Skip to main content

AC Oulu – HIFK 1-1 (1-0), 7.5.2022, Raatin stadion, Veikkausliiga

Maalit:

20´ 1-0 Banza E.

51´ 1-1 Markkanen E.

Avauskokoonpanot:

AC Oulu: Ward; Koskela, Rafinha, Heikkilä, Floro, Selander, Jokelainen, Kallinen, Banza, Suutari, Liimatta

HIFK: Beto; Mattila, Pipe, Halme, Nikki, Macario, Malolo, Kamavuaka, Ali, Eremenko, Lutumba-Pitah

 Oulussa pelattiin kauden kuudes kierros ja HIFK oli matkustanut AC Oulun vieraaksi Raatin stadionille. Aurinkoisessa kevätpäivässä pelattu ottelu ei lähtökohdiltaan ollut jalkapallon riemujuhlaa stadionin nurmen oltua melko huonossa kunnossa edelleen. Loppujen lopuksi joukkueet tarjosivat yleisölle tasaisen väännön, jossa asenne ja taistelutahto nousivat isoimpiin rooleihin. Maali molemmille tarkoitti samalla pistejakoa ja etenkin HIFK:lle yksikin piste oli henkisesti todella tärkeä.

Ensimmäinen puoliaika alkoi tunnustellen ja tottuessa pelikenttään ja sen tuomiin vaikeuksiin. HIFK oli joutunut muokkaamaan avauskokoonpanoaan etenkin puolustuksen osalta, kun avauksen vakiopelaajista Kanon ja Klinkenberg olivat loukkaantumisten takia pois kokoonpanosta. Heidät korvasi Jukka Halme sekä Jesse Nikki. Ensimmäiset tilanteet syntyivät varoitusten muodossa. Muutama myöhästynyt taklaus heti alkuun kertoi ottelun tunnelmasta. Rafael Floro sekä Lutumba-Pitah näkivät ensimmäisen vartin aikana varoitusta. HIFK sai jobinpostia 19. minuutilla, kun Halme loukkaantui vaarattomassa tilanteessa ja joutui poistumaan kentältä.

AC Oulu oli saman tien tyly isäntä ja käytti hetkellisen miesylivoimansa hyväksi surutta. Onni Suutari sai pallon laidassa haltuunsa ja lähti haastamaan HIFK-puolustusta. Vahva haasto tuotti tulosta ja pallo löysi keskeltä Enoch Banzan. Tämä laukoi pallon kylmästi ohi Beton ja Oulu kuin varkain 1-0 kotijohtoon kesken Halmeen huoltamisen. Lopulta Halme otettiin vaihtoon ja tilalle juoksi Eero Markkanen.

Puoliaika eteni maalin jälkeen kuten se oli alkanut. Tasaista pallottelua, jossa mukana muutama pistohyökkäys kumpaakin päähän. HIFK sai oikeastaan ensimmäisen tilanteensa 33. minuutilla, kun Lutumba-Pitah harhautteli tyylikkäästi päätyrajalla, mutta viimeinen syöttö karkasi harakoille. Puoliajan loppuun Mattila otti vielä varoituksen ja Jokelainen oli viedä Oulun kahden maalin karkumatkalle ennen taukoa. Lisämaaleja ei kuitenkaan vielä nähty ja tauolle mentiin 1-0 tilanteessa.

Toiselle puoliajalle juoksi sisuuntunut HIFK aivan kuten edellisessä ottelussa HJK:ta vastaan. Tällä kertaa vahva alku toi myös tuloksen. Pitkä pallo ajautuu boksiin, jossa Lutumba-Pitah taistelee pallosta Wardin kanssa. Ward ei saa palloa itselleen, vaan paluupallo ajautuu Eero Markkaselle, joka reagoi hyvin. Tyylikäs viimeistely oikeaan alakulmaan ja HIFK oli tullut ottelussa tasoihin. Henkisesti tärkeä maali tärkeään paikkaan.

60. minuutilla alkoi vauhdikas kymmenminuuttinen. Ensiksi Lutumba-Pitah oli karata läpi, mutta pallo jää kenttään kiinni ja Rafinha ehtii katkaisemaan hyökkäyksen viime hetkillä. Pari minuuttia myöhemmin Pipe Saezin keskitys on muutaman sentin liian matala, jotta se olisi löytänyt Keaton Isakssonin takatolpalta. Seuranneesta vastahyökkäyksestä Beto pelastaa Suutarin upean soolon päätteeksi laukoman kudin jalallaan. Lopuksi Markkanen pääsee Lutumba-Pitahin oivallisesta syötöstä vapaaksi ja harhauttaa puolustuksen. Laukaus kohti etukulmaa jää kuitenkin Wardiin, joka tekee upean jalkatorjunnan. Hyvistä paikoista huolimatta tilanne Oulussa pysyi lukemissa 1-1.

Viimeiset 20 minuuttia tempo hiljentyi ja isoihin paikkoihin ei kummassakaan päädyssä oikein enää päästy. Näin ollen Oulussa päädyttiin pistejakoon lukemissa 1-1. HIFK:lle lievää jobinpostia ottelussa tuli lopussa vielä Malolon loukkaantuminen. Hänet nähtiin ottelun jälkeen reisi vahvasti teipattuna ja lisäksi Jesse Nikki pelasi pitkään pää siteessä. Kumpikin osoitti taisteluhenkeä loppuun asti, siinä missä myös koko joukkue. Kokonaisuutena tasapelipiste on HIFK:lle varmasti henkisesti todella tärkeä ja ennen kaikkea joukkueen kokonaisilme oli edistystä edellisiin otteluihin ja tästä on joukkueen hyvä jatkaa kohti Turkua ja Inter-ottelua.

Jesse Nikki uurasti HIFK:n puolustuksessa Oulussa 90 minuuttia. Mies täytti roolinsa loistavasti nuoresta iästään huolimatta, eikä osumilta vältytty. Nikki ei ollut täysin tyytyväinen ottelun jälkeen:

– Kyllä me tuosta pelistä lähdettiin voittoa hakemaan ja sitä ei tänään valitettavasti tullut. Otetaan piste tästä ja mennään eteenpäin kohti seuraavia pelejä, mutta ei olla kuitenkaan täysin tyytyväisiä tähän tulokseen

Luonteesta kertoo ennen kaikkea se, että omat paikat tiedostettiin, mutta samalla henkisesti tärkeä piste lämmitti jossain määrin:

– Meillä oli tarpeeksi paljon paikkoja voittaakin tämä peli, mutta ollaan siihen tyytyväisiä, että noustiin tasoihin eikä lähdetty täysin tyhjin käsin.

Ensi viikon vierasreissua Turkuun, Nikki ennakoi muutamalla sanalla seuraavasti:

– Inter on hyvä jengi ja se on hyvä haaste meille. Pelattiin tänään ajoittain tosi hyvin, mutta pitää vielä parantaa tästä pelistä, jos halutaan Interiä vastaan onnistua. Kolmea pistettä lähdetään totta kai myös sieltä hakemaan.