saada jotenkin pysäytettyä.

Iskun paikat

Paljon ei ole, johon HIFK voisi ennen ottelua pohjata. Jotain positiivisuutta on kuitenkin ilmassa. Mixu Paatelainen tuntuu vihdoin löytäneen toimivan hyökkäystrion, johon nojata. Kolmikko Jusif Ali – Roberto Savio – Michael Bakare ovat löytäneet toisensa hyvin kolmessa viime ottelussa ja heistä Bakare on myös tehnyt kaksi maalia. Lisäksi keskikenttä on alkanut saamaan tasapainoa, varsinkin Roman Eremenkon saapumisen jälkeen. Puolustus on parantanut peli peliltä, joskin yksittäisiä virheitä omassa boksissa ja sen välittömässä läheisyydessä tulee edelleen liikaa. Iskun paikkana voi myös olla HJK:n mahdollinen rotaatio ja sen näkyminen pelissä. Jos liikaa muutetaan kokoonpanoa esimerkiksi Betis-ottelua silmällä pitäen niin toimiiko yhteispeli? Varsinkin HJK:n puolustukseen olisi hyvä iskeä heti alusta. Arajuuren pelaaminen tarkoittaa, että puolustus on väkisin muodossa, jossa se ei ole pelannut kuin muutaman hetken tällä kaudella ja usein toimivan yhteispelin löytyminen vie hetken aikaa. Nopea Jusif Ali sekä laitapuolustajista etenkin Macario Hing-Clover voivat aiheuttaa ongelmia. Lisäksi Eremenkon syötöt ja pelinrakentelu tulee olemaan isossa roolissa.

Sakari Mattila: Pelejä, jotka eivät jätä kylmäksi

– Ajatuksena on se, että peli, joka meidän on taas ehdottomasti voitettava. Meillä on ollut jokainen peli vähän veitsi kurkulla, kun ollaan loppupäässä sarjaa. Noi on pelejä, jotka eivät ole koskaan jättäneet kylmäksi. Aina tapahtuu. Tässä kohtaa on erittäin isot panokset, meillä on selviytymiskamppailu ja Klubilla on mestaruus kyseessä. Kummatkin haluavat kolme pistettä. Ei varmasti tule olemaan mikään lässyn, lässyn -peli.

– Voimasuhteet eivät päde. Meillä on ollut montaa kertaa sellainen tilanne pelissä, kun ollaan lähdetty, että meillä ei ole muuta kuin voitettavaa. Klubilla on ollut kovat paineet, että heidän pitää näyttää, että ovat kalliimpia, mahtavampia ja suurempia. Olemme päässeet kiusaamaan ja saatu aika hyviä tuloksia pariin, kolmeen vuoteen. Se on kyllä näyttänyt, että aina kaikkea voi tapahtua ja sattua. Kyllä nämä ovat sellaisia pelejä, joita itsekin 33-vuotiaana vielä odottaa. Kohta taas mennään kunnolla.

HJK ennakkosuosikki, HIFK kiusaajana

Lyhyesti voikin todeta, että kaikki muu kuin HJK:n voitto olisi yllätys. Toki paineet ovat juurikin heillä – yksinkertaisesti on vain pakko voittaa. HIFK:lle voitto olisi elintärkeä, mutta ei sellainen, jota tästä ottelusta olisi budjetoitu. Siksi otteluun voikin lähteä hyvin vapautuneesti, haastamaan, tekemään illasta mahdollisimman vaikean HJK:lle. Mitä pidemmälle ottelu pysyy tasaisena, tulee se varmasti satamaan HIFK:n laariin. Huomenna on yllätyksen aika, Stadin herruus on panoksena ja se motivoi aina. Näytetään yhdessä, kuka Stadin kingi oikeasti olikaan! Huhtikuussa katsojia ottelussa oli hieman päälle 7000, huomenna toiveissa täysi stadikka. Tule paikalle ja osoita tukesi!

MA 5.9.2022 klo 18:00, HJK – HIFK, Veikkausliiga, Bolt Arena. Katsojainfo otteluun on luettavissa kotisivuiltamme. Liput otteluun saat tutusti lippu.fi -sivustolta. Hanki flabat ja tule matsiin! Jos et kuitenkaan syystä tai toisesta paikalle pääse, voi ottelua katsoa Ruudusta. Lähetys alkaa 17:45.

HUOM! HIFK myy oman puolikkaansa ottelussa. Liput osoitteesta https://www.lippu.fi/event/hifk-fotboll-2022-bolt-arena-14948995/