Skip to main content

28.4.2022 0-2 (0-1) HIFK – HJK, Bolt Arena, Veikkausliiga

Avauskokoonpanot:

HIFK: Beto; Mattila, Klinkenberg, Pipe, Kanon, Macario, Kamavuaka, Malolo, Bäckman, Eremenko, Markkanen

HJK: Hazard; Toivio, Tenho, Raitala, Terho, Murilo, Tanaka, Hetemaj, Jair, Hostikka, Serrarens

Kauden ensimmäinen derby päättyi HIFK:n kannalta murheellisesti, kun vierasjoukkueena pelannut HJK oli pelätyn tehokas ja käytti omat paikkansa hyödykseen. HIFK ei onnistunut käyttämään omia, ajoittaisia hetkiään. Lopputuloksena harmittava 0-2 tappio, joka jättää tulevaa varten paljon kysymyksiä ilmaan. Derby oli kuitenkin maineensa veroinen ja 7103 katsojaa saivat kokea jalkapallon huumaa laidasta laitaan.

Jo ennen ottelua tuli selväksi, että nyt oli kyseessä vähän isompi tapahtuma kuin vain yksittäinen ottelu, vaikka liikaa kumpikaan joukkue ei halunnut tätä korostaa ennen ottelua. Molempien fanit järjestivät menoa, pyroja sekä tapahtumaa ennen ottelua niin stadionin ulkopuolella kuin katsomossakin. Erilaisia tifoja sekä pyroja näkyi läpi ottelun ja vaikka osa näistä kiellettyjä onkin, niin toivat molemmat fanipäädyt suuren urheilujuhlan tuntua Töölön tekonurmelle, kun Stadin herruudesta pelattiin jälleen.

Ottelu sai kuitenkin suhteellisen yksipuolisen alun, kun kentällä tuntui olevan vain yksi joukkue, tällä kertaa se oli HJK. HIFK ei oikein missään vaiheessa ensimmäistä puoliaikaa saanut pelin juonesta kiinni, vaan koko ajan tuntui olevan askeleen perässä HJK:ta. Vain Beto ja uhrautuva puolustus pitivät tilanteen maalittomana. Tämän myös päävalmentaja Mixu Paatelainen myönsi pelin jälkeen:

–  Ensimmäisellä puoliajalla emme pelanneet lainkaan. Pallo poltteli, syötöt karkasivat. Jos annetaan vastustajalle pallo helposti, niin sieltä tulee jatkuvasti aalto päälle. Puolustus hoiti tilanteet hyvin eikä HJK juuri paikoille päässyt ennen aivan loppua.

Vaikkakin ensimmäinen jakso sujui juuri kuten Paatelainen kuvaili, ei Betolla HIFK:n maalissa liikaa töitä ollut. HIFK pääsi myös itsekin muutamaan kertaan hyökkäämään, mutta oikeastaan mitään ei Hazardin maalille saatu aikaan. Pitkään näytti, että tauolle selvitään tasatilanteessa, mutta Miro Tenho päätti toisin. Puoliaika kääntyi jo lisäajalle, kun HJK sai kulman. Kulma annettiin kovana aivan maalin eteen, jossa ensimmäisenä palloon ehti Tenho ja hän puski voimalla HJK:n johtoon. Johtomaali juuri ennen taukoa oli kuin märkä rätti vasten kasvoja ja se muutti suunnitelmat toista jaksoa varten. Jotain oli keksittävä punaisten kopissa.

Ja jotain HIFK myös keksi, sillä toiselle jaksolle tuli täysin eri-ilmeinen kotijoukkue. HIFK oli täysin ylivoimainen ensimmäiset viisi minuuttia, jonka aikana Jani Bäckman sai jopa kolme hyvää maalintekopaikkaa, mutta miehen viimeistely ontui. Hazard HJK:n maalilla oli hyvin mukana kahdessa yrityksessä ja viimeiseen sattui Bäckmanille virhe. Yhtä kaikki HIFK oli tullut taistelemaan toiselle jaksolle.

–  Siinä oli mahdollisuus tasoittaa peli heti toisen jakson alussa. Ne mahdollisuudet pitää vain käyttää. Me ei käytetty, Paatelainen manasi.

Alun rynnistyksen jälkeen peli tasoittui ja HJK otti jälleen kuskin paikan itselleen. Kuitenkaan HIFK ei sortunut enää helppoihin virheisiin eikä HJK päässyt yhtä helposti hyökkäyksiin. Tämä rauhoitti peliä ja otteluun tuli suvantovaihe, paitsi katsomossa, jossa meno oli huikeaa läpi ottelun. HJK ratkaisi ottelun lopulta 70.minuutilla, kun Bojan Radulovic rankaisi. Vain kolme minuuttia kentällä olleena, Radulovic oli jo ehtinyt tehdä paitsiomaalin, kokea Beton jalan verran paremmaksi ja nyt kolmannella yrityksellä hän viimein sai maalinsa. Loistava keksitys vasemmalta ja ilmatilan vallannut Radulovic puski vastustamattomasti pallon ohi Beton ja tilanne jo 0-2 Klubille. Tästä ei HIFK enää toipunut ja kiri jäi käytännössä olemattomaksi HJK:n tyytyessä jäädyttämään pelin heille suotuisaksi. Lopulta ottelu päättyi Klubin voittoon 0-2 ja Stadin herruus ainakin hetkellisesti sini-valkoraitaiselle joukkueelle. HIFK:n kausi jatkuu synkkänä ilman voittoja. Paatelainen ei selitellyt:

– Pelaajilla tuntui, että itseluottamus ei ollut kohdillaan, eikä ollut rohkeutta pallon kanssa. Toisella jaksolla se oli parempaa. Ajoittain saimme luotua tilanteita. Kyllä, olemme alkutaipaleella ja paljon on töitä edessä. Meidän täytyy oppia ja nopeasti. Emme esimerkiksi voi puolustaa keskityksiä, kuten teimme tänään ja Hakaa vastaan.

Paatelainen halusi kuitenkin kiittää kannattajia, vaikka joukkueen esitys jättikin tänään parannettavaa:

– Paljon on tosiaan tekemistä ja nyt meillä alkaa selviytymistaistelu. Siihen olemme valmiita. Tänään aloimme pelata vasta toisella jaksolla, en tiedä miksi. Tunnelma ottelussa oli kuitenkin hieno Suomen mittakaavassa. Oli hienoa nähdä, että Kingit oli tosi äänekkäitä, vaikka oltiin tappiolla. Siitä koko joukkue on erittäin kiitollinen.

HIFK tappiosta huolimatta osoitti ajoittain, että se kykenee haastamaan kenet tahansa. Seuraavan kerran mahdollisuus itseluottamuksen ja voittojen löytämiseen tulee jo ensi tiistaina, kun Cupissa vastaan asettuu FC Honka. Katseet suunnataankin saman tien kohti tätä ottelua ja HJK-ottelu unohdetaan mahdollisimman nopeasti. Kausi on pitkä, töitä on paljon, mutta joukkue on valmis taistelemaan ja jokainen luottaa siihen, että parempia aikoja on tulossa. Se vaatii työntekoa ja onnistumisia. Tämän kykeni jokaisesta aistimaan ottelun jälkeen, että nämä tulokset eivät tyydytä, eikä niitä haluta kokea enää.