Skip to main content

Uutisen kuva ©Juha Alamäki

SU 18.9.2022 klo 17.00 AC Oulu – HIFK, Veikkausliiga, Raatin Stadion, Oulu

Haastajasarja alkaa HIFK:n osalta Raatissa, kun Röda matkustaa Oulun vieraaksi loppukauden rutistuksen ensimmäiseen otteluun. HIFK:lla on alla juurikin Oulua vastaan kärsitty ruma 1-6 kotitappio, joten henkinen yliote on varmasti isäntien puolella huomenna. Molemmilla löytyy otteluun panosta. Oululaiset janoavat eurolopputurnaukseen ja HIFK pelaa taas huomenna sarjapaikastaan. Jäljellä on niin sanotusti viisi finaalia, joiden ensimmäinen näytös pelata. an huomenna. Edessä on kasvojen pesun paikka.

Bolt Arena, Veikkausliigan 22. kierros. Oulu on juuri voittanut vieraissa HIFK:n tylyin 1-6 lukemin ja paremmasta ei jäänyt epäselvyyttä. Päivä, joka kaikessa synkkyydessä halutaan unohtaa mahdollisimman nopeasti. Sitä sanotaan, että mitä nopeammin revanssin saa, sen parempi. Nyt siihen on oiva mahdollisuus, kun joukkueet kohtaavat toistamiseen viikon sisällä ja tällä kertaa Oulussa. Haastajasarja olisi nyt mahdollista aloittaa voitolla ja saada maukas revanssi Oulusta samalla. Pisteitä joukkue totisesti tarvitsee, jotta haaveet sarjapaikan säilyttämisestä säilyisi elossa. Jokainen ottelu on loppukaudella omanlaisensa finaalinsa, joista jokaisesta ei voida tyytyä mihinkään muuhun kuin voittoon. Lahden kompurointiin ei voi liikaa luottaa, jotta jännitys säilyisi loppuun asti.

Viime sunnuntaina HIFK sai kokea oululaisen pyörremyrskyn, jonka kapellimestareina luuti kaksikko Rasmus Karjalainen – Otso Liimatta. Tämä duo teki käytännössä, mitä tahtoi, eikä jättäneet HIFK:lle paljon sijaa ottelussa. Sunnuntain kaltaista romahdusta ei loppukaudella voi enää hyväksyä. Joukkue tuntui lopettavan pelaamisen Oulun kolmannen maalin jälkeen ja loppuaika selvittiin jotenkin. Samanlaista taistelutahtoa, joka jälleen esiintyi kavennuksesta puoliaikaan kaivataan nyt koko 90 minuuttia, jotta Oulusta olisi haettavissa yhtään mitään. Molemmilla on omat kilpailulliset panokset ottelussa ja tämä näkyy varmasti kokoonpanoissa. Kierrätystä tuskin tapahtuu, kun siihen ei järkisyitä ole kummassakaan leirissä. Toivoa sopii, että vain harjoitteluun keskittyneellä viikolla HIFK on saanut purettua tappioon johtaneet tekijät ja huomenna Oulussa nähdään nälkäinen ja ennen kaikkea hyvitystä hakeva vierasjoukkue.

HIFK perustanee jälleen huomenna pelinsä niihin samoihin tekijöihin kuin niin usein tähän asti. Tiukka puolustus ja terävät hyökkäykset vastaan ovat olleet ne tekijät, joilla uhkaa on luotu ja otteluissa ollaan oltu mukana. Puolustuksen varaan kasaantuu jälleen paljon. Koko pakan tulee olla kompakti läpi ottelun, jotta ottelusta olisi mitään otettavissa. Etenkin Oulun hyökkäysten kanssa tulee olla jatkuvasti varpaillaan, sillä isännät hyökkäävät jatkuvasti sekä nopeasti, että monen miehen voimin. Siksi yltiöpäistä hyökkäämistä ei kannata riskillä hakea, vaan kaikki lähtee jälleen oman pään kautta. Tavoitteen tulee olla nolla omiin ja maali toiseen päähän. Kuten jo viime viikon ennakossa todettiin, on HIFK:n historia sen suhteen armollinen. Koskaan Röda ei ole jäänyt maaleitta Oulua vastaan, ei viime viikollakaan. Se luo uskoa siihen, että huomisessa on valoa. Pisteitä tarvitaan kipeästi.

Muita positiivisia aihioita, joita voi huomiselle ottaa mukaan, on laajentunut maalintekijätilasto. Jos alkukaudesta maalinteko oli oikeastaan yksin Eero Markkasen varassa, on nyt useampikin HIFK-pelaaja saaneet maalitilinsä auki. Profiilihyökkääjää joukkueella ei vieläkään ole ollut, johon voisi luottaa maalintekoon jatkuvalla syötöllä. Paljon on kiinni myös siitä, millaisen kokoonpanon Mixu Paatelainen huomenna jalkeille heittää. Luotetaanko samaan avaukseen, joka koki ruman tappion vai laitetaanko kehiin uusia, nälkäisiä pelaajia. Jokainen on varmasti revanssimielellä huomenna jalkeilla, mihinkään vähempään ei vain voi tyytyä.

Myönnettävä on, että tilanne sarjassa on synkkä. Jokaisesta ottelusta olisi otettava mieluusti enemmän pisteitä kuin FC Lahti, kaiken kaikkiaan 6 pistettä enemmän kuin lahtelaiset ennen sarjan viimeistä kierrosta, jolloin joukkueet kohtaavat Lahdessa. Vaikka jokaisessa mahdollisessa tilanteessa tätä asiaa tuodaan esille, ei sen tärkeyttä voi liikaa toistaa. Mahdollisuudet säilymiseen on edelleen olemassa. Pelejä on jäljellä vielä viisi, pisteitä jaossa 15. Mikä vain on jalkapallossa mahdollista ja se ei edelleenkään vaadi kuin yhden täyden pistepotin ja kurssi voisi hyvin lähteä kääntymään.

Melkein varmasti voi sanoa, ettei Oulu ainakaan höllennä viime ottelusta, vaan tulee ehdottomasti pyrkimään lyömään luun kurkkuun saman tien vierailla. Alku tulee olemaan ehdottoman tärkeä. Sunnuntain kaltaista alkua ottelu ei kestä. Alkurynnistyksen jos kestää, on mahdollisuudet vaikka mihin. HIFK on kaikesta huolimatta osoittanut, että mikäli ottelu pysyy pitkään tasaisena, on sillä ollut jokaisessa ottelussa ollut mahdollisuus napata pisteitä. Samaan hengenvetoon on hyvä todeta, että vaikka Oulu onkin ennakkosuosikki, tulee senkin olla hereillä HIFK:n nopeiden hyökkäysten kanssa. Tekijä, joka aiheutti myös viime kierroksilla ongelmia Oululle. Onko Oulun maha täynnä? Se on hyvä kysymys. Mihinkään asennevikaan on vaikea uskoa, mutta inhimillisyys on otettava huomioon. Onko ajatuksissa kenties ajatus, että ottelu olisi helpompi kuin yleensä – matkarasitus ja viime ottelu voisivat tuoda tällaisia ajatuksia päähän. Siksi kova, terävä alku olisi parasta, mitä HIFK voisi otteluun tuoda. Peruutteluun ei ole varaa, vaan voittoa pitää haluta. Valitettavasti tässä vaiheessa kautta, sitä joutuu jossain vaiheessa jopa riskillä hakea. Joukkue on tarpeeksi kykenevä ottamaan voittoja tarpeeksi, nyt kyse on enemmänkin henkisistä asioista. Voiton henkinen merkitys olisi valtava, sitä on jokainen pelaaja myös toistellut aivan tarpeeksi. Puheet teoiksi ja huomenna haastajasarja käyntiin voitolla. Se olisi parasta balsamia viime viikon ja kuukausien jälkeen ihan kaikille seurassa.

 

SU 18.9.2022 klo 17, AC Oulu – HIFK, Veikkausliiga, Raatin stadion, Oulu. Ottelua voi seurata Ruudun välityksellä. Lähetys alkaa klo 16.45.