SU 11.9.2022 klo 16.00, HIFK – AC Oulu 1-6 (1-2), Veikkausliiga, Bolt Arena

Avauskokoonpanot:

HIFK: Almeida; Ani, Sotelo, Saethre, Klinkenberg, Kangaslahti, Eremenko, Tainio, Ali, Savio, Bakare

AC Oulu: Ward; Selander, Rafinha, Hetemaj, Pallas, Liimatgta, Kallinen, Breitenmoser, Jokelainen, Luquinhas, Karjalainen

4´ 0-1 Liimatta O.

9´ 0-2 Karjalainen R.

20´ 1-2 Tainio M.

53´ 1-3 Karjalainen R.

63´ 1-4 Pallas N.

67´ 1-5 Liimatta O.

83´ 1-6 Floro R.

Toivoa täynnä ollut sunnuntai muuttui hetki hetkeltä enemmän ja enemmän synkemmäksi, kun Oulu kirjaimellisesti tuli, näki ja voitti. HIFK oli hyvin ponneton ensimmäisen jakson puolikasta lukuun ottamatta. Viimeistään Oulun neljäs maali katkaisi viimeiset toiveet. Helsingissä nähtiin laadukas Oulu ja hengetön HIFK. Lisäksi kentällä koettiin Karjalainen-Liimatta-show. Tuloksen kanssa ei kauaa ehdi elää, kun ensi viikolla samat joukkueet kohtaavat Oulussa.

Todella synkkä alku

Vieraat olivat tulleet Helsinkiin todella ahneella asenteella, ja tämä näkyi heti ottelun alusta, kun HIFK:lle ei annettu yhtään ylimääräistä tilaa pallon kanssa. Esimakua saatiin jo 3. minuutilla, kun Niklas Jokelainen hätyytteli maalia. Sijoitus meni vain hieman ohi. Kaksi minuuttia myöhemmin pallo ei enää ohi mennytkään. Noah Pallas pääsi vapaaksi laidalla ja lähti terävästi kohti boksia. Pallo käytettiin Rasmus Karjalaisella, jonka jatko ykkösellä löysi ottelun hahmon, Otso Liimatan. Liimatta kamppaili puolustajien kanssa vahvasti ja lopulta rouhi pallon maaliin ohi Ramilson Almeidan. Kauan ei Oulu maalin johdossa viihtynyt. Neljä minuuttia Liimatan maalista, oli Rasmus Karjalainen elementissään. Maali syntyi nopean käännöksen jälkeen, jota edelsi Ståle Saethren paha menetys. Pallo nopeasti Karjalaiselle, joka käännön jälki sijoitti pallon maaliin. 10 minuuttia kellossa ja Oulu oli kahden maalin karkumatkalla.

HIFK nousee mukaan otteluun

Vaan ei HIFK tästä lamaantunut. Karjalaisen maalin jälkeen alkoi HIFK:n etsikkoaika ja sen alkajaisiksi Ifeanyi Ani nousi vahvasti oikealta läpi puolustuksen ja pääsi kokeilemaan läheltä. Veto kuitenkin karkasi yli maalin. Vartti oli kellossa, kun Jokelainen voitti irtopallon keskiympyrässä ja karkasi läpiajoon. Yksi kosketus kuitenkin karkasi ja puolustus ehti lopulta väliin. 20 minuuttia ja HIFK loi uskoa itselleen. Roman Eremenko keskitti pallon maalille, josta se saatiin puskettua alas Maximus Tainiolle. Tämä sanoi kiitos ja latasi upean volleyn ohi Calum Wardin. Tämä oli Tainion ensimmäinen maali HIFK:ssa Liigassa.

Tunnusteleva loppujakso

Maalin jälkeen alkoi seesteisempi aika ottelussa, jolloin molempien prässipeli toimi. Oulu oli kuitenkin alati vaarallinen aina, kun pääsivät lähelle HIFK:n boksia. HIFK sai myös ajoittain luotua tilanteita, mutta mitään konkreettista ei saatu aikaan. Oulun kaksi vaarallisinta paikkaa syntyivät puolen tunnin molemmin puolin. Ensimmäiseksi Eremenko joutui rikkomaan aivan boksin kulmilta ja Karjalaisen vapaapotku viuhui vain senttejä ohi maalista. Toisen tilanteen pelasti Oliver Kangaslahti upealla liu´ullaan maaliviivalta, kun pallo oli viuhumassa sisään jo kolmannen kerran. Tämän jälkeen peli jäätyi eikä lopuksi nähty vaarallisia tilanteita. Puoliajalle selvittiin maalin tappiolla.

Oulu laittaa isomman vaihteen silmään

Toisen jakson alkuun HIFK oli jopa lähellä tasoitusta, kun Jusif Ali katkaisi syötön upeasti ja sai vasurinsa vapaaksi. Laukaus kuitenkin kiersi hieman ohi maalista. Sitten Oulu laittoi portit kiinni ja karkasi lopullisesti. 53. minuutti ja Oulun prässi toimi jälleen. Purkupallo alhaalta jäi vajaaksi, johon oululaiset pääsivät väliin. Alkoi tapahtumaketju, jossa pallo liikkui nopeasti mieheltä toiselle ja lopulta kimposi Karjalaiselle maalin eteen. Hänellä ei ole tapana näistä lahjoista erehtyä, ei nytkään. Varma sijoitus maaliin ja Oulu jälleen kahden maalin johtoon. Tästä HIFK ei enää noussut, vaan jonkinasteinen lamaantuminen valtasi loppupeliksi kotijoukkueen. Oulu sen sijaan vyörytti tilanne toisensa jälkeen hyökkäyksiä ja isännät laitettiin köysiin. Kun vaihde oli vierailta saatu silmään niin kaasu laitettiin pohjaan.

Oulu tekee kentällä, mitä tahtoo

Kymmenen minuuttia Karjalaisen maalista ja siitä alkanut alati kasvanut paine purkautui kahden nopean maalin muodossa. Neljäs maali oli tehokkaan vastahyökkäyksen seuraus. Noah Pallas karkasi laidallaan ja pelasi pallon Karjalaiselle, jolle kaksi ei selkeästi riittänyt. Mies kokeili puolustusmuuria vastaan kahdesti, mutta molemmat vedot blokattiin. Tämä riitti hänelle, jolloin pallo siirrettiin Pallakselle. Tämä sai jalkansa vapaaksi, löysi vapaan aukon puolustuksesta ja pallo löysi tiensä takakulmaan. Maali oli Pallaksen liigauran ensimmäinen. Ja jotta tässä ei olisi ollut tarpeeksi, päätti ottelun hahmo, Otso Liimatta tehdä kauden yhden hienoimmista suorituksista. Liimatta sai pallon puolessa kentässä itselleen ja lähti haastamaan puolustusta. Rytminvaihto oli samettinen, kun puolustaja yksi toisensa jälkeen jäivät jalkoihin. Soolon päätteeksi vielä hallittu nosto yli Almeidan ja nöyryytys alkoi olemaan valmis. Maali oli kaikkinensa todella hieno, mutta niin helposti ei vain saisi päästä läpi.

Viisi ei riitä Oululle

Oulu oli selkeästi päättänyt tehdä niin monta kuin vain ikinä kykenee, eikä Liimatan maali selkeästi vielä vieraille riittänyt. Sen sijaan, että oltaisiin tyydytty tulokseen, vaihtoi Ricardo Duarte kentälle tuoreita hyökkääjiä. Aivan heti heidän kentälle tulonsa ei tuottanut hedelmää. Sen sijaan HIFK:n vaihtopelaajat Eero Markkanen ja Jukka Halme olivat päättäneet, ettei ottelu päättyisi samoihin 1-5 lukemiin kuin VPS:ää vastaan. Ensiksi Markkanen kokeili kaukaa ja laukaus oli erinomainen. Wardin venytys hyvään yritykseen oli upea ja Markkanen nollattiin. Hetki tästä ja Jukka Halme otti vastuulleen herättää vielä kotiyleisöä. HIFK-ikoni väänsi pallon itselleen vajaa kymmenen minuuttia ennen loppua. Tehokas suojaus, kavennus keskelle ja terävä laukaus kohti maalia. Oulun puolustus sai jalan väliin matkalla ja pallo kimposi hieman ohi maalista. Hengennostatus loppui kuitenkin kuin seinään. Kulmapotkusta seurannut vastahyökkäys päätyi lopulta HIFK:n maaliin jo kuudennen kerran. Vastahyökkäystä oli jälleen johtamassa Pallas, joka löysi Rafael Floron boksista. Tämä sai jalkaansa juuri tarpeeksi vapaaksi ja sen jälkeen kliininen viimeistely ohi Almeidan. Nöyryytys oli nyt lopulta valmis.

Päätösvihellys päättää katastrofin

Kuusi riitti Oululle, vaikka lisäajalla luotiin vielä jonkinlainen paine HIFK:n maalille. Viimeisessä hässäkässä ennen loppua vieraat vaativat vielä rankkaria käsivirheestä. Sitä he eivät kuitenkaan saaneet ja aivan liian pitkältä tuntunut 90 minuuttia vihellettiin lopulta päättyneeksi. HIFK:n kauden suurin tappio positiivisten viikkojen jälkeen oli tosiasia. Kentällä näkyi ottelun jälkeen tyrmistyneitä pelaajia, kun epäusko valtasi joukkueen. Sunnuntai oli muuttunut katastrofiksi. Jatko ei tästä ainakaan helpotu, kun haastajasarja alkaa juurikin Oulua vastaan vieraissa ensi viikolla. Jos ottelusta pitää jotain positiivista hakea, on niitä kolme. Ensimmäiseksi revanssi ja kasvojen pesu tapahtuu onneksi jo viikon päästä. Toiseksi esitys ja tulos eivät voi tästä huonontua. Kolmanneksi FC Lahti hävisi myös ottelunsa, joten ero ei ainakaan siihen suuntaan kasvanut tämän kierroksen jälkeen. Peli oli, peli meni ja nyt se täytyy unohtaa.