Skip to main content

Uutisen kuva © Riku Laukkanen

 

SU 11.9.2022 klo 16.00, HIFK – AC Oulu, Veikkausliiga, Bolt Arena

Päätöskierros – kaikki ottelut alkavat samaan aikaan. Viimeiset mahdollisuudet pelata itselleen paremmat asetelmat ennen loppusarjoja. Jo nyt on selvää, miten loppusarjat jakautuvat. HIFK aloittaa kaikilla tuloksilla haastajasarjansa sarjajumbona, mutta voitto sunnuntaina antaisi jo huomattavasti paremmat lähtökohdat ennen viiden ottelun loppurutistusta. Tavoite on selvä – Lahti pitää ottaa kiinni ja Lahteen eroa on yhdeksän pistettä. Nyt sitä eroa lähdetään kirimään Oulua vastaan. Ottelu kerrallaan, voitto kerrallaan. Muu ei auta enää tässä vaiheessa.

Lähtökohdat

HIFK lähtee sunnuntaiseen päätöskierrokseen alla viime hetken tappio Stadin Derbyssä. HIFK oli pitkään kiinni tärkeässä pisteessä, mutta kärsi lopulta tappion Santeri Hostikan iskettyä voittomaalin 87. minuutilla. Pelin jälkeen kiiteltiin asennetta ja peli-ilmettä ja siihen on helppo yhtyä. HIFK näytti joukkueelta, joka ei ole luovuttanut. Derbyssä korostui kannattajien tuoma lisävara ja heidän tukensa sai joukkueen pelaamaan paremmin ja paremmin. Muutenkin otteet ovat ennen kaikkea piristyneet, kun kausi on kääntynyt loppusuoralle. Voiton merkitystä ei voi korostaa. Moraalisesti voitto Oulusta olisi merkittävä.

Tilanne verrattuna Lahteen on selkeä, mutta kerrataan se vielä konkreettisesti: Loppukauden aikana HIFK:n olisi otettava kaksi voittoa enemmän kuin Lahti ennen kuin joukkueet kohtaavat kaikella todennäköisyydellä Lahdessa päätöskierroksella. Mikäli siihen otteluun lähdetään tilanteessa, jossa eroa on maksimissaan kolme pistettä, on voitolla HIFK putoamiskarsinnoissa. Mikäli muissa viidessä ottelussa ennen tätä kohtaamista HIFK ei ole onnistunut keräämään vähintään kuutta pistettä Lahtea enemmän, on kohtalona putoaminen Ykköseen.

Oulua vastaan on kuitenkin oltava optimistinen. Vaikka tulokset ovat olleet läpi kauden pettymyksiä, on HIFK aina Oulua vastaan pelannut hyvin. Myös menneinä kausina HIFK on juuri Oulua vastaan ottanut isoja voittoja, vaikka kausi ei muuten olisi sujunut odotusten mukaan. Esimerkkinä kausi 2012, jolloin HIFK voitti kauden lopussa Oulun, vaikka lopulta tuli putoaminen Kakkoseen. Kotietua ei voida kohtaamisissa korostaa tarpeeksi. HIFK on historiansa aikana voittanut Oulun viidesti ja näistä voitoista neljä on tullut juuri kotona. Siksi sunnuntaissa on optimismia ilmassa.

Säästeleekö Oulu?

Lisäksi HIFK:n puolesta puhuu motivaatio lähteä otteluun. Oululla ei lähtökohtaisesti ole ihan hirveästi pelattavaa. Paikka haastajasarjaan on varma, tämä ratkesi, kun FC Interin tekemä protesti heitä vastaan meni läpi. Protesti koski SK-pelaajien määrää, joka yksiselitteisesti todettiin liian vähäiseksi. Tuon protestin seurauksena muutettu ottelutulos Oulun tappioksi heidän välillään tarkoitti sitä, että Oulu pelaa joka tapauksessa haastajasarjassa ja tavoite nousta sija ylös on mennyt. Myös alaspäin on matkaa. Karsijan paikalle olisi eroa nyt yhdeksän pistettä ja Oulun karsintapeikko on hyvin kaukainen pelko. Siksi pelattavaa ei etenkään huomenna ole ihan liikaa ja tämä näkyy myös ennakoissa. HIFK on melkein yksi yhteen suosikki voittamaan ottelun huomenna, vaikka piste-eroa on melkoisesti. Motivaatiotekijät ja kotietu ovat tässä suhteessa todella merkittäviä.

Jääkin siis nähtäväksi, mitä Oulu tekee esim. peluutuksen kanssa. Raahataanko kaikki avainpelaajat mukaan pitkälle matkalle etelään vai suunnataanko katseet jo suosiolla loppusarjaan, joka todennäköisesti alkaa juuri HIFK:ta vastaan kotona. Mikäli Oulu harrastaa rotaatiota, sataa se suoraan HIFK:n laariin. HIFK tulee otteluun joka tapauksessa parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Pelaajatilanne on parantunut. Vain Wilfried Kanon on varmuudella edelleen poissa loukkaantumisen takia. Muutoin Mixu Paatelaisella on mistä valita. Joukkueen peruskokoonpano on kauden kliimaksiin löytänyt muotoaan paremmin ja paremmin. Ramilson Almeida on osoittanut usein olevansa kyvykäs kantamaan ykkösvahdin viittaa. Puolustuksessa Daan Klinkenberg – Ståle Saethre kaksikko ovat löytäneet toisiaan paremmin. Wingback-osastolla Macarion paikka on sinetöity, eikä Derbyssä saatu kolhu pitäne miestä huomenna sivussa. Keskikentällä Sakari Mattila on syttynyt johtamaan joukkojaan, ja hänen yläpuolellaan Eremenkot nauttivat toistensa kanssa pelaamisesta. Myös hyökkäykseen on vihdoin tuntunut löytyneen trio, joka luo uhkaa illasta toiseen. Michael Bakare – Savio Roberto – Jusif Ali näyttävät olevan se sapluuna, jolla HIFK voi loppukauden tehoista vastata. Etenkin Savion maali HJK:ta vastaan poisti apinan hänenkin selästään ja nyt maalitili on koko kolmikolla avattu.

Toistaako pelin kuva Oulussa pelattua ottelua?

Mikäli Oulu kuitenkin ykkösillään otteluun lähtee, on hyökkäyksessä isot uhat, joita tulee varoa. Etenkin Michael Lopez, joka on ollut joukkueen syömähammas kahdeksalla maalillaan, olisi iso pelote. Toki mahdollinen rotaatio tuo taas näyttöpaikkoja vähemmän pelanneille, jotka varmasti janoavat onnistumisia. Yhtä lailla todennäköisyys sille, ettei ottelussa nähtäisi maaleja, tai HIFK:n maalia on todella pieni. Joukkueet ovat historiassa kohdanneet 14 kertaa ja koskaan ei olla jääty maalittomaan tasapeliin. Lisäksi HIFK on aina tehnyt vähintään yhden maalin.

Raatin Stadionilla pelattu ottelu toukokuussa oli aikaa, jolloin Paatelainen oli juuri saapunut seuraan ja peli oli todella erinäköistä. Tuo Raatin peli oli yksi HIFK:n tämän kauden parhaista. Peli itsessään oli tasainen ja HIFK olisi oikein hyvin voinut tuon pelin jopa voittaa heikolla nurmella, jossa fyysinen peli korostui. Mikäli Boltilla mennään huomenna myös samalla kaavalla, on HIFK vahvoilla. Kokoa ja fysiikkaa joukkueesta nimittäin löytyy ja etenkin ilmassa se on vaarallinen. HIFK:n pitkät pallot ovat olleet viime aikoina se syömähammas, jolla vastustajia on voitu haavoittaa. Toiveissa voisi siis olla jotain samaa myös huomenna. Paljon riippuu siitä, kumpi ottaa ottelun hallintaansa ja pääsee määräämään pelitahdin ja -tempon.

Paineet ja niiden käsittely

Rehellinen pitää kuitenkin olla, aika on käymässä vähiin ja nyt se voitto pitää ottaa tavalla tai toisella. Toiveissa ja unelmissa on periksiantamaton ja taisteleva HIFK. Se HIFK, joka nähtiin Cupissa tällä kaudella. Se HIFK, joka kaatoi Ilveksen Ratinassa. Se HIFK, joka on totuttu näkemään menneinä kausina. Jokaisesta pelaajasta paistaa turhautuminen, kun tuloksia ei vain saada ja jokaisen pelaajan kehonkielestä paistaa pohjaton halu saada kurssi vielä kääntymään. Paineista on turha puhua, niitä ei nimittäin voi enää kauheasti olla. Kuten Mattila ennen Derbyä totesi, on HIFK pelannut käytännössä viimeiset 10 ottelua selkä seinää vasten, joten tilanne on sitä myöten hyvinkin tuttu ja lähtökohdat ovat jälleen samat kuin edellisissä otteluissa. Kaikki on edelleen omissa käsissä, se vaatii vain sen, että joukkue maksimoi potentiaalinsa ja pelaa sen mukaisesti. Kaikki tietävät oman arvonsa ja taitonsa ja nyt viimeistään ne tulee ulosmitata. Jopa HJK sen meinasi jo kokea ja on hyvinkin mahdollista, että HIFK tukahduttaa tiiviillä puolustamisella Oulun ja käy tekemässä tarvittavat hyökkäämällä vastaan.

Kannattajia tarvitaan

Vain taistelutahto ei riitä. Kannattajia tarvitaan enemmän kuin koskaan ja joukkue haluaa tehdä kaikkien aikojen nousun yhdessä. Yhteisönä, perheenä, olemme vahvempia ja yhdessä me teemme tästä mahdollista. Siksi jokaisen tuki on tärkeää, jotta joukkue siivittyy vielä parempiin suorituksiin ja sitä kautta parempiin tuloksiin. Jokaista, joka siihen kykenee, kannustetaan tulemaan huomenna Boltille. En gång HIFK, alltid HIFK! Lippuja on saatavilla ja ne myy tutusti Lippu.fi -palveluun. Mene siis sivustolle ja hanki flabat runkosarjan päätökseen!

 

HIFK – AC Oulu, SU 11.9.2022, Veikkausliiga, Bolt Arena. Ottelu alkaa klo 16. Pukeudutaan punaiseen ja kannustetaan Röda voittoon! Mikäli ottelua ei syystä tai toisesta pääse seuraamaan paikan päälle, voi sitä seurata Ruudussa. Lähetys alkaa klo 15.45.