MA 15.8.2022 18:00, HIFK – SJK 0-2 (0-1), Veikkausliiga, Bolt Arena

HIFK: Almeida; Ani, Klinkenberg, Saethre, Nikki, Macario, Ali, Mattila, Bäckman, Eremenko, Bakare

SJK: Öst; Hradecky, Tikkanen, Aspegren, Laine, Hannola, Rojas, Dunwoody, Ofori, Obioha, Kaukua

14´ 0-1 Rojas D.

90+2´ 0-2 Laine N.

HIFK:n 125v-juhlaottelu oli tapahtumana hieno. Legendoja kunnioitettiin ennen ottelua ja puoliajalla ollut junioreiden kulkue liikutti yleisöä mukanaan. Myös edustusjoukkue lähti otteluun juhlistaa päivää kauden ensimmäisellä kotivoitolla. 75 minuuttia joukkue pelasi hyvin, 15 minuuttia erittäin hyvin. Lopulta maalinteon tuska on vain edelleen liian iso pala, eikä hyvistäkään paikoista pallo pomppinut edes vahingossa maaliin. Sen sijaan SJK oli tyly maalin edessä. Ramilson Almeida piti lukemat siedettävinä ja tarjosi isännille mahdollisuuden.

Bolt Arenan 2250 katsojaa olivat tulleet juhlistamaan 125-vuotiasta seuraa mukavaan kesäiltaan, kun HIFK isännöi SJK:ta tärkeässä kamppailussa molemmille. Lisää maustetta otteluun toi SJK:ssa tätä nykyä pelaavien HIFK-taustaisten pelaajien puolelta. Jake Dunwoody oli avauksessa ja penkille mahtui Moshtagh Yaghoubi sekä Markus Uusitalo. Lopulta heistä vain Dunwoody nähtiin kentällä. HIFK:n puolella debyyttinsä tekivät Ståle Saethre sekä vaihdosta loppuhetkillä mukaan tullut David Onyeanula. Itse ottelun ensimmäinen vartti oli vauhdikasta päästä päähän -pelaamista, jonka aikana molemmilla joukkueilla oli oma etsikkoaikansa. Viimeiset yritykset kuitenkin kaipasivat molemmilta lisää terävyyttä.

14. minuutti vaihtui kellossa käyntiin, kun HIFK:n puolustukselle sattui lapsus. Kaukua pelattiin vapaaksi oikealla laidalla ja tämä pääsi haastamaan jalkansa vapaaksi. Matala keskitys oli kyllä terävä, mutta pallon ei olisi ikinä pitänyt päästä Diego Rojasille asti takatolpalle. Hänellä oli lopulta helpohko työ pistää pallo maaliin, vaikka Almeida ja puolustus meinasivatkin vielä ehtiä pallon tielle. HIFK jälleen kotonaan takaa-ajoon. SJK otti tämän jälkeen hallintaa itselleen, mutta paikkoja saatiin luotua molempiin päihin. Emmanuel Ani osoitti terävyyttään 25 minuutin kohdilla, kun mies harhautti itsensä vetopaikkaan. Laukaus kuitenkin vain sivuverkkoon. Minuutti tästä ja SJK:n kaunis seinäsyöttösommitelma johtaa maalipaikkaan. Almeida kuitenkin venyi upeaan jalkatorjuntaan.

Puolen tunnin kohdilla penkillä alkoi valmentajien henkinen taistelu, kun Mixu Paatelainen sekä Joaquin Gomez ajautuivat sanaharkkaan. Lopulta tilanne kuitenkin rauhoittui yhtä nopeasti kuin se alkoikin. Stressaava tilanne näkyi pienenä purkautumisena. Tästä muutama hetki myöhemmin ja HIFK sai jobinpostia takalinjoilleen, kun Jesse Nikki joutui jättämään kentän ilmeisesti reisivamman takia. Hänen tilalleen tuli Aatu Kujanpää. Topparin tontin otti haltuunsa Sakari Mattila. Vaikka molemmat saivatkin luotua tukun paikkoja ensimmäisellä jaksolla, ei Rojasin maalia enempää tulosta syntynyt. HIFK:n viimeinen sihti oli hukassa. Ei yhtään laukausta maalia kohti ensimmäisellä jaksolla.

Tauolla haettiin muutosta hyökkäyspeliin. Kovin pimentoon jäänyt Michael Bakare korvattiin Eero Markkasella. Pelin kuvaa se ei kuitenkaan heti muuttanut, kun SJK vastasi toisen jakson ensimmäisestä tilanteesta. Almeida koppasi tulisen laukauksen kuitenkin yläkulmasta. Onkin hyvän todeta, että Almeida oli yksi suurimmista syistä, miksi HIFK taisteli tänään pisteistä. SJK joutui omien tilanteidensa lisäksi olemaan hyvin hereillä HIFK:n kanssa. Läpi kauden hieman kateissa ollut hyökkäyspelaaminen alkoi vihdoinkin saada vaarallisuutta, mitä pidemmälle ottelu eteni. Almeidan ottaessa muutaman ison torjunnan, alkoi isäntien kiri todella kunnolla, kun 70 minuuttia täyttyi.

Ensiksi Roman Eremenko päätti kokeilla boksin ulkopuolelta. Kova laukaus pakotti Jesse Östin torjuntaan ja tilanteesta kulma. Kulmapotku löysi tiensä etutolpalle, josta se kimposi SJK:n puolustuksen kautta vain hieman ohi maalin. Jälkimmäinen kulmapotku löysi kaiken jälkeen tiensä vapaana olleelle Mattilalle. Öst kuitenkin peitti juuri oikeaan aikaan ja laukaus logoon. Tämän jälkeen Öst sai viiltävän vihellyskonsertin päällensä ajan pelaamisesta maalipotkussa. Hänet palkittiin vihellysten lisäksi varoituksella. HIFK:n kirivaihe pakotti SJK:n rauhoittamaan peliä liikaa, jolloin ajan pelaaminen oli selkeää. Östin varoitus ei kuitenkaan näkynyt otteissa, kun seuraava maalipotku oli täydellinen ja se pisti Kaukuan läpi. Mies pääsi ohittamaan Almeidan, joka tuli vastaan. Tyhjä maali edessä, pallo sivuverkkoon.

Onni potkaisi HIFK:ta ja tästä joukkue sai lisää virtaa. Jani Bäckman teki repivän juoksun pystyyn ja tämä huomattiin. Bäri karkasi puoliksi läpi, lopulta syötti pallon takaviistoon vapaaksi jätetylle Eremenkolle, mutta tämän laukaus jäi liian keskelle ja Öst torjui. Minuutti tästä ja Jake Dunwoody oli tehdä ikävät vanhalle seuralleen, kun oivaltavasyöttö keskeltä vapautti Jake Jervisin läpiajoon. Almeida teki upean torjunnan ja nollasi Jervisin aikeet. Eikä tästäkään mennyt kuin seuraavaan hyökkäykseen, kun Röda oli jo maistaa maalin. Jusif Ali oli aktiivinen ja haastoi keskeltä itsensä vapaaksi. Laukaus peitettiin, mutta vieressä vapaana oli Fortuna Namputu. Alin syöttö ei kuitenkaan ollut tarpeeksi hyvä ja Namputu ei saanut palloa haltuunsa. Upea paikka, joka kaatui viimeiseen syöttöön.

84. minuutti ja HIFK sai luotua ehdottomasti parhaan paikkansa ottelussa. Eero Markkanen taisteli pallon itselleen ja vapautti hyvän juoksun tehneen Alin läpiajoon. Koko Bolt odotti jo maalin syntyvän, mutta Jesse Öst oli päättänyt tehdä saman kuin virkaveli toisessa päässä. Alin matala laukaus kilpistyi Östin jalkoihin ja Ali ei voinut kuin haukkoa henkeään. Tuhannen taalan paikka oli nollattu Östin toimesta.

HIFK:lta loppui tämän jälkeen hieman usko tasoitukseen ja mitä lähemmäs ottelun loppua mentiin, sitä enemmän tuli kiire ja helppoja virheitä alkoi tulla. Lopulta kaikki kulminoitui viimeiseen yritykseen. HIFK oli nostanut pakkansa ylös ja lähti tavoittelemaan pääpallojen voittamista pitkillä palloilla. Aatu Kujanpää jäi alas toimittamaan palloa ylös. SJK:n Nooa Laine oli kuitenkin päättänyt riistää vielä kerran pallon. Kujanpään syötössä kesti ja Laine pääsi väliin. Vahva haasto, eikä Saethre päässyt katkomaan. Laineen hyvä laukaus ohi Almeidan ja peli pakettiin. Pisteet Seinäjoelle ja kauden pirtein kotiottelu oli päättynyt tappioon.

Vaikka tappio tuli, osoitti joukkue taistelutahtoa etenkin minuuttien 70-85 aikana. Tänä aikana hieman paremmalla onnella ja ilman Jesse Östin torjuntoja peli olisi ollut aivan erilainen. Toki samaan hengenvetoon on hyvä todeta, että ilman Ramilson Almeidan vastaavia torjuntoja, peli olisi ollut ohi jo paljon aikaisemmin. Maalivahdit pitivät tänään pelin jännänä. Apina on kiivennyt HIFK:n hyökkääjien niskaan ja jotenkin se olisi sieltä saatava alas. Seuraava mahdollisuus pisteiden hakuun on ensi maanantaina, kun on aika seuraavan Metroderbyn. HIFK kohtaa sarjakakkosen FC Hongan Tapiolassa. Katseet on nyt suunnattava heti siihen. Kausi ei ole vielä ohi.