Skip to main content

Uutisen kuva © Riku Laukkanen

MA 5.9.2022 klo 18:00, HJK – HIFK 2-1 (1-1), Bolt Arena, Veikkausliiga

Avauskokoonpanot:

HJK: Hazard; Murilo, Peltola, Arajuuri, Toivio, Terho, Lingman, Hetemaj, Yli-Kokko, Radulovic, Abubakari

HIFK: Almeida; Sotelo, Klinkenberg, Kangaslahti, Saethre, Macario, Mattila, Eremenko, Ali, Savio, Markkanen

Maalit:

5´ 0-1 Savio R.

12´ 1-1 Terho C.

87´ 2-1 Hostikka S.

 

Kauden toiseen Derbyyn lähdettiin selkeistä lähtökohdista. HJK lähti otteluun massiivisena ennakkosuosikkina ja odotettavissa oli hyvin yksipuolinen kamppailu. HIFK lähti rohkeasti haastamaan isäntiä ja ottelusta muodostuikin tasainen, hyvä vääntö. Lopulta HIFK:n pitkään onnistunut puolustuskamppailu ei riittänyt pisteeseen, vaan HJK tuli ensiksi rinnalle ja lopulta ohi. Asenne ja taisteluilme olisivat tänään ansainneet edes pisteen. Lopulta HJK:n paine oli liikaa ja käteen ei jäänyt mitään. Kuusi peliä aikaa, eroa yhdeksän pistettä.

Hieman yli 7000 katsojaa olivat raahautuneet Boltille, kun kauden viimeinen Stadin Derby potkaistiin käyntiin Töölön viilenevässä illassa. HIFK lähti otteluun todella vahvasti ja lähtivät taistellen heti ottelun alusta liikkeelle. Paine oli HJK:n päädyssä aluksi kova ja 5. minuutilla riisto johti maaliin. Oliver Kangaslahti näytti fysiikkaansa ja riisti pallon keskialueella, josta pallo kimposi Roberto Saviolle. Klubin viittoessa rikettä, Savio jatkoi pelaamista ja laukaisi nopeasti kierteellä kohti vasenta nurkkaa. HJK:n maalilla Conor Hazard jähmettyi paikalleen ja HIFK shokeerasi saman tien isäntiä ja siirtyi johtoon.

HJK ei kuitenkaan tästä lamaantunut, vaan painoi saman tien päälle kahta kovempaa. Tarkoitus heillä oli nollata johtomaali nopeasti ja sen se myös onnistui tekemään, kun pelikellossa oli 12 minuuttia. Casper Terho sai pitkän hyökkäyksen jälkeen itselleen laidalla. Välitön haasto ja hän pääsi ohi Guillermo Sotelon. Tämän jälkeen jalka vapaaksi ja veto kohti maalia otti matkalla onnekkaan kimmokkeen puolustuksesta. Almeida ei voinut tilanteessa mitään ja HJK oli tullut nopeasti tasoihin.

HIFK:lle avautui hyvä tilaisuus hieman tämän jälkeen, kun Eero Markkanen oli vain senttien päässä ehtiäkseen palloon, jonka Sergei Eremenko sai lähetettyä maalille. Hazardin maali säilyi kuitenkin. Kuusi minuuttia tästä ja ottelun puhutuin tapahtumaketju sai alkunsa. 21 minuuttia tuli täyteen ja molemmat fanipäädyt aloittivat molemminpuolisen provokaation, joka johti siihen, että ottelu oli pakko keskeyttää hetkellisesti. Turvahenkilöt valtasivat kentän nopeasti ja suhteellisen uhkaavan oloinen tilanne saatiin hyvinkin nopeasti aisoihin. Peli oli lopulta keskeytettynä vain viitisen minuuttia ja tämän jälkeen peli jatkui keskeytyksettä.

Keskeytykseen asti ottelu oli hyvinkin tasaista, mutta hetkellisen tauon jälkeen HJK otti kuskin paikan ja etenkin puoliajan loppuun he saivat hyvän paineen aikaiseksi. Ensiksi Kangaslahdella oli hieman vaikeuksia puolustaa keskitystä 38. minuutilla, mutta onnistui lopulta pelastamaan tilanteen. Kaksi minuuttia tästä ja Malik Abubakarin pusku oli mennä HIFK-puolustuksen kautta maaliin. Tuloksetta. Lisäaikaa nähtiin kaiken jälkeen jopa 7 minuuttia, mutta tässä vaiheessa molempien katseet olivat jo tiukasti tauon vietossa ja näin puoliajalle mentiin ennakkoon yllättävässä tasatilanteessa.

Toiselle jaksolle tuli sitten täysin sisuuntunut HJK. Klubilla oli ratkaisuilme päällä ja halu tappaa peli nopeasti oli nähtävillä. HIFK ei päässyt ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin edes puolen kentän yli kontrolloidusti. 51. minuutti ja Perparim Hetemaj oli lähellä viedä kotijoukkueen johtoon, kun hänen nostonsa kohti takakulmaa meni vain hieman ohi maalista. Vajaan tunnin kohdalla hyvin puolustaneelle HIFK:lle oli sattua vahinko. Macario Hing-Clover loukkaantui puolustustilanteessa ja HJK oli käyttää sen tylysti hyväkseen. Epätasapaino tarkoitti tilaa Terholle. Tämän laukaus jäi kuitenkin hieman liian keskelle ja Almeida ehti hakea sen alakulmasta. Seuraavat 10 minuuttia nähtiin vaihtorulettia, kun molemmat joukkueet olivat pakotettuja vaihtoihin loukkaantumisten takia.

Parikymmentä minuuttia ennen loppua ja HJK:n paine sen kuin yltyi. 70. minuutti ja tällä kertaa oli Daan Klinkenbergin vuoro toimia viimeisenä lukkona, kun hän heittäytyi Olusanyan laukauksen eteen viime hetkillä. HJK laukoi ahkerasti, mutta joka kerta punapaita tuntui ehtivän eteen tai laukaukset eivät suuntautuneet kohti maalia. Kulmat olivat myös HJK:lla suhteellisen heikkoja. HIFK oli pakotettu puolustamaan ja se hyväksyikin tilanteen. Toisella jaksolla vieraat eivät saaneet yhtäkään laukausta kohti maalia, jollei joukkueen ainoaa tilannetta voida semmoiseksi laskea. Kymmenen minuuttia ennen loppua Maximus Tainio sai heitettyä pallon nopeasti peliin Jusif Alille. Tämä haastoi hieman epäorganisoitua puolustusta ja lähetti pallon sitten maalille. Siellä odotti ylös noussut Ifeanyi Ani, joka sai jotenkin jatkettua pallon kohti maalia. Harmiksensa pallo ajautui vain ylärimaan ja siitä ulos. Tämä oli HIFK:n toinen kunnon paikka koko ottelussa, Savion maalin lisäksi, eikä se kovin kaukana maalista ollut. Siihen loppuivat HIFK:n tilanteet, HJK:lla sen sijaan oli vielä sanansa sanottavana.

Ensiksi Klinkenberg pakotti Almeidan reaktiotorjuntaan, kun tämä oli ohjata Terhon vaarattoman oloisen syötön omaan maaliin. Almeida kuitenkin onnistui tilanteen kulmaksi torjumaan. 87. minuutti ja esimerkillisesti sekä uhrautuvasti taistellut HIFK-puolustus sortui virheeseen. Keskialueella sattui vaarallinen menetys, josta HJK välittömästi vastahyökkäykseen. Olusanya sai pallon rangaistusalueen rajoilla ja jakoi tästä pallon taakse. Siellä odotti Santeri Hostikka, joka laukoi saman tien kohti maalia. HIFK ei ollut ehtinyt järjestäytyä ja näin ollen pallon eteen ei ehditty. Hostikan laukaus oli todella tarkka ja pallo meni tolpan vierestä maaliin. HJK oli tehnyt heille todella vapauttavan johtomaalin. HIFK:n vahva taistelu ei riittänyt loppuun asti ja pettymys oli valtava.

HJK pelasi vakuuttavasti loppuajan ja pelasi pelikellosta minuutit pois hyvin. Vaikka lisäaikaa tuli nytkin 7 minuuttia, ei HIFK oikein kiriään saanut edes aikaan. Takaa-ajo päättyi liian usein rikkeeseen ja HJK kulutti jokaisessa tilanteessa hyvin aikaa. Lopulta pilli soi ja Derby oli päättynyt HJK:n voittoon 2-1. Taistelu oli ollut huikea, asenne mahtava, mutta lopulta käteen ei jäänyt yhtään mitään. Seuraavaksi vastassa Oulu, joka on samalla runkosarjan päättävä ottelu. Katseet nyt siihen, unelma sarjapaikasta elää. Etenkin jos loppukausi voidaan pelata samalla asenteella ja peli-ilmeellä kuin tämä ottelu. Esitys hyvä, tulos ei.