Skip to main content

FC INTER – HIFK 2-2 (1-1), 14.5.2022 Veikkausliiga, Veritas Stadion

Avauskokoonpanot:

FC Inter: Viitala; Niska, Ketting, Ruxi, Arciero, Jyry, Paananen, Tamminen, Källman, Forsell, Haro

HIFK: Beto; Mattila, Pipe, Nikki, Macario, Malolo, Eremenko, Isaksson, Ahadi, Markkanen, Lutumba-Pitah

Maalit:

3´ 0-1 Markkanen E.

17´ 1-1 Jyry T.

47´ 2-1 Jyry T.

80´ 2-2 Mattila S. (RP)

85´ Källman B. (ERP)

Kentältäpoistot:

85´ Eremenko S.

HIFK saapui Veritas Stadionin nurmelle Turkuun tavoitteena avata kauden voittotili kotijoukkue FC Interin kustannuksella. Tavoite ei alusta alkaen ollut helppo, sillä Inter tunnetaan kovana kotijoukkueena. Ottelun kaava noudattikin ennakoitua – Inter otti pallon itselleen ja HIFK lähti otteluun tiiviillä puolustusmuodolla. Dramaattinen ottelu kaikkine käänteineen tarjosi lopulta neljä maalia, kaksi rangaistuspotkua, ulosajon ja viihdettä koko rahalla.

HIFK tuli otteluun todella väkevästi ja shokeerasikin kotijoukkuetta saman tien. Ottelu oli ehtinyt vanheta vain kolme minuuttia, kun HIFK sai vapaapotkun sivurajan lähistöltä. Pallon taakse asettui Sakari Mattila, jonka vapaapotku oli totuttua laatua. Tällä kertaa pallo löysi kohteensa. Eero Markkanen oli luvattoman vapaana rangaistusalueella ja hänen puskunsa painui ohi Walter Viitalan ja HIFK oli siirtynyt vierasjohtoon. Tämän jälkeen pelin kuva muodostui ennakoiduksi. Inter otti pallon itselleen ja alkoi jauhamaan syöttömyllyään HIFK:n tyytyessä puolustamaan tiiviisti.

17. minuutilla sattui Betolle hieman heikompi hetki. Kesken pallon hallinnan HIFK riistää pallon ja pelaa alas Betolle. Hänen avauksensa kuitenkin epäonnistuu ja pallo ajautuu suoraan Tommi Jyrylle. Tämä ottaa muutaman metrin tilaa pois ja tämän jälkeen laukoo täydellisen laukauksen oikeaan yläkulmaan. Beto ei voi kuin seurata katsellaan ja Inter oli tullut tasoihin. Pelin kuva ei maalista muuttunut. Inter jatkoi pallon pitämistä ja HIFK säntillistä puolustamistaan. 24. minuutilla kesken hallinnan, Keaton Isaksson katkaisee tilanteen ja lähtee nopeasti vastaan. Lopulta pallo tulee Didis Lutumba-Pitahille, jonka laukaus kuitenkin kaapii maata ja tilanne kuihtuu.

Interin peli kärsi läpi ottelun loukkaantumisista, jotka pakottivat sen tekemään suunnittelemattomia vaihtoja pitkin ottelua. Ensimmäinen 32. minuutilla, kun Niska jouduttiin vaihtamaan kentältä pois. Tilalle hölkkäsi Mahuta. 37. minuutilla Paananen otti ottelun ensimmäisen varoituksen hänen liukuessaan Ahadia sääreen. Loppujakson aikana ei juuri tilanteita tapahtunut ja näin ollen tauolle mentiin lukemissa 1-1.

Toiselle puoliajalle Inter tuli ratkaisu mielessä ja puoliaika oli ehtinyt vanheta vain 2 minuuttia, kunnes helähti. Forsellin kulmapotku jää pomppimaan boksiin. Ensimmäisenä irtopalloon Tommi Jyry, jonka vasen jalka heilahtaa tulisesti ja pallo löytää tiensä yläkulmaan. Tilanne Interille nyt 2-1. Jyry ei muuten ollut kolmeen kauteen tehnyt maaliakaan, nyt 47 minuuttiin kaksi. Hetkeä myöhemmin HIFK käy lähellä, kun pallo käy kahdesti samassa hyökkäyksessä ylärimassa, mutta maaliin asti ei palloa vielä saatu.

Seuraavan puolen tunnin aikana ei ottelussa juuri ihmeitä tapahtunut muutamien vaihtojen lisäksi. Inter piti palloa, HIFK juoksi perässä ja yritti saada harvoista paikoistaan jotain aikaan. Toisaalta HIFK:n puolustus ei tappioasemasta huolimatta avautunut, vaan Interin pallonhallinta oli enemmänkin näennäistä muodon ulkopuolella tapahtuvaa. Kun lopulta ottelussa tapahtui, niin sitten tapahtui ja paljon. 79. minuutilla Lutumba-Pitah osoitti röyhkeyttä ja haastoi vahvasti laidasta. David Haro ei voinut muuta kuin rikkoa rangaistuspotkun arvoisesti miestä ja pallo pisteelle.

Pallon taakse asettui erikoistilanteiden erikoismies, Sakari Mattila. Varma viimeistely pilkulta ohi Viitalan ja näin HIFK oli kuin varkain tullut tasoihin. Montaa kertaa HIFK ei vaaraa Interin maalille luonut, mutta tänään joukkue oli tehokas! Tunteet alkoivat maalin jälkeen selkeästi kohoamaan, kun myös Malolo otti itselleen varoituksen.

85. minuutilla HIFK:n ilta synkkeni. Interin painostus johtaa laukaukseen, joka osuu ylärimaan. Paluupallossa puolustus ja Beto eivät kommunikoi kunnolla ja pallo kimpoaa takaisin peliin. Nosto kohti maalia ohittaa jo kaikki puolustajat. Lopulta Sergei Eremenko päätyy tekemään viimeisen ratkaisunsa ja pysäyttää kädellään varman maalin. Tuloksena Interille rangaistuspotku ja Eremenko suihkuun.

Rangaistuspotkua antamaan Benjamin Källman, joka tunnetusti on varma pilkkujen ampuja. Tällä kertaa pää ei kestä ja hänen laukauksensa karkaa karkeasti yli HIFK-maalin. Näin ollen HIFK säilyi ja Eremenkon käsivirhe sai synninpäästön. HIFK oli edelleen kiinni pisteessä. Kaikesta näki, että alivoimalla pistekin kelpasi. Beto otti ajanpeluusta varoituksen. Lopulta HIFK jäädytti pelin hyvin ja otti mukaansa arvokkaan vieraspisteen vaikeasta ottelusta Interin kustannuksella lukemin 2-2.

HIFK:n päävalmentaja Mixu Paatelainen kiitteli joukkueen työmoraalia ja oli tyytyväinen pisteeseen ottelun jälkeen:

– Olen tosi tyytyväinen joukkueen taistelutahtoon tänään. Pelaajilla oli peli-idea tänään päässä ja se näkyi myös kentällä. Tämä antoi hyvän pohjan ottelulle. Interin maalit olivat enemmän meidän omia mokiamme kuin Interin hyvyyttä, vaikka maalit itsessään komeita olivatkin. Enemmän oli tästä ottelusta siis tarjolla, vaikka pisteeseen on oltava tyytyväinen. Tiesimme, että Inter on hyvä joukkue ja Turku on vaikea paikka vierailla. Olen myös iloinen siitä, että saimme antaa Kingeille tästäkin ottelusta jotain mukaan.

0-1 maalin syöttänyt ja 2-2 tasoituksen tehnyt Sakari Mattila analysoi ottelua seuraavasti ottelun jälkeen:

– Ennen ottelua yksi piste Interiä vastaan vieraissa olisi paperilla lämmittänyt. Kuitenkin, kun johdat ottelua niin kolme pistettä on mielessä ja se mitä haettiin. Olisimme myös tarvinneet näitä kolmea pistettä tästä ottelusta. Uskoisin, että menee pari tuntia, jotta tulosta pystyy arvostamaan enemmän. Kaiken kaikkiaan kaksijakoiset tunnelmat. Kun johdat, niin voitto on mielessä, mutta tappioasemasta nousu tasapeliin on myös hyvä tulos. Varmasti, kun kauden lopussa ynnätään pisteitä, niin tämä piste on varmasti arvokas.

HIFK jatkaa kauden avausvoiton metsästystä seuraavan kerran 23.5, kun Bolt Arenalle vieraaksi saapuu Kuopion Palloseura.