Skip to main content

 

KE 31.8.2022 klo 18.00, HIFK – FC Inter, Bolt Arena, Suomen Cup

Suomen Cup on edennyt välierävaiheeseen. 316 joukkuetta aloitti metsästyksen Antero Nymanin muistopokaalista ja vain neljä on jäljellä. Yksi ottelu erottaa joukkueet Olympiastadionin finaalista. HIFK on kaatanut matkalla tähän vaiheeseen jo viisi seuraa ja nyt tiellä on enää FC Inter. Vastus ei ole helppo ja ottelusta tulee varmasti vaikea. Varmaa on vain se, että Cupissa kaikki on mahdollista, yksi ottelu ratkaisee kaiken – siinä piilee Cupin taika. Erikoisuutena myös muihin kierroksiin on se, että tasatuloksella pelataan 2×15 minuutin jatko-ottelu ennen rangaistuspotkukilpailua. HIFK vai FC Inter, vain yksi voi jatkaa!

HIFK ja FC Inter arvottiin vastakkain Suomen Cupin välieriin ja HIFK arvottiin samalla kotijoukkueeksi. Kyseessä on Rödan ensimmäinen kotiottelu tämän vuoden Cupissa. Toki Boltilla on jo pelattu yksi kierros, mutta silloin kyseessä oli Sexypöxyjen kotiottelu. HIFK:n tie historialliseen Cup-välierään on ollut värikäs. Matkalla tähän vaiheeseen ovat kaatuneet järjestyksessä seuraavat seurat: SUMU/Sob 10-0, FC Honka 1-2 rp, Sexypöxyt 0-7, IFK Mariehamn 1-2 rp, PK-35 2-3 rp. Näin ollen HIFK on onnistunut voittamaan jo kolme rangaistuspotkukilpailua tämän vuoden Cupissa. Näissä otteluissa veräjänvahtina ollut Beto ei ole enää mukana, joten uusien nimien tulee nousta esille. Laukaisuprosentti on ollut vakuuttava – 13 pilkkua, kaikki sisään. Venyminen tiukoissa paikoissa on siis taannut HIFK:lle sen ensimmäisen välieräpaikan sitten vuoden 1959. Historiallinen hetki tehdä jotain suurta on siis käsillä.

Vastaavasti vierasjoukkue FC Inter on päässyt tähän pisteeseen seuraavasti: oma kakkosjoukkue FC Inter 2 lukemin 10-0, SJK 1-2 rp, HJK 1-0 rp. Näin ollen myös Interillä on kokemusta rankkareiden voittamisesta tällä kaudella. Etenkin Klubin kaataminen oli kova työnäyte joukkueelta ja voikin todeta, että kun kautta katsoo kokonaisuutena, lähtevät vieraat ennakkosuosikkina otteluun. Joukkueiden kohtaamiset tällä kaudella ovat päättyneet tasan 2-2 Turussa sekä Interin vierasvoittoon vajaa kuukausi sitten 0-3. Kuitenkin kuten Obed Malolo totesi muutama päivä sitten: ”Cupissa yksittäisen ottelun merkitys korostuu ja mitä vain voi tapahtua – ja se on Cupin hienous.”

Joonas Lepistö, Inter ja Obed Malolo, HIFK / Kuva: Tara Jaakkola

Liigan otteluihin on vaikea lähteä vertaamaan, millainen ottelu on tulossa, mutta jotain osviittaa voisi ottaa siitä, että molemmat tämän kauden ottelut ovat olleet tasaisia. Boltin ottelu ratkesi ulosajoon vajaan puolen tunnin kohdalla, sitä ennen peli oli tasaista. Tätä on myös huomenna odotettavissa. Yksittäisten tilanteiden merkitys korostuu ja kun panokset ovat valtavat – finaali ja mahdollisuus päästä Eurooppaan motivoivat varmasti, etenkin kun kumpikaan seura sinne ei Liigan kautta ole todennäköisesti pääsemässä. Ottelu on myös kahden erittäin tunteella elävän valmentajan, Mixu Paatelaisen sekä Miguel Graun kohtaaminen.

Interillä on lievähkö etulyöntiasema myös Cup-historian puolesta viime vuosilta. Cup-mestaruus kaudelta 2018, puolivälieräpaikka 2019 ja finaalitappio 2020. Inter osaa pelata Cupissa ja tietää mitä menestyminen siellä vaatii. Samaan aikaan HIFK:n viime vuodet Cupissa ovat olleet vaikeita. 2018-2020 ulos lohkovaiheessa, joten pelaaminen näissä ympyröissä on uutta joukkueelle. Voikin sanoa, että kokemusta tässä vaiheessa pelaamisesta on valmentaja Paatelaisella sekä Obed Malololla (SJK:n paidassa finaalissa 2017). Heidän tuomat kokemukset ovatkin avainasemassa, kun vastaan tulee rutinoitunut Cup-joukkue, Inter.

Kuten jo ennen viime kohtaamista, kohdistuvat katseet etenkin keskikentän kaksikkoon Petteri Forsell – Roman Eremenko. Heidän varassaan on huomenna paljon. Toki he eivät yksinään tee voittavaa joukkuetta, mutta voivat yksilöinä ratkaista ottelun kuin ottelun. Kumpi maestroista vie pidemmän korren. HIFK:lle lisää hyvää toi suhteellisen positiivinen esitys VPS:ää vastaan sunnuntaina, kun taas Inter kärsi kirvelevän tappion viimeisillä sekunneilla KuPS:ia vastaan kotona. Toki Interillä on allaan yksi lepopäivä enemmän, mutta kotiyleisö sekä Boltin tekonurmi tasoittavat tätä tilannetta. Terveystilanne ei ole muuttunut HIFK:lla sitten sunnuntain. Oletettavaa onkin, että kauheasti muutoksia Vaasassa aloittaneeseen kokoonpanoon Paatelainen ei tee, mutta tällä kaudella on nähty, että he pelaavat, joiden katsotaan olevan parhaita valintoja ottelupäivänä.

Yhtä kaikki, huomenna on edessä lähihistorian tärkein ottelu. Paikka loppuottelussa olisi jotain, jota HIFK ei ole saavuttanut 63 vuoteen. Siksi jokaisen tuki huomenna on erityisen tärkeää, näitä otteluita ei liian usein eteen tule ja Cup onkin ollut HIFK:n henkireikä muutoin todella vaikealla kaudella. Vielä yksi este edessä, jokaista tarvitaan sen ylittämisessä! Liput otteluun voi hankkia lippu.fi -sivustolta: https://www.lippu.fi/event/hifk-fotboll-suomen-cup-2022-bolt-arena-15633331/

Huomioitavaa on edelleen se, etteivät kausikortit kelpaa Cupin välierässä!

Suomen Cupin välierä HIFK – FC Inter KE 31.8.2022 klo 18 Bolt Arenalla. Tule paikan päälle kannustamaan Röda finaaliin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1959! Painetaan bulilla päätyyn asti! Mikäli et kuitenkaan paikan päälle pääse, voi ottelua seurata myös Ruudusta. Lähetys alkaa klo 17.45. En gång, alltid!