Skip to main content

13.6.2022 IFK Mariehamn – HIFK 1-1 (0-1) rp. 2-4,  Wiklöf Holding Arena, Suomen Cup

Avauskokoonpanot:

IFK M: Fillion; Baliso, Coubronne, Lahti, Latonen, Mensah, Nissinen, Owoeri, Sid, Sjöroos, Tamminen

HIFK: Beto; Bäckman, Nikki, Halme, Klinkenberg, Pipe, Malolo, Tainio, Eremenko, Ali, Lutumba-Pitah

Maalit:

3´ 0-1 Bäckman J.

56´ 1-1 Owoeri J.

Rangaistuspotkukilpailu:

1-0 Baliso Y.

1-1 Pipe

Ei maalia: Felipe

1-2 Kujanpää A.

2-2 Sid R.

2-3 Eremenko S.

Ei maalia: Hambo V.

2-4 Tainio M.

Jos joskus voi todeta, että puolustaminen on taitolaji ja se tulee hallita niin Cupin ottelua Maarianhaminassa voisi kuvailla näillä sanoilla. Alun salamamaalin jälkeen kotijoukkue pakotti HIFK:n puolustuskannalle käytännössä koko loppupelin ajaksi. Joukkue suoriutui tästä kuitenkin kunnialla Beton ja Halmeen johtaman puolustuksen ansiosta. Lopulta joukkue sai arvokkaan palkinnon urheasta taistelustaan ja paineli jatkoon rangaistuspotkujen jälkeen. Kaunista ottelu ei ollut, mutta vain voitolla on väliä näissä otteluissa.

HIFK oli kierrättänyt otteluun kokoonpanoaan hieman muun muassa Macarion, Mattilan ja Markkasen oltua kokonaan kokoonpanon ulkopuolella. Tämä ei kuitenkaan alussa näkynyt millään tavalla, vaan HIFK:n ottelu vaikeassa vieraspaikassa ei olisi voinut paremmin alkaa, kun jo 3 minuutin jälkeen joukkue sai kulmapotkun. Tainion lähettämä keskitys pomppi lopulta takaviistoon Jani Bäckmanille ja tämä laukoi sydämensä kyllyydestä pallon volleysta vasempaan yläkulmaan ohi Yann Fillionin. Salamamaali, joka todellakin tuli tarpeeseen.

Ottelun kuva ei tästä heti muuttunut, vaan päästä päähän mentiin seuraava vartti hurjalla tempolla. Aluksi 12. minuutin kohdalla Mariehamnin vapaapotku kimpoaa puolustuksen päästä vaarallisesti ylärimaan. Vain hetkeä myöhemmin Tainio pelasi Eremenkon täysin vapaaksi boksiin, mutta tämän nosto karkasi karkeasti yli maalin. 17. minuutin kohdalla kotijoukkue sai pallon jo maaliin asti, mutta Mensahin katsottiin olleen paitsiossa ja lippu pelasti HIFK:n. Tähän oikeastaan loppui HIFK:n vierailut vastajoukkueen alueelle, kun Grönvitt otti komennon totaalisesti itselleen ja pakotti HIFK:n puolustuskannalla. Ensimmäisellä jaksolla tämä toimikin loistavasti ja piti isännät pois vaarallisilta maalipaikoilta läpi ensimmäisen jakson lopun.

Toiselle jaksolle tullessa HIFK aloitti pirteästi, etenkin vaihdosta kentälle tullut Fortuna Namputu toi jalkoja ja hankkikin Eero Tammiselle heti varoituksen. IFK M:n painostus alkoi kohota 55. minuutin kohdalla. Ensiksi sekä Owoeri, että Latonen pääsivät kokeilemaan läheltä. Tielle ehtivät kuitenkin sekä puolustus, että Beto maalissa. Lopulta kotijoukkue totesi, että kun tarpeeksi päätä hakkaa seinään, niin tulos tulee lopulta. Niin nytkin. Kulmapotku löysi tiensä takatolpalle, jossa John Owoeri oli luvattoman vapaana ja tällä oli helppo työ sijoittaa pallo tyhjään maaliin HIFK:n viittoessa paitsiota. Lippu ei noussut ja näin tilanne saarella oli 1-1.

Maalista huolimatta juuri mikään ei ottelussa muuttunut. IFK M jatkoi jauhamista ja HIFK oli pakotettu puolustamaan syvällä omalla alueellaan. Tämä johti siihen, että pallon saadessaan etenkin hyökkääjät olivat sekä yksin, että kovin kaukana maalilta ja tilanteet kuihtuivat nopeasti. Viivytystaistelu oli alkanut. Mariehamn hakkasi päätänsä muuriin ja vaihdotkaan eivät juurikaan tilannetta muuttanut. Muutaman kerran Betoa päästiin kokeilemaan ja kulmapotkuja oli enemmän kuin tarpeeksi, mutta HIFK puolusti mestarillisesti kotijoukkueen pois maalinteosta. Kun lopulta palkintoa ei isännille siunattu niin ottelu oli ratkaistava rangaistuspotkuilla.

Rankkarit ovat aina tahtojen taistoa, jossa tuurilla ja taidolla on olemassa suhde. Lisäksi henkinen kantti punnitaan aina, kun rankkareita potkitaan. Näin RP-kilpailu sujui tällä kertaa:

1-0 Baliso sijoitti pallon varmasti oikeaan alakulmaan Beton aavistaessa vasemmalle.

1-1 Pipe laukoi pallon aivan vasempaan kulmaan Fillionin olleessa hyvin mukana.

Torjunta: Beto torjui Felipen keskelle jääneen laukauksen jaloillaan

1-2 Kujanpään sijoitus oikeaan alakulmaan Fillionin aavistaessa vasemmalle

2-2 Sid sai kuin saikin pallon ohi Beton, joka hyvin mukana tarkassa sijoituksessa

2-3 Eremenko vie Fillionin väärään kulmaan ja sijoitti varmasti alakulmaan

Ohi: Hambon kantti ei kestänyt hänen lauottuaan pallon ylärimaan ja siitä ulos

2-4 Tainio upotti juuri ja juuri pallon Fillionin alta maaliin ja varmisti HIFK:n voiton

HIFK puolusti urheasti ja vei ottelun rangaistuspotkuille, jossa henkinen kantti oli tänään isäntiä paremmalla tasolla. Varma viimeistely, Beton torjunta sekä yksi ylärima takasivat erittäin makean voiton Rödalle. Ottelu ei ollut HIFK:n puolelta kaikista kauneinta, mutta tulos ratkaisee ja tällä kertaa HIFK oli rankkareiden verran parempi. Tästä matka jatkuu Cupin puolivälieriin, jossa vastaan asettuu joko PK-35 Ykkösestä tai SalPa Kakkosesta. Tämä ratkeaa keskiviikkona.

Tätä odotellessa voit varmistaa paikkasi tänä lauantaina 18.6. klo 23 pelattavaan yöttömän yön -otteluun VPS:ää vastaan. Liput otteluun löydät osoitteesta https://www.lippu.fi/event/hifk-fotboll-2022-bolt-arena-15285380/