Skip to main content

HIFK – HJK historiaa numeroina

HIFK ja HJK pelaavat vain yksittäisten otteluiden voitoista sekä tämän lisäksi sarjapisteiden lisäksi myös ns. Stadin herruudesta. Stadin herruuden voittaa se joukkueista, joka on kerännyt kauden aikana enemmän pisteitä keskinäisistä otteluista. Tämä 20-luvulla liikkeelle laitettu Hjalmar Idmanin kiertopalkinto jaetaan kauden jälkeen. Tällä hetkellä palkinto on HJK:lla. Tasapisteissä ratkaisee maaliero. Yhteensä joukkueiden välillä on 36 Suomen mestaruutta.

Ensimmäisen kerran joukkueet kohtasivat 9.5.1909. Tällöin voittajaksi selviytyi HIFK lukemin 7-0. SM-tasolla ensimmäinen kohtaaminen koettiin syksyllä 1909. HIFK voitti ottelun 2-1, mutta HJK:n protestin jälkeen ottelu pelattiin uudelleen ja tuon ottelun HIFK voitti 3-1. Muutoinkin joukkueet olivat hallitsevia läpi 1910- ja 20-lukujen. HJK voitti tuona ajanjaksona seitsemän mestaruutta, HIFK oli neljästi loppuotteluissa, mutta hävisi niistä jokaisen.

1930-luvulla siirryttiin cup-sarjasta sarjamuotoiseen sarjaan. Täten HIFK sai voimasuhteet itselleen ja voitti neljä mestaruutta. Klubi putosi hetkellisesti sarjasta, mutta nousi nopeasti takaisin ja voitti HIFK:n ensimmäisen kerran 15 vuoteen vuonna 1936. Sota-aikana pelattiin kolmesti vastakkain vuoteen 1946 asti. Lopulta molemmat putosivat pääsarjasta vuoden 1949 jälkeen.

Seuraavan kerran kohdattiin vasta 1957, sillä joukkueet pelasivat eri lohkoissa pudottuaan pääsarjasta. 1957 pelattiin jälleen ja HJK voitti HIFK:n ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1941. HIFK oli kuitenkin keskinäisissä otteluissa niskan päällä käytännössä vuodet 1921-1961. Tänä ajanjaksona HIFK voitti suurimman osan otteluista.

Vuosien 1961-1972 aikana kilpailu joukkueiden välillä oli tasaista. HIFK:n pudotessa pääsarjatasolta 1972 päätteeksi, keskinäisiin kohtaamisiin tuli 42 vuoden tauko. HIFK nousi takaisin Liigaan kaudeksi 2015 ja tämän jälkeen kohtaamisia on ollut tasaisesti joka kausi.

Tilastoja:

Joukkueet ovat kohdanneet kaikissa otteluissa 167 kertaa toisensa. HIFK:lla on 60 voittoa, tasapelejä on 35 ja HJK on voittanut 72 kertaa. HIFK on tehnyt 320 maalia ja HJK 350 maalia. Pääsarjatasolla tai Suomensarjassa pelatuissa otteluissa HIFK on edellä niukasti. Voittojen mennessä HIFK:lle 31-30. Tasan on pelattu 22 kertaa. Maalit ovat menneet HJK:lle niukasti 148-144.

Yleisöennätys joukkueiden kohtaamisista on 10521 vuodelta 2015. Vuoden 2015 jälkeen HIFK on voittanut keskinäisistä otteluista kolme. Tasan on pelattu kuusi kertaa. HJK on voittanut 10 kertaa. Maaliero näissä otteluissa on HJK:n hyväksi 29-16. Tämän illan derby on joukkueiden 168. kohtaaminen kaikissa otteluissa.