Skip to main content

SU 28.8 klo 18:00, VPS – HIFK 1-1 (0-1), Veikkausliiga, Elisa stadion, Vaasa

Avauskokoonpanot:

VPS: Forsman; Reid, Niemi, Pikkarainen, Murillo, Engström, Lindeman, Ahiabu, Vahtera, Yengi, Multanen

HIFK: Almeida; Sotelo, Saethre, Klinkenberg, Savio, Ali, Mattila, Eremenko S, Eremenko R, Macario, Bakare

Maalit:

8´ 0-1 Bakare M.

73´ 1-1 Engström J.

Vaasaan lähti otteluun nälkäinen HIFK ja ainoa tavoite oli hakea kauden toinen voitto. Voiton tavoittelu alkoikin vahvasti, kun Bakaren aikainen maali takasi HIFK:lle hyvät asemat. Läpi ottelun molemmilla oli omat paikkansa tehdä useampikin maali, mutta lopulta pisteet jaettiin, kun Jesper Engström toi vaasalaiset tasoihin. Lopputulos ei lopulta tyydyttänyt kumpaakaan joukkuetta.

Ottelu alkoi vahvasti punaisten kannalta, kun pelistä saatiin kiinni saman tien. Alku olikin erittäin hyvä. 8 minuuttia oli kellossa, kun purkupallo tavoitti Sakari Mattilan. Hänen nopea oivalluksensa avata läpisyötöllä hyökkäys osoittautui onnistuneeksi. Michael Bakare karkasi keskeltä läpi. Vahva nousu päättyi boksiin, josta hyvä laukaus etuyläkulmaan ja HIFK vierasjohtoon. Bakaren kauden toinen maali avasi HIFK:n peliä ja henkinen lukko poistui heti ottelun alussa.

VPS ei oikein saanut omaa peliään käyntiin ja HIFK:n maali lamautti kotijoukkueen. Välitöntä kiriä ei nähty ja peli oli hyvin punaisten kontrollissa maalin jälkeen. Tasainen kamppailu keskikentällä johti siihen, ettei pelin hallinta kääntynyt oikein kummallekaan. Mixu Paatelaisen ratkaisu laittaa kentälle kolme hyökkääjää osoittautui hyväksi ratkaisuksi, kun VPS joutui koko ajan olemaan varuillaan vastahyökkäysten kanssa. Puoliaikaa sävytti lukuisat virheet molempien joukkueiden puolesta.

Oikeastaan ensimmäinen HIFK:n isompi virhe nähtiin vasta puolen tunnin kohdalla, kun Mattila ja Ståle Saethre eivät kommunikoineet kunnolla ja Joonas Vahtera karkasi puolittain karkuun. Daan Klinkenberg paikkasi kuitenkin virheen hyvin ja ehti heittäytymään laukauksen eteen viime hetkillä. Tilanne sai lisää virtaa isännille ja seuraava mahdollisuus tulikin neljä minuuttia myöhemmin, kun Sergei Eremenko joutui rikkomaan lähellä maalia. Vapaapotku oli kuitenkin heikko. VPS:n erikoistilanteet olivat muutenkin ottelussa suhteellisen heikkoja, vaikka useita paikkoja olikin ottelun aikana. Etenkin vapaapotkut olivat luokattomia, sillä turhan usein ne osuivat HIFK:n muuriin tai ensimmäiseen mieheen boksissa.

34. minuutti ja Sergei pelasi Jusif Alin laidallaan vapaaksi. Hänen haasto oli hyvä, mutta laukaus kiertyi vain hieman ohi tolpasta. Ali oli muutenkin ottelussa vaarallinen ja loi omilla haastoillaan monta paikkaa itselleen läpi ottelun. Ratkaisut eivät vain tällä kertaa olleet tarpeeksi kliinisiä ja lisämaalit jäivät tekemättä. 38. minuutilla HIFK selvisi isolla säikähdyksellä. VPS sahasi hyvin puolustuksen rikki ja pallo ajautui lopulta Tete Yengille. Tällä oli kaikki maailman aika laittaa pallo tyhjiin, mutta laukaus epäonnistui totaalisesti ja pallo jäi jalkoihin. Seuraavaksi Roman Eremenko pelattiin pulaan lähellä omaa boksia ja VPS sai riiston aikaan. Pallo löysi tiensä Reidille, jonka laukaus olikin hyvä, mutta maalilla Ramilson Almeida venyi hyvään torjuntaan. Jakson loppuun Ali löysi taas tilaa puolustuksesta ja pääsi laukomaan. Veto kuitenkin epäonnistui pahasti ja tauolle mentiin tämän jälkeen HIFK:n taukojohdossa.

VPS tuli toiselle jaksolle vaarallisesti. Reid voitti jakson alkuun Sotelon laidalla ja ajoi boksiin. Kiertävä laukaus oli mennä jo kohti takakulmaa, mutta Almeida venyi upeaan torjuntaan ja piti HIFK:n johdossa. 52. minuutti kellossa ja jälleen yksi VPS:n hyökkäys tyrehtyi Almeidaan. Seuranneesta vastahyökkäyksestä Ali oli jälleen vapaana boksissa. Tällä kertaa mies päätyi syöttöön, jolla hän haki Saviota takatolpalta. VPS-puolustus ehti kuitenkin viime hetkillä väliin ja tilanne johti kulmaan. Tunnin kohdalla Roman Eremenko osoitti henkilökohtaista taitoaan ja teki itselleen tilaa. Hyvä keskitys takatolpalle, jossa vapaana Mattila. Tämän volley oli hyvä ja oli painua verkkoon. Pallo pelastettiin maaliviivalta.

Kaksi minuuttia tästä ja VPS oli raivoissaan erotuomari Joni Hyytiälle. Klinkenberg rikkoi Yengiä rumasti, mutta VPS oli tästä huolimatta karkaamassa ylivoimahyökkäykseen Vahteran johdolla. Hyytiä vihelsi kuitenkin rikkeen pois ja VPS:n paikka vietiin pois, kun hyötyä ei katsottu. HIFK selvisi onnella. Kaikkea ei kuitenkaan viety pois VPS:ltä. Kymmenen minuuttia äskeisestä ja Vaasa räjähti juhlaan. Pikkarainen lähetti pallon boksiin, jossa VPS voitti pitkästä aikaa pallon. Kalle Multanen voitti pääpallon ja pudotti pelivälineen Jesper Engströmille, joka oli luvattoman vapaana maalin edessä. Hyvä jatko puskuun ja pallo maaliin. Engströmin kauden ensimmäinen toi isännät tasoihin.

81. minuutti ja Oskari Forsman oli tarjoilla HIFK:lle maalin. Huono avaus, johon Roman pääsi katkoon. Syöttö Didis Lutumba-Pitahille. Tämä otti pallon hyvin itselleen, kääntyi ja laukoi. Veto viuhui hieman ohi maalista ja tällä kertaa VPS selvisi. 85 minuutin kohdalla VPS oli tehdä johtomaalin. Roni Hudd haastoi hyvin boksiin ja sai jalkansa vapaaksi. Laukaus oli upota takakulmaan, mutta HIFK:n puolustus pääsi viime hetkillä väliin. Tilanteesta lopulta kulma. Tämän jälkeen kotijoukkue painoi päälle vimmatusti ja maali oli lähellä. Lisäajalla HIFK:n maalilla oli hirveä paine, mutta kerta toisensa jälkeen joku puolustajista pääsi viime hetkillä väliin ja viimeinen rynnistys selvitettiin lopulta. Lopulta pilli soi ja ottelu päättyi pistejakoon.

Tasapeli ei kumpaakaan tyydyttänyt. Molemmilla oli paikkansa voittoon, VPS hieman lähempänä. HIFK sai kirittyä piste-eroa Lahteen, mutta voiton oltua tarjolla, ei pisteeseen voi kovin tyytyväinen olla. Tappioputken katkaiseminen tuntui silti hyvältä ja tulosta voidaan kuitenkin pitää jonkinlaisena torjuntapisteenä. Pelejä on vielä jäljellä, mutta tiukat ottelut pitäisi jotenkin saada käännettyä voitoiksi. Seuraava ottelu Liigassa onkin Stadin derby. Sitä ennen Inter kohdataan Cupissa ja siihen otteluun tämä esitys luo uskoa.