Skip to main content

Uutisen kuva © Riku Laukkanen

KE 31.8. klo 18:00, HIFK – FC Inter 2-3 (1-1), Suomen Cup, Bolt Arena

Avauskokoonpanot:

HIFK: Almeida; Ali, Ani, Bakare, Eremenko R, Eremenko S, Savio, Macario, Klinkenberg, Mattila, Saethre

FC Inter: Riikonen; Arciero, Forsell, Jyry, Kuittinen, Nurmi, Paananen, Rodriguez, Ruxi, Sierra, Tamminen

Maalit:

32´ 1-0 Ani E.

43´ 1-1 Paananen A.

68´ 1-2 Accam D.

80´ 1-3 Accam D.

83´ 2-3 Klinkenberg D.

Kentältäpoistot:

90+4´ Ani E.

 

 Sähköinen Cupin välierä tarjosi dramatiikkaa yhdelle ottelulle todella paljon. HIFK lähti otteluun ennakkoluulottomasti ja oli pitkiä pätkiä parempi joukkue kentällä, Interin ottaessa enemmän vastaan. Avausmaali ei lopulta riittänyt loppuun asti, vaan Inter karkasi finaaliin. Tähän suurin yksittäinen syy oli puolustuspään omat virheet. Se tekee tappiosta entistä katkeramman, sillä peli oli ehdottomasti kauden parasta – etenkin hyökkäyssuuntaan. Inter finaaliin ja HIFK:n Cup-junan päätepysäkki oli tässä.

 HIFK lähti tähänkin Cup-otteluun kuten muihinkin tähän asti, todella ennakkoluulottomasti. Petteri Forsell kertasi ottelun jälkeen tilanteen hyvin sanomalla, että HIFK pelasi paremmin kuin kertaakaan ja he pistivät meidät puolustamaan. Se oli erittäin hyvä kuvaus ottelusta. Ottelun ensimmäinen merkittävä tilanne tuli 8. minuutilla. HIFK eteni oikeaa laitaa pitkin ja sai lopulta keskityksen aikaan maalille. Pallo pomppi läpi koko pelaajamassan aina Emmanuel Anille, joka oli noussut tukemaan hyökkäystä. Laukaus myös terävä ja Inter-maalilla Matias Riikonen joutui venymään. Myrskyvaroitus sekä samalla muistutus Interille, ettei HIFK tullut kumartamaan kuvia. Neljä minuuttia myöhemmin Interin onnistui ensimmäistä kertaa murtautua HIFK:n selustaan seinäsyötöillä. Lopulta viimeinen syöttö oli aavistuksen heikko ja puolustus ehti juuri peittämään.

Melkein parikymmentä minuuttia oli tullut pelikelloon täyteen, kun HIFK painoi päälle hurjasti. Minuutin sisään kolme hyvää tilannetta, kun sekä Savio, että Sergei Eremenko yrittivät kauempaa maalia hyvillä laukauksilla. Näitä edelsi Bakaren tarjoilu takatolpalle, jossa Macario oli vapaana. Hänen laukauksensa kuitenkin epäonnistui. Inter oli pakotettu puolustusasemiin ja he vaikuttivat hieman yllättyneiltä. Hetkellisen puolustamisen jälkeen Inter karkasi vastahyökkäykseen, jossa Joel Rodriguez oli käyttää puolustuksen kommunikointikatkoksen hyväksi, kun hän ehti irtopalloon ensiksi. Sijoitus kuitenkin valui senttejä ohi maalista ja tilanne säilyi tasatuloksessa.

32. minuutti ja Bolt räjähti. Pallo saatiin pelattua jälleen boksin tuntumiin, josta se pomppasi Anille n. 25 metriin. Hän otti pallon haltuun, siirsi hieman sivulle ja laukoi täydellisen laukauksen oikeaan yläkulmaan ohi voimattoman Riikosen. Anin avausmaali HIFK:ssa tuli makeaan paikkaan vielä makeammalla tavalla. HIFK oli siirtynyt kotijohtoon ensimmäistä kertaa ties kuinka pitkään aikaan ja sen näki joukkueesta tuuletusten aikana. Liian kauaa ei ilo kuitenkaan kestänyt, kun puolustuksen ensimmäinen isompi virheiden ketju näki päivänvalonsa. 43. minuutti ja Interin rajaheitto. Se heitettiin nopeasti Macarion taakse, josta kuljetus keskelle ja laukaus. Ensimmäisen Almeida maalilla onnistui torjumaan, mutta jälkimmäistä ei. Aleksi Paananen pääsi kuin varkain kakkospalloon puolustuksen katsoessa vierestä ja hän tökkäsi tasoituksen juuri ennen taukoa.

Toinen puoliaika ja Inter oltiin yllättää totaalisesti. Välittömästi jakson alkuun Roman Eremenko pelasi oivallisesti Jusif Alin läpi. Näistä tilanteista pallo pitäisi vain maaliin laittaa, mutta Riikonen Inter-maalilla oli eri mieltä ja torjui jalallaan laukauksen. HIFK:n upea paikka siirtyä johtoon tuli ja meni. Tunnin kohdalla kuitenkin vastaavanlainen tilanne HIFK:n maalilla päättyi samaan tulokseen. Matias Tamminen pelattiin nokikkain Almeidan kanssa, mutta hänen yrityksensä pysähtyi Almeidan jalkoihin. Molemmilla hyvät paikat viedä joukkueensa johtoon, mutta liekö ottelun panos näkynyt näissä suorituksissa.

Yksi mies, jolle paineet ei tuntunut kuuluvan sanavarastoon oli Interin hyökkääjä David Accam. Hän oli lopulta se pelaaja, joka ratkaisisi ottelun omilla yksilösuorituksillaan ja HIFK:n puolustuksen löysästä puolustuksesta. 69. minuutti oli ensimmäinen osoitus tästä. Pallo pelattiin boksiin oikealta laidalta ja lopulta peliväline jäi pomppimaan pelaajien keskelle noin 10 metriin. Kun yksikään HIFK:n pelaaja ei palloon mennyt, otti Accam pallon itselleen, kääntyi ja laukoi pallon ohi hölmistyneen Almeidan. Yksittäiset passiivisesti pelatut tilanteet ratkaisevat otteluita ja nytkin Accam sai kääntyä liian helposti, vaikka laukaus hyvä olikin. Inter oli noussut tappioasemasta johtoon.

Vaihdot värittivät seuraavaa kymmenminuuttista ja muun maussa Boltin laulamaan saanut Jukka ´´Jugi´´ Halmeen sisääntulo nähtiin tässä vaiheessa peliä. Molemmat joukkueet panttasivat vaihtojaan. HIFK siksi, että peli oikeasti kulki todella hyvin ja peli oli kontrollissa ja Inter siksi, että yksi vaihto oli jo pakotettu tekemään ensimmäisellä jaksolla. Jatko-ottelun riski oli aito ja siksi vaihtoja ei liian nopeasti voinut tehdä. 80. minuutti ja jatko-ottelun mahdollisuus hälventyi huomattavasti. Interin rajaheitto oli pitkä ja sen annettiin pompata HIFK:n alueella. Jälleen kaikki jäivät vain katselemaan, kuka palloon menee ja Accam kiitti tästä ja otti pallon itselleen. Välitön haasto puolustukseen, nopea katse ja tarkka sijoitus kohti takakulmaa, johon Almeida ei ehtinyt. Inter 1-3 johtoon. Tämäkin maali olisi ollut vältettävissä, jos hyökkääjää oltaisiin oltu tarpeeksi lähellä tai palloon oltaisiin menty ykkösenä. Nyt liika aika ja tila kostautui.

Tällä kertaa kuitenkaan HIFK ei luovuttanut, vaan vastasi jo 3 minuuttia tästä takaisin. Syvällä Interin päädyssä saatiin rajaheitto. Heitto tavoitti Eero Markkasen, joka teki sitä työtä, miksi hänet kentälle otettiin. Suojaaminen ja vastustajien sitominen itseensä. Muille avautui tästä tilaa ja kantapään jatko Roman Eremenkolle avasi väylän. Hänen syöttönsä keskelle löysi Daan Klinkenbergin, jonka sijoitus upposi takakulmaan ja näin HIFK oli jälleen mukana pelissä. Tämä muuten oli myös ensimmäinen kerta tällä kaudella, kun HIFK tekee kaksi maalia kotiottelussa.

Inter kuitenkin osoitti, miksi se on niin hyvä Cup-otteluissa. Välittömästi HIFK:n kavennuksen jälkeen alkoi säälimätön ajanpeluu, joka kuumensi HIFK:n tunteita. Pallo ei juurikaan pelissä loppuaikana ollut ja HIFK:n lopullinen kiri jäi hyvin ontoksi. Pallo oli liikaa Interillä ja jokainen sekunti pelattiin tylysti omaksi hyväksi. Ajan pelaaminen johti lopulta siihen, että Ani kävi potkimassa itselleen toisen varoituksen aivan ottelun lopussa ja sai näin ollen itselleen pelikiellon. HIFK taisteli, mutta Inter pelasi lopun fiksusti ja hyvin.

Kauden paras suoritus höystettynä kolmella yksittäisellä virheellä jätti kaksijakoiset tuntemukset ottelusta. Kuten Mixu Paatelainen totesi pelin jälkeen:

–     Meillä on ryöstetty olo. Ryöstetty olo, koska olimme tänään parempia ja meidän olisi pitänyt tappaa peli aikaisemmin. Helpot virheet kostautuivat ja tässä on tulos. Tulos ei kuvasta pelitapahtumia.

Mixun sanoihin on helppo yhtyä. Kentällä nähtiin kauden paras HIFK oikeassa paikassa, mutta tänään se ei riittänyt. Inter finaaliin ja HIFK:n Cup-taival päättyi todella karvaaseen tappioon. Nyt jos koskaan oli otettavissa paljon enemmän kuin mitä lopulta käteen jäi. Seuraavaksi edessä Stadin derby. Sitä kohti ja taistelu liigapaikasta jatkuu.