Skip to main content

SU 24.7.2022 klo 16.00, KuPS – HIFK 5-1 (1-0), Veikkausliiga, Väre Areena

Avauskokoonpanot:

KuPS: Virtanen; Savolainen, Toivomäki, Tomas, Carrillo, Bispo, Ikaunieks, Oksanen, Valencic, Haarala, Antwi

HIFK: Almeida; Macario, Nikki, Mattila, Klinkenberg, Namputu, Malolo, Savio, Eremenko, Markkanen, Bakare

Maalit:

25´ 1-0 Oksanen J.

48´ 2-0 Antwi C.

53´ 2-1 Markkanen E.

64´ 3-1 Carrillo D.

66´ 4-1 Bispo Gabriel

89´ 5-1 Väyrynen T.

 HIFK lähti haastamaan sarjakärkeä ennakkoon todella vaikeassa vierasottelussa. Ottelun kuva oli hyvin selkeä alusta alkaen – KuPS piti palloa ja HIFK puolusti ja luotti vastahyökkäyksiin. Taktiikka toimi noin tunnin ajan, kunnes KuPS painoi kaasua lisää ja karkasi vakuuttavaan voittoon. HIFK:n onni tuli muista tuloksista.

Ensimmäinen vartti oli hyvin tunnustelevaa, kuten HIFK:n peleissä on viime aikoina ollut trendinä. KuPS toki piti palloa ja pyöritti peliä hyökkäysalueellaan, mutta konkretiaa ei syntynyt. Oikeastaan lähimpänä maalia olikin HIFK, joka kesken hallinnan karkasi vastahyökkäykseen. Vain Markkasen laukaus olisi saanut olla parempi, mutta ennakkoon jo varoiteltu vastahyökkäyspelaaminen näytti vaarallisuutensa. KuPS:in tuli olla hereillä. Lievä säikähdys sai KuPS:in lisäämään kaasua ja vain minuutti Markkasen tilanteesta ja HIFK-maali oli jo tyhjänä. Gabriel Bispo löysi edestään tyhjän maalin, mutta Sakari Mattila sai jostain jalkansa eteen ja pelasti vieraat.

Ramilson Almeida vaikutti olevan jälleen pelipäällä. Bispo yritti jo toistamiseen maalia, kun hän sai jalkansa vapaaksi 23. minuutin kohdalla. Almeida kuitenkin haki torjunnan yläkulmasta ja oli vireessä. Seuraavaa tilannetta hänkään ei enää estänyt. KuPS sai pallon boksiin, jossa odotti Janis Ikaunieks. Hän pudotti pallon Jaakko Oksaselle, joka laukoi sydämensä kyllyydestä liigauransa avausmaalin, kun laukaus löysi tiensä yläkulmaan.

HIFK ei kuitenkaan lamaantunut, vaan hyökkäsi vaarallisesti heti maalin jälkeen. Vain Otso Virtasen upea venytys Markkasen laukaukseen prässin jälkeen piti tilanteen lukemissa 1-0. Markkasen yrityksen jälkeen kentällä oli kuitenkin vain yksi joukkue. Lähimmäksi lisämaaleja pääsivät Filip Valencic sekä Ikaunieks. Valencic näki laukauksensa menevän vain metrin ohi tolpasta ja Ikaunieks ei varmaan vieläkään tiedä, miten hän ei saanut viidestä metristä palloa maaliin. Joka tapauksessa taukotulos oli jopa mairitteleva 1-0 KuPS:ille.

Maalinteko oli tuskaa kotijoukkueelle, mutta toiselle jaksolle tämäkin muuttui. Vain kolme minuuttia oli pelattuna, kun Clinton Antwi sai nimensä maalintekijätilastoon. Lyhyt kulma palautettiin Ikaunieksille, joka jakoi pallon Antwille. Tämän laukaus epäonnistui, mutta Markkasen jalka tuli eteen ja siitä pallo kimposi ikävästi ohi Almeidan. Isännät onnekkaasti kahden maalin johtoon.

Valoa HIFK:n iltaan toi Eero Markkanen. 53. minuutti ja pallo löytyi ohi Virtasen. Markkanen jakoi pallon laitaan Macariolle, joka haastoi vahvasti eteenpäin. Keskitys oli hyvä ja paikalla ensimmäisenä Markkanen – Diogo Tomas auttoi liukastumalla – joka puski pallon voimalla ohi Virtasen ja peli oli 2-1 kuin salama kirkkaalta taivaalta. Tähän loppui HIFK:n pelaaminen hyökkäyssuuntaan. Yhtä nopeasti kuin se oli alkanut edistymään, se myös loppui ja kentällä oli vain isännät tämän jälkeen. Almeida ehti nollata Valencicin täysin, kun tämä oli yksin läpi, mutta sitten tuli synkkä hetki.

Vaikka Almeida torjuikin muutaman uskomattoman torjunnan niin kaikkea hänkään ei kiinni saa. Ensiksi KuPS:in 14. kulmapotku toi tulosta, kun pallo löysi Tomasin pään, joka puski pallon takatolpalle. Paikalla täysin vapaana Daniel Carrillo, jolla oli helppo työ siirtää pallo maaliin. Tästä kaksi minuuttia ja Santeri Haarala pelattiin nokikkain Almeidan kanssa. Tämän nosto yli löysi takatolpalta Gabriel Bispon, joka vihdoin sai maalinsa aikaiseksi ja KuPS vakuuttavaan kolmen maalin johtoon ja ottelu oli käytännössä taputeltu.

Viimeinen kaksikymmentä minuuttia KuPS pallotteli keskenään, kun HIFK yritti satunnaisesti päästä hyökkäämään. KuPS:in suoritustaso oli kuitenkin niin korkealla tasolla, ettei avainpelaajien lepuuttaminenkaan vaikuttanut otteluun mitenkään. Isännät kontrolloivat, miten halusivat ja lopulta kävivät tekemässä vielä yhden maalin. Kaunis sommitelma muutamien seinien kanssa ja pallo lopulta Tim Väyrysen jalasta maalin sivuverkkoon ja tulokseksi 5-1. Kliininen suoritus isänniltä.

Ottelu myös lopulta päättyi lukemiin 5-1. Lukemat olisivat helposti voineet olla jopa suuremmat, sillä sen verran parempi KuPS tänään oli. He kontrolloivat tempoa ja peliä oikeastaan, miten halusivat ja lukemat sekä tilastot puoltavat myös tätä. Vaikea ottelu kaikin puolin HIFK:lle, josta ei jäänyt käteen oikeastaan mitään muuta kuin se tieto, että lähimmät kilpailijat IFK Mariehamn sekä FC Lahti hävisivät ottelunsa ja näin piste-ero pysyi samana. Juuri muuta positiivista ei ottelusta jäänyt käteen Markkasen pitkän maalittoman jakson katkeamisen lisäksi. Tästä katseet kohti Inter-ottelua, joka pelataan 1.8. Bolt Arenalla. Kuopiosta ei jäänyt käteen muuta kuin kalakukko, jos sitäkään.