1.8.2022 HIFK – FC Inter, 0-3 (0-2), Veikkausliiga, Bolt Arena

HIFK: Almeida; Macario, Nikki, Mattila, Klinkenberg, Sotelo, Eremenko S., Malolo, Eremenko R., Savio, Bakare

FC Inter: Viitala; Kuittinen, Hyvärinen, Ruxi, Arciero, Niska, Paananen, Sierra, Jyry, Forsell, Tamminen

0-2 45´ Paananen A.

0-3 57´ Jyry T.

Kentältäpoistot:

23´ Mattila S.

Suurten ennakko-odotuksien ottelu HIFK:n ja Interin välillä alkoi hyvin tasaisissa merkeissä. Alusta asti korkealla ollut intensiteetti peilasi ottelua hyvin, mutta HIFK:n ilta synkkeni pian, kun punaiset kortit nousivat esille. Ottelu tämän jälkeen oikeastaan kuoli ja lopulta Inter paineli heille vapauttavaan voittoon jopa suhteellisen vaivattomasti, vaikka kotijoukkue saikin pientä painetta ajoittain luotua. Taistelu jatkuu Lahtea vastaan ensi viikolla.

HIFK tuli kotiotteluunsa Interiä vastaan todella hyvällä asenteella ja pyrki yllättämään Interin korkealla prässillä. Tämä onnistuikin alkuun hyvin ja prässin lisäksi myös fyysisyys oli ottelussa läsnä. Inter ei kyennyt vastaamaan fyysisyyteen alussa ja tämä näkyikin HIFK:n monina rikkeinä varsinkin ottelun alkupuolella. Kuten ennakoitiin, otti Inter pallon itselleen, mutta HIFK oli pallollisesti paremmin mukana kuin viime otteluissa ja tasaisuus leimasi ottelua. Vartin kohdalla Malolo pääsi kokeilemaan Roman Eremenkon sekä Macarion alustuksella, mutta hänen volley karkasi hieman ohi maalin.

Savion varoitus parin kymmenen minuutin kohdalla oli enne tulevasta, koska tämän jälkeen Rödan maailma musteni ja kunnolla. Keskialueella tuli 23. minuutin kohdalla hyvin kyseenalainen tilanne, jossa lopulta Michael Bakaren katsottiin jotenkin olleen rikkova osapuoli ja tämä sytytti HIFK:n liekkeihin. Sakari Mattila saapui kapteenin ominaisuudessa paikalle tivaamaan tuomiota erotuomarilta ja tämä kyselytunti meni liian pitkälle tuomarin mukaan. Lopputuloksena kaksi varoitusta protestoinnista ja kapteeni suihkuun – HIFK alivoimalle vain 23. minuutin pelin jälkeen. Samassa selvittelyssä myös Teemu Kankkunen esitti tuomareiden mielestä liikaa mielipiteitään ja teki seuraa Mattilalle pukukopin puolelle – niin ikään kahden varoituksen seurauksena. HIFK alivoimalle ja pelin käännekohta oli tapahtunut hetkessä.

Ulosajon jälkeen Inter otti komennon ja hallinnan itselleen ja HIFK vajosi syvälle puolustamaan. Kauaa tasatilanne ei kestänyt. 28 minuuttia kellossa, kun Petteri Forsell sai tilaa jalallaan ja heitti tarkan keskityksen takatolpalle. Guillermo Sotelo hävisi kaksinkamppailun Juho Hyväristä vastaan ja Hyvärinen kiitti tuikkaamalla pallon maaliin. HIFK takaa-ajajaksi. Paikkoja isännät kuitenkin saivat luotua. Duo Eremenko-Sotelo juonivat kulmasta paikan Eremenkolle, mutta tämän volley karkasi hieman yli maalin. Eremenko kykeni muutenkin luomaan koko peliaikansa uhkaa laukauksillaan ja tämä oli yksi osoitus siitä. Maalia ei kuitenkaan saatu.

Sen sijaan Inter kaatoi kylmää vettä isäntien niskaan vain minuutti ennen puoliaikaa. Aleksi Paananen löytyi keskeltä aivan liian vapaana ja yli 300 ottelun kokemuksella, keskikenttäpelaaja kääntyi ja laukoi matalan laukauksen, joka yllätti Almeidan maalilla ja Inter ikävästi kahden maalin johtoon juuri ennen puoliaikaa. Alivoimainen HIFK lannistui tästä hieman ja toisesta puoliajasta tuli näin entistä haastavampi. Ja vielä synkemmäksi se oli muuttumassa pian.

57 minuuttia pelikellossa, kun Hyvärinen voitti pallon laidassa Soteloa vastaan ja vapautti Tommi Jyryn, joka lähti kuljettamaan palloa puolesta kentästä. Jyry sai kuljetettua pallon vauhdilla aina rangaistusalueen rajalle saakka, josta matala laukaus kohti maalia. Märkä kenttä kastelun jälkeen vauhditti laukausta, mutta tämä oli maali, joka Almeida olisi hyvällä reaktiolla voinut torjua. Inter liian helposti kolmen maalin karkumatkalle ja näin ottelu oli käytännössä taputeltu, kun vielä puoli tuntia oli jäljellä.

Eremenkon paluu Suomeen kesti lopulta reilun tunnin, kunnes hän tuli vaihtoon. Muutoinkin HIFK pyrki saamaan jotain aikaiseksi sekä tupla- että triplavaihdoillaan, mutta kovinkaan merkittävää kiriä joukkue ei lopulta saanut aikaan. Yksittäisiä melko hyviä tilanteita luotiin toki, mutta kolmen maalin kiriminen umpeen olisi tänään vaatinut ihmetekoja ja siihen alivoimainen HIFK ei kyennyt. Loppupeli pelattiinkin suhteellisen sopuisasti, kun Interille riitti johdon turvaaminen ja HIFK pyrki ilman sen suurempia tekemään maalin, joka olisi tuonut jotain ilon aihetta ottelussa.

Stadin Kingit muistivat ottelun loppuessa enemmän ottelun erotuomaristoa ja kovaääninen, suora palaute kuultiinkin muutamaan otteeseen raikuvan Boltilla. Itse joukkueen esitystä ei voi oikeastaan liikaa kritisoida. Sen verran lupaavasti joukkue esiintyi ennen punaista korttia ja nopea takaisku sen jälkeen muutti pelin kuvaa täysin. Kuten ottelun jälkeen todettiin, olisi lopputulos ollut ilman punaista jotain ihan muuta kuin 0-3. Sen verran hyvin HIFK oli mukana ensimmäiset 23 minuuttia. Vaikka tulos oli kaikkea muuta kuin mieluisa, valoi alku uskoa ensi maanantaina pelattavaan kauden tähän asti tärkeimpään otteluun. Viikon päästä HIFK matkustaa Lahteen, jossa edessä on ns. kuuden pisteen ottelu FC Lahtea vastaan. Alku jätti positiivista fiilistä sitä varten ja on hyvä nopeasti tiedostaa, että ulosajo muutti tänään paljon. Miten ottelu olisi mennyt ilman tätä, sitä on mahdoton sanoa. Interille kuitenkin ansaittu voitto tänään ja heille tulos oli erityisen tärkeä henkisesti kolmen tappion jälkeen. Interin taistelu yläloppusarjaan pääsystä jatkuu siis kirkkaana. HIFK:lla on edessä ihan muut taistelut.

Ottelun jälkeinen lehdistötilaisuus tulee nähtäväksi HIFK:n Youtube-kanavalle. Tilaisuudessa mukana HIFK:lta päävalmentaja Mixu Paatelainen sekä Roman Eremenko. Tästä kausi tosiaan jatkuu reissulla Lahteen ja siitä ei panoksia puutu.