Skip to main content

SU 18.9.2022 AC Oulu – HIFK 4-1 (1-0), Veikkausliiga, Raatin stadion, Oulu

Avauskokoonpanot:

AC Oulu: Ward; Selander, Rafinha, Hetemaj, Pallas, Breitenmoser, Kallinen, Liimatta, Karjalainen, Luquinhas, Jokelainen

HIFK: Almeida; Sotelo, Mattila, Saethre, Ani, Puro, Malolo, Halme, Eremenko, Bakare, Markkanen

Maalit:

21´ 1-0 Liimatta O.

62´ 2-0 Karjalainen R.

66´ 2-1 Eremenko R.

85´ 3-1 Sekajja I.

88´ 4-1 Breitenmoser M.

Kentältäpoistot:

13´ Puro E.

HIFK lähti muuttuneella kokoonpanolla hakemaan revanssia AC Oulusta, kun haastajasarjan ensimmäinen ottelu pelattin Raatissa Oulun isännöidessä Rödaa. Kovin odotuksin alkanut ottelu sai ikävän käänteen vartin kohdalla, kun Eetu Puro näki punaista. Tämän jälkeen Oulu otti ottelun lopullisesti komentoonsa ja marssi lopulta vakuuttavaan voittoon, vaikka peli repesikin lopullisesti vasta viimeisen viiden minuutin aikana. Eremenkon maali toi iloa punaisten iltaan

Alku hankala ja Puron aivopieru

AC Oulu tuli otteluun juuri niin kovaa kuin osattiin pelätä, eikä HIFK päässyt ensimmäisen viiden minuutin aikana oikeastaan edes puolen kentän yli organisoidusti. Muuttunut avaus ei saanut koneitaan käyntiin ja kärjessä Eero Markkanen – Michael Bakare jäivät ilman palloja. Ensimmäinen säikähdys nähtiin jo kolmen minuutin kohdalla, kun Otso Liimatta sai keskityksen haltuun boksin kulmilla. Tämän laukaus kuitenkin kiersi hieman ohi maalista. Muutoin Oulu vyörytti palloa jatkuvasti kohti HIFK:n maalia. Puolustus kuitenkin pelasi alusta asti uhrautuvasti ja ehti laukausten tielle jatkuvasti. Yhteensä Oulu laukoi ottelussa 23 kertaa ja se kertoo ottelusta paljon. Juuri ennen varttia HIFK:n ottelu synkkeni sysimustaksi. Otso Liimatta lähti nostamaan vastahyökkäystä HIFK:n pidemmän hyökkäyksen jälkeen ja jostakin syystä Eetu Puro päätti hypätä takaapäin taklaukseen kohti Liimattaa. Ruma taklaus katkaisi sekä hyökkäyksen, että Puron ottelun. Turha, typerä taklaus ja HIFK vaikeutti omaa otteluaan huomattavasti. Alivoimalla seuraavat 75 minuuttia.

Huolimattomuutta alakerrassa

Alivoimaisena tila ja aika loppuivat vieläkin nopeammin ja jo tässä vaiheessa muun muassa Roman Eremenkon turhautuminen alkoi jo nostaa päätään. Virheiden lisääntyessä myös Mixu Paatelaisen ääni korottui entisestään. Usein käy, että liian monta virhettä kostautuu ennemmin tai myöhemmin, niin nytkin. 21. minuutti ja Ifeanyi Ani heitti rajaheiton, joka palautettiin hänelle heti. Tämän jälkeen sokkosyöttö keskelle, jossa Liimatta kiitti ja karkasi kohti maalia. Ensimmäisen laukauksen Ramilson Almeida vielä torjui, mutta paluupalloon Liimatta ehti ensiksi ja laittoi pallon vapaasti maaliin. HIFK lähti jälleen ajamaan takaa johtoasemaa. Maalia seurannut vartti noudatti seuraavaa kaavaa: Oulu hyökkäsi, HIFK joko blokkasi tai riisti lähellä omaa maaliaan, muutama syöttö ja menetys, toista. HIFK ei päässyt oikein mihinkään kuin yksittäisillä pitkillä palloilla. Oulu sen sijaan oli komennossa, mutta tempon ollessa jopa olematon, oli HIFK:lla helppoa puolustaa tilanteet pois. 40. minuutti ja Oulu pääsi vihdoin boksiin vauhdilla. Rasmus Karjalaisen jatko kuitenkin hieman ohi maalista. Minuutti tästä ja HIFK pääsi ensimmäistä kertaa hyökkäykseen. Ani sai keskitettyä pallon hyvin maalille, jossa Bakare voitti pallon. Laukaus kuitenkin ohi maalin. Rikkonainen ja huoltojen täyteinen puoliaika päättyi lopulta viiden lisäminuutin jälkeen ja tauolle mentiin vain yhden maalin erossa.

Toisen jakson alku toiveikas – Oulu rokotti ensimmäisestä virheestä

Toisen jakson ensimmäinen kymppi noudatti pitkälti samaa kaavaa kuin ensimmäinen jakso oli ollut. Erona kuitenkin se, ettei Oulu tappanut ottelua heti, joka tarkoitti, että HIFK pysyi mukana ja pystyi jopa hyökkäämään enemmän. 55 minuutin kohdalla Paatelainen vaihtoi hyökkääjiä ja kentälle juosseet Jusif Ali sekä Didis Lutumba-Pitah tuotiin tuomaan jalkoja vastahyökkäyksiin. He ehtivät olla kentällä vain minuutin, kun Ali oli karata läpi. Paitsio pelasti Oulun. Nopean hyökkäyksen jälkeen Oulu nosti hieman tempoa ja hieman ennen tuntia Luquinhas pakotti Almeidan venymään hyvään torjuntaan. 62. minuutti ja Oulun tilanne helpotti. Magnus Breitenmoser aloitti hyökkäyksen. Pallo pelattiin Luquinhasille, joka jatkoi laitaan Noah Pallasille. Tämän kova, matala jatko ohitti koko HIFK:n puolustuksen ja tästä kiitti Karjalainen, joka pääsi siirtämään pallon tyhjiin. Tämä oli ensimmäinen tilanne, jossa keskitystä tai laukausta ei päästy blokkaamaan sitten Liimatan avausmaalin. Tilanne vaikutti olevan toivoton.

Roman Eremenko ja hänen vauhdikas kymmenminuuttinen

Esiin nousi kuitenkin Roman Eremenko, joka oli päättänyt yksin kääntää ottelun, vaikka väkisin. 66. minuutti oli kellossa, kun pallo löysi laidalla Obed Malolon. Tämä malttoi hetken pitää palloa ja näki Eremenkon syvyysjuoksun. Hyvä syöttö, josta Eremenko kiitti ja laukoi voimalla pallon etukulmasta ohi Calum Wardin. HIFK-uran avausmaali Eremenkolle ja HIFK oli mukana ottelussa jälleen. Viisi minuuttia maalista ja Roma oli jälleen vaarallinen boksissa. Tällä kertaa matalan laukauksen Ward onnistui torjumaan ja Didis ei aivan ehtinyt irtopalloon, josta olisi voinut siirtää tasoituksen. HIFK:n peliin oli selkeästi tullut uutta eloa maalin jälkeen, kun usko oli palannut joukkueeseen. Minuutti äskeisestä ja Eremenko jatkoi vauhdikasta kymppiään varoituksella. Kymmenminuuttisen päätteeksi hän sai lähetettyä keskityksen maalille, jossa odotti Jukka Halme. Tämän onnistui tiputtaa pallo Alille, mutta Alin laukaus jäi heikoksi ja Ward torjui helposti.

HIFK nostaa riskitasoaan, Oulu kiitti tylysti

Kun ottelu alkoi hiljalleen vaikuttamaan siltä, että ottelusta voisi jotain mukaan ottaa Helsinkiin, päätti HIFK nostaa miehiä mukaan hyökkäyksiin ja sitä kautta nostaa myös riskitasoaan. Tasoitus vähintään olisi nimittäin ollut hyvä saada mukaan ottelusta. Oikeastaan kuitenkin heti tämän päätöksen tehtyä, Oulu kiitti, kuitti ja rokotti maalin muodossa. Viimeinen viisi minuuttia oli HIFK:lle nyt tai ei koskaan -tilanne ja se kostautui. Kulmapotku 85. minuutilla ja pallon taakse Luquinhas. Tämä huomasi, ettei puolustus ollut valmis. Lyhyt syöttö Breitenmoserille, joka nosti pallon takatolpalle. Siellä oli täysin vapaana Ibra Sekajja, jolla oli todella helppo työ puskea pallo maaliin ja tappaa peli lopullisesti. Kolmas merkkausvirhe HIFK:lle ja kolmas maali. HIFK ei kuitenkaan luovuttanut, vaan jatkoi edelleen maalin metsästystä. Oulu teki saman kuin äsken ja rankaisi virheestä heti. 88. minuutti ja Breitenmoser pääsi katkaisemaan poikittaissyötön keskialueella. Nopea kuljetus boksin kulmille, josta hän pääsi laukomaan aivan liian vapaasti. Almeida ei ehtinyt laukauksen eteen ja pallo alakulmaan. Tylyt lukemat taululle ja ottelu viimeistään nyt pakettiin. 4-1 loppulukemat edustavat kyllä pelitapahtumia, mutta lukemat hieman repesivät lopussa, kun mitään menetettävää ei enää HIFK:lla ollut. Puolustus oli kompaktimpi kuin viime ottelussa, siitä kertoo blokatut laukaukset. Oulu oli kuitenkin tänään parempi ja ansaitsi voittonsa selkeästi. Ei auta, hommat ja taistelu jatkuvat edelleen. Tänään oli jo hieman parempaa jälleen ja jonkinlainen kasvojen pesu saatiin tehtyä. Pelit jatkuvat kotiottelulla Ilvestä vastaan maaottelutauon jälkeen 28.9.

Jukka Halme: Olisi pitänyt pystyä parempaan

HIFK:n riveissä pitkästä aikaa täydet 90 minuuttia luutinut HIFK-ikoni Jukka Halme kommentoi ottelua Ruudun haastattelussa taistelun päätyttyä.

´´Se taas ryöpsähti lopussa, kun piti hakea tasoitusta. Tänään oli tarkoitus pitää oma pakka tiiviinä ja enemmän suojella omaa linjaa ja sitä kautta päästä vastahyökkäyksiin. Kuitenkin tuo punainen jälleen kerran niin ei se ainakaan helpottanut tilannetta. Ainahan nuo muuttavat peliä, mutta olisi pelissä silti voinut parempaakin pystyä. Ei yhden miehen alivoima nyt aina niin ratkaisevaa ole.´´

´´Hyökkäyspeliin olisimme tarvinneet yksinkertaisesti laadukkaampia liikkeitä ja syöttöjä. Kuitenkin oma 90 minuuttia tuntuu aina hyvältä. Ei tässä nyt muu auta kuin levätä hetki ja sitten alkaa taas treenaamaan kohti seuraavaa peliä. Tilanne ei ole mitenkään muuttunut.´´