Skip to main content

KE 28.9.2022 klo 18, HIFK – Ilves, Veikkausliiga, Bolt Arena

 

Haastasarjaa on Veikkausliigassa tahkottu yksi kierros ja vielä olisi neljä ottelua jäljellä. Maaottelutauon jälkeen palataan jälleen kotikentälle, kun Tampereen Ilves saapuu vierailulle Bolt Arenalle. Kauden kaksi ensimmäistä kohtaamista seurojen välillä ovat olleet tasaisia, yhden maalin kamppailuita. Ratinasta HIFK haki tämän kauden ainoan voittonsa ja viikko tuosta oli Ilveksen vuoro hakea 0-1 voitto Helsingistä. Kummankaan kausi ei ole sujunut todellakaan suunnitelmien mukaisesti ja vastakkain iskee huomenna kaksi todella nälkäistä joukkuetta.

Mistä lähdetään otteluun?

Boltilla iskee vastakkain kaksi mollivoittoisesti pelannutta joukkuetta. Jos HIFK:n tilanteen jokainen tietää, on Ilveksen laskusuhdanne jäänyt ehkä hieman varjoon. Oikeastaan vain HIFK:n ja FC Lahden heikot kaudet ovat pelastaneet tupsukorvat pahimmalta katastrofilta. Sarjasijoitus 10 ei ole sitä, mitä Ilves lähti hakemaan kauden alussa. Molemmat tarvitsevat ehdottomasti voiton ottelusta. HIFK sen takia, että hyvin ohuet säilymismahdollisuudet olisivat vielä elossa huomisenkin jälkeen. Ilves taas sen takia, että voitolla on mahdollisuus varmistaa sarjapaikka myös kaudelle 2023. Se toki vaatisi voiton lisäksi myös sitä, ettei Lahti ota voittoa omasta ottelustaan. Ilveksen kunto on luvalla sanoen huono. HIFK-voiton jälkeen 4.7. joukkue ei ole onnistunut voittamaan kuin kerran. IFK Mariehamn kaatui vieraissa 1-5. Muutoin on ollut todella vaikeaa ja myös heidän valmentaja Toni Kalliolle on huudeltu potkuja lähes koko kesän. Kumpikin tulevat siis otteluun turbulenssissa, joka pitäisi tavalla tai toisella saada katki. Maaottelutauko on varmasti tarjonnut kummallekin joukkueelle mukavan harjoittelutauon keskelle kautta, jonka aikana pelilliset haasteet on pyritty korjaamaan ja molempien fokus on ollut vain ja ainoastaan huomisessa kamppailussa suhteellisen pitkään. Huomenna vahvoilla on se joukkue, joka on onnistunut selättämään paremmin haasteena ja saanut aikaan eheämmän harjoittelujakson.

HIFK:n pelaajatilanne

Edelliseen Oulu-kamppailuun HIFK lähti hieman siipirikkoisena pelikieltojen takia, mutta nyt kokoonpanoon palaa käytettäväksi muun muassa Daan Klinkenberg sekä Sergei Eremenko. Eetu Puro on sen sijaan varmuudella poissa muutaman ottelun otettuaan suoran punaisen viime ottelussa. Muutoin pelaajatilanne on stabiili. Vasta pelipäivänä selviää, onko viime aikojen loukkaantumiset saatu siihen kuntoon, että ne sallivat pelaamisen pelaajien, kuten Macario, osalta. Valmentaja Mixu Paatelainen ei ole viime otteluissa voinut kovinkaan usein peluuttaa ihannekokoonpanoaan johtuen loukkaantumisista ja pelikielloista. Tietyllä tavalla eräiden avainpelaajien korttitilin täyttäminen ennen kauden loppurutistusta oli hyvä uutinen, koska nyt lähdetään puhtaalta pöydältä. Kokoonpanoa huomiselle odotetaan mielenkiinnolla. Millä keinoin Ilves kaatuisi toistamiseen tällä kaudella?

Seuraa heitä

HIFK:lta ei ole vaikea osoittaa, ketä kannattaa seurata – Roman Eremenkoa. Ottelusta toiseen otteitaan parantanut keskikenttäpelaaja tarjoaa ottelusta toiseen mahdollisuuksia joukkueelle ja oli jopa yksinään kääntää Oulu-kamppailun tasoihin. Lisäksi Jukka ¨Jugi¨ Halme on osoittanut viime otteluissa sitä luonnetta, jota joukkue ehdottomasti juuri nyt tarvitsee. Ilveksen puolelta on hyvä nostaa kaksi pelaajaa esiin. Etenkin alkukaudesta hurjana ollut nuori hyökkääjä, Kai Meriluoto sekä keskikentän kapellimestari, Petteri Pennanen. Heistä Pennanen on ollut suurin yksittäinen tekijä, miksi Ilves on raapinut kasaan pisteitä vaikeissakin paikoissa. Tästä kertovat tilastot, 8 maalia ja 6 maalisyöttöä.

Mihin ottelu ratkeaa?

Kuten jalkapallossa usein, tulee huominenkin ottelu ratkeamaan puolustuspeliin. Vaikka Ilveskin on maaleja onnistunut tekemään paljon, on heilläkin puolustussuuntaan sattunut aivan liikaa virheitä. Liigassa paikoista rokotetaan todella helposti. Huomisen ottelun tuleekin viemään se joukkue, joka onnistuu puolustamaan paremmin. Kumpikaan ei voi luottaa siihen, että tekee enemmän maaleja kuin vastustaja, jolloin kaikki lähtee tiiviistä puolustuspelaamisesta. Toki HIFK:n osakkeita nostaisi se, ettei kaverille anneta liikaa etua tyhmillä ulosajoilla, kuten nyt liian monta kertaa on tapahtunut. Ilves on kaadettavissa, mutta se vaatii ehjää ja tasapainoista peliä, ilman virheitä kummassakaan päässä kenttää. Isossa roolissa huomenna ovatkin juuri Eremenko ja Pennanen. Paljon on kiinni siitä, kumpi onnistuu ottamaan kentän haltuun ja rytmittämään peliä paremmin. Kummallakin löytyy henkilökohtaista taitoa niin paljon, että kykenevät ratkaisemaan otteluita parhaimmillaan yksinkin.

Mistä ja miten näkee?

Kotiottelut käyvät kauden osalta vähiin. Ottelu alkaa klo 18 Bolt Arenalla ja otteluun on lippuja saatavilla lippu.fi -sivustolla. Huomioitavaa paikan päälle tuleville on se, että Itäkatsomo on suljettu. Näin ollen lippuja on myynnissä joko Klackeniin tai Pääkatsomoon. Jos otteluun ei kuitenkaan paikan päälle pääse, voi sitä seurata Ruudusta. Lähetys alkaa 17.45.