Skip to main content

FC Lahti ja HIFK ovat molemmat jämähtäneet sarjan tyvipäähän. IFK Mariehamnin ottaessa tärkeän voiton lauantaina, on Lahden ja Rödan tilanne vaikea. Edessä maanantaina on klassinen ”kuuden pisteen ottelu”, kun HIFK taistelee sarjapaikastaan. Panokset ovat kirkkaat: hävitä ei saisi

Lauantaina 6.8. kuultiin Maarianhaminasta ikäviä uutisia, kun IFK Mariehamn kaatoi Hakan 2-0. Tämä tarkoitti sitä, että HIFK:n ero suoraan säilymiseen kasvoi 11 pisteeseen ja ainoa lähellä oleva joukkue on enää karsijan paikalla oleva FC Lahti. Ottelun vähemmän pelanneena HIFK:lla on huomenna todennäköisesti kauden tärkein ottelu edessä. Voitto toisi uskoa loppukauden otteluihin, kun taas tappiolla tilanne olisi todella tukala. Yksinkertaisesti, vain voitto kelpaa.

Lahden kausi on ollut myös mollivoittoinen ja vaihtuvuutta on ollut. Alkukaudesta valmentajana toiminut Ilir Zeneli sai lähteä ja tilalle palkattu Mikko Mannila ei ole saanut joukkueen suuntaa käännettyä tarpeeksi. Viimeisestä viidestä ottelusta kasassa on neljä pistettä. Hieman valoa tilanteeseen toi nousu tasoihin Ilvestä vastaan viime kierroksella. Lahden tilanne on vaikea tällä hetkellä.

Sitä se on toki myös HIFK:lla. Kausi on ollut Liigassa todella tuskaista ja peliesitykset vaihtuvat liian tiheään. Välillä on ollut pilkahduksia paremmasta. Näin oli esimerkiksi viime ottelussa Interiä vastaan. Uusiutunut HIFK pelasi kauden parasta peliään, kunnes Sakari Mattilan ulosajo muutti pelin kuvan ja tuloksena oli tappio.

Huhtikuun kohtaamisessa Lahti haki Boltilta tyylikkään 0-3 vierasvoiton, mutta tästä ottelusta on hyvin vaikea ottaa mitään mukaan huomiselle. Vertailu on vaikeaa; sen verran mollivoittoinen kausi on molemmilla tämän jälkeen ollut. HIFK:lle huominen ottelu sopinee lähtökohdiltaan jopa paremmin kuin Lahdelle. HIFK on pelannut käytännössä viimeiset kaksi kuukautta kiriasenne mielessään, kun taas Lahti ei ole kertaakaan ollut tilanteessa, jossa HIFK:lla olisi mahdollista tulla ohi. Nyt se on tarjolla. Voitto huomenna ja rästipelistä voitto HIFK:lle ja yhtäkkiä pisteet ovat tasan ja sarjapaikasta taistelu olisi aivan uudella tasolla.

Helpolla Lahti ei kuitenkaan nahkaansa tule myymään, vaikka sarjatilanne on konkreettisesti edessä vasta nyt. Tähän asti Lahti on voinut toivoa HIFK:n pistemenetyksiä, mutta nyt Lahti ei saa pisteitä itse menettää tai HIFK kirii eroa umpeen. Lahden Stadionin nurmi odottaa tyvipään taistelua valmiina. HIFK:lle pientä hyvää voi povata alustasta. Kauden ainoa voitto on niin ikään nurmelta, kun Ilves kaatui Ratinassa.

Mattilan poissa olo huomenna näkyy varmasti johtajuuden puuttumisesta puolustuslinjasta, mutta se tarkoittaa vain muiden nousemista esille. Esim. Jesse Nikki on parantanut otteitaan läpi kauden ja on yksi vaihtoehto ottamaan liiderin paikan Daan Klinkenbergin kanssa. Wilfried Kanonin pelikunto on edelleen kysymysmerkki ja miehen puuttuminen on ajoittain näkynyt. Voisiko Oliver Kangaslahti tehdä debyyttinsä? Myös Jukka Halmetta osa faneista on kaivannut kentälle. Mattilan pelikielto tarkoittaa siis, että puolustuslinja joutuu jälleen muutokseen. Muutokset kokoonpanossa eivät ole olleet näkymättä ja stabiili avaus olisi tärkeää löytää tässä vaiheessa. Mixu Paatelaisen palapeli on alkanut muodostumaan halutuksi ja uudet hankinnat, kuten Guillermo Sotelo ja ennen kaikkea Roman Eremenko näyttivät jo Inter-ottelussa olevansa oiva lisä HIFK:n kokoonpanoon. Yksi lisäviikko yhteistä aikaa on varmasti käytetty hyväksi oikeilla tavoilla ja HIFK on valmis haastamaan Lahden elintärkeässä ottelussa.

Hyökkäyspään ongelmat, etenkin viimeistelyssä, on pyritty korjaamaan. Oikean koostumuksen löytäminen kahden kärjen paikoille on ollut vaikeaa. Toimivaa kaksikkoa ei ole tuntunut löytyvän kuin ajoittain ja tämä onkin palanen, jonka ratkaisu on HIFK:lle tärkeää. Ketkä tekevät maalit ja mikä duo olisi tehokkain yhdessä. Tarjoilusta se ei jää kiinni, kun laidoilla palloja tarjoavat Sotelo ja Hing-Clover sekä keskeltä Eremenko. Olisiko Eero Markkanen vastaus maalinteko-ongelmiin? Paljon kysymyksiä, joihin tulisi löytää vastauksia jo heti huomenna.

 

FC Lahti – HIFK, Lahden Stadion MA 8.8. klo 18. Ottelu on nähtävissä Ruudusta. Lähetys alkaa 10 min ennen ottelun alkua.