Skip to main content

LA 16.7.2022 klo 18.30, IFK Mariehamn – HIFK 1-1 (1-1), Veikkausliiga, Wiklöf Holding Arena

Avauskokoonpanot:

IFK M: Fillion; Nissinen, Raitanen, Mensah, Coubronne, Latonen, Ngamba, Baliso, Sjöroos, Owoeri, De

HIFK: Almeida; Namputu, Nikki, Klinkenberg, Mattila, Macario, Eremenko, Malolo, Kujanpää, Savio, Markkanen

Maalit:

6´ 0-1 Eremenko S.

31´ 1-1 Owoeri J. (RP.)

HIFK lähti Kamratmöteen aikomuksena jatkaa tappiotonta putkeaan IFK Mariehamnia vastaan tämän kauden otteluissa. Kyseessä oli jo joukkueiden neljäs kohtaaminen tällä kaudella. Edelleenkään Mariehamn ei poistunut voittajana, vaikka paine HIFK-maalilla oli kova. Ilahduttavaa HIFK:n kannalta oli paljon: Eremenkon maali, Savion debyytti ja Ramilson Almeida.

Ottelu oli hädin tuskin ehtinyt WHA:lla alkaa, kun HIFK iski nopeasti vastaan alun IFK M -painostuksen keskellä. Pallo pelattiin laidalta boksiin, jossa Markkanen jatkoi sen Macariolle. Tämän laukaus epäonnistui, mutta kimposi Eremenkosta kohti Yann Fillionin maalia. Pallo osui Fillioniin, mutta paluupallossa nopeimmin Eremenko. Tämä lapioi pallon kiusallisen hitaasti verkkoon ja näin HIFK oli siirtynyt johtoon. Kotijoukkue ei tästä lannistunut, päinvastoin. Paine sen kuin yltyi Röda-maalille.

Varttiin ei kuitenkaan mitään merkittävää tapahtunut. Sitten IFK M riisti pallon Sakari Mattilalta ja Joakim Latonen aloitti vastahyökkäyksen. Pallo Yanga Balisolle. Hänen tulinen laukauksensa oli vaarallinen, mutta se kiersi senttejä ohi HIFK-maalin. Myrskyvaroitus oli annettu. Kaksi minuuttia myöhemmin samanlainen vastahyökkäys oli jälleen päätyä maaliin, mutta Ramilson Almeida osoitti olevansa pelipäällä jo tässä vaiheessa. Hyvä haku alakulmasta.

Puoli tuntia kellossa ja paine tuotti tulosta. John Owoeri sai pallon itselleen ja hän haastoi boksiin. Vastassa ollut Mattila ei ehtinyt pallon eteen ja joutui rikkomaan Owoeria. Pallo pisteelle ja Mariehamnille tuhannen taalan paikka. Owoeri asettui itse antamaan tilannetta, eikä erehtynyt. Almeida toiseen kulmaan ja peli tasoihin.

40. minuutin molemmilla puolilla alkoi Almeida vs. IFK Mariehamn -taistelu. Kotijoukkue pääsi vyöryttämään tilanteen toisensa perään kohti HIFK-maalia. Ensiksi Almeida nollasi Jiri Nissisen kolme kertaa peräkkäin ja hetki tästä, kun mies joutui venymään upeaan tuplatorjuntaan. Viisi todella kriittistä torjuntaa brassilta alle viiteen minuuttiin ja henkinen voitto oli otettu. Almeida osoitti olevansa tänäänkin pelituulella. Tauolle mentiin lukemissa 1-1.

Toiselle jaksolle tuli erittäin turhautunut ja ärsytetty IFK Mariehamn. Paikkoja heillä oli ollut miltei tusinan verran jo ensimmäisellä jaksolla. Vain maali jäi syntymättä. Toisen jakson alkuun haluttiin tehdä maali nopeasti. Ensiksi Baliso yritti 53. minuutin kohdalla – jälleen kaukaa. Lopputulos sama kuin ensimmäisellä jaksolla. Seuraavan viiden minuutin aikana laukauksia sateli joka paikasta, mutta ne menivät järjestään ohi HIFK:n maalin.

Pallon hallinta siirtyi kotijoukkueelle hetki hetkeltä enemmän. Lopulta tilanne meni siihen, ettei HIFK juuri päässyt yli puolen kentän muutoin kuin pitkillä palloilla kohti Saviota tai Markkasta. Kuvio, joka oli toistunut kauden aikana niin usein. Samaan aikaan, kun oma pallon hallinta oli hyvin vähäistä, onnistui Röda pitämään kotijoukkueen poissa vaarallisilta paikoilta puolustuksen pelatessa hyvin.

73. minuutin kohdalla HIFK sai pallon hyökkäyskolmanneksella itselleen ja Eremenko päätti lopulta kokeilla kaukaa. Laukaus hyvä, lopputulos hieman ohi maalista. Tämä oli vieraiden ensimmäinen paikka koko toisella jaksolla. Tämän jälkeen ottelu noudatti hyvin pitkälti samaa kaavaa kuin, mitä koko toinen jakso oli ollutkin. HIFK puolusti todella tiiviisti ja Mariehamn turhautui lyödessään päätään joko puolustukseen tai Almeidaan, joka oli päättänyt pitää maalinsa puhtaana rangaistuspotkun jälkeen. Näin myös kävikin. HIFK voi olla todella tyytyväinen pisteeseen tänään. Sen verran tiukan taistelun jälkeen se saatiin raavittua mukaan. Kotijoukkue sen sijaan ei voi olla tyytyväinen. Paikkoja oli tällä kertaa iskeä jopa kaksi tai kolmekin lisää, mutta tällä kertaa pisteen Helsinkiin ryöväsi mukanaan Ramilson Almeida. Kollektiivisesti todella kypsä esitys vierailta puolustussuuntaan. Hyökkäyssuuntaan tekeminen on edelleen vaikeaa yksittäisiä tilanteita pois lukien. Se onkin asia, jota on pakko onnistua kehittämään ja nopeasti. Yksi piste saarelta on kuitenkin kova tulos ja pitää HIFK:n mukana putoamiskamppailussa.