Skip to main content

Annoimme kannattajille mahdollisuuden esittää kysymyksiä HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnströmille. Mika vastasi kysymyksiin kattavasti. Vastaukset on julkaistu aiemmin Instagramissa. Kannattajien pyynnöstä julkaisemme vastaukset myös verkkosivuillamme, jotta ne ovat saatavilla myös heille, jotka eivät Instagramia käytä.

 

Miten kauden 2023 ja joukkueen pelillistä ja ideologista jatkuvuutta siitäkin eteenpäin tällä hetkellä rakennetaan?
– Kaikkien fokus on varmasti tällä hetkellä alkavan kauden toiminnassa, mutta meille on erittäin tärkeää, että suunnitellaan myös tulevaa. Pääasiassa sitä tehdään kolmella eri osa-alueella: joukkueen toiminta kentällä, josta vastaa valmennus. Siellä keskitytään niihin ideologisiin asioihin, joita olemme aikaisemmin IFK:n metodologiassa tuoneet esille. Lisäksi mukana on muutamia arvoja, joita seuran uudet omistajat ja hallitus haluavat tuoda tapaamme pelata. Toinen asia on se, että joukkueen rakentamisessa tehdään tiettyjä linjauksia, joita tarkastellaan ennen kauden alkua, kauden aikana ja sen jälkeen. Ne ovat merkittäviä asioita tulevan rakentamisen suhteen. Pitkäjänteisyyden lisääminen toimintaan on niistä tärkein. Kolmas asia, joka liittyy pelilliseen identiteettiin ja siihen, mitä IFK on: asioita käydään läpi hallitustasolla ja operatiivisella tasolla ja haluamme vuoropuhelun olevan niin hyvää, että saamme mahdollisimman nopeasti vietyä haluttuja asioita eteenpäin.

Tuleeko vielä vahvistuksia joukkueeseen ja mille pelipaikoille mahdollisia lisävahvistuksia vielä haetaan?
– Joukkueen rakentaminen on tänä vuonna ollut viime vuoteen verrattuna puolisentoista viikkoa myöhässä. Tulevaisuudessa haluamme tietysti saada joukkueen mahdollisimman aikaisin siihen muotoon, että sillä voi aloittaa pelaamisen sarjassa vaikka seuraavana päivänä. Joukkueen rakentamisen ja menestyksen välinen yhteys on siinä, että jos joukkueesta ei säily 75 prosenttia, sillä on yleensä vaikutus siihen, että on enemmän riskejä, että joukkue ei ainakaan nopeasti löydä yhteistä säveltä. Meidän tilanteessamme meidän on ollut pakko tehdä joukkueen rakentamista monista eri syistä vielä maaliskuun aikana ja vielä kaudenkin aikana. Kauden aikana tapahtuvat muutokset ovat normaaleja ja liittyvät siihen, että halutaan painottaa joitain asioita vahvemmin. Keskiakselille haemme topparia ja keskikentälle haluamme saada vahvan kilpailutilanteen, niihin halutaan muutoksia. Tämän lisäksi haetaan pelaajaa vielä hyökkäykseen.

Voitko kommentoida pelaajien sopimuksien purkuja?
– Pelaajamuutoksista, lähtevistä pelaajista tai jotka tulevat vielä seuraan, tiedotetaan yhdessä tiedotteessa vielä ennen kauden alkua. Tällä hetkellä kaksi pelaajaa on lähdössä seurasta ja 2-3 pelaajaa lainataan muualle. Nimet ja seurat voidaan kertoa vasta, kun kaikkien osalta on sovittu tiedottamisesta.

Mikä on IFK:n taloudellinen tilanne tällä hetkellä, onko turbulenssit selätetty?
– Aloitan nyt IFK:ssa viidettä vuotta. Jokainen vuosi on ollut erilainen, mutta yhteinen tekijä on ollut se, että taloudellisesti on aina erittäin haastavaa. Urheilupuolella meillä on ollut ihan normaalit toimintaedellytykset ja uusi hallitus on tukenut toimintaamme hyvin. Meillä ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia resurssipuolella urheilupuoleen liittyen. Tämä on se osa-alue, joka kuuluu minulle, mutta käsittääkseni seura on vakaalla pohjalla.

Mikä on joukkueen realistinen tavoite alkavalle kaudelle?
– Kaikilla kausillamme Veikkausliigassa pelaajabudjettimme on ollut sarjan selkeästi pienin tai ainakin yksi pienimmistä. Tämä tietenkin asettaa valmennukselle ja kaikille muille aina erilaisen haasteen. Meidän yksinkertainen tavoite urheilutoimessa on tehdä joka päivä niin paljon hyviä asioita ja niin intohimoisesti jalkapalloa joukkueen ja seuran eteen, että kauden jälkeen meillä ei ole mitään jossiteltavaa. Vaatimustaso on meillä toimiston puolella korkea ja kentän puolella se on yksi tärkeimmistä arvoistamme ja tavoitteistamme. Joka päivä tärkein tehtävämme on valmistaa joukkuetta seuraavaan peliin, kehittää pelaajia tulevaa varten ja sitä kautta lähteä voittamaan jokaista ottelua. Muita sijoitustavoitteita urheilutoimella ei koskaan ole ollut joukkueelle, mutta hallituksella ja joukkueella itsellään on tietysti omat tavoitteet.

Miten näin kovan meriittilistan omaava maalivahti Beto saatiin houkuteltua Suomen Veikkausliigaan?
– Veikkausliiga on varmasti Keski-Euroopassa erilaisten jalkapallon ulkopuolisten asioiden takia tullut houkuttelevammaksi. Varmasti tällä asialla on ollut monen pelaajan osalta iso merkitys. Jokaisen pelaajan saaminen seuraan vaatii työtä urheilutoimelta, muulta toimistolta ja edustusjoukkueen taustoilta, ja sitä työtä tekevät useat ihmiset, joille iso kiitos jokaisesta seuraan tulevasta pelaajasta. Kyseisen maalivahdin saaminen vaati myös henkilökohtaisia suhteita.

Kuvaile parilla lauseella miltä pelin ensi kaudella pitäisi näyttää kentällä?
– Meillä on IFK:n metodologian mukaisesti asiat, joita haluamme nähdä kentällä: intensiteetti, aggressiivisuus ja tietynlainen suoraviivaisuus tilanteissa. Tärkeää on myös pelitaitavuus, eli miten pelaaja pystyy muuntautumaan erilaisissa tilanteissa erilaisia vastustajia vastaan. Toinen asia on pelitapa, jonka pitää näkyä kentällä. Se on valmentajan asia. Meidän täytyy olla aktiivisia ja hyviä tilanteenvaihdoissa molempiin suuntiin. Hyökätessä pitää pyrkiä aktiivisesti eteenpäin erilaisin tavoin: rohkeilla kuljetuksilla, lyhyillä ja pitkillä syötöillä. Puolustussuunnassa yksi tärkeä asia on välitön prässi pallonmenetyksen jälkeen. Nämä kaikki nivoutuvat pelillisesti yhteen ja esityksestä täytyy välittyä asenne joka herättää tunteita.

Mitkä ovat ne varmat teesit, joilla voittaa Veikkausliigan?
– Nostaisin esille kolme asiaa. Ensimmäinen on pitkäjänteinen, suunnitelmallinen toiminta. Se liittyy kaikkeen jalkapalloseuran päivittäisessä toiminnassa. Toinen asia on talouspuoli. Siihen liitännäisenä urheilupuolella on resurssit ja fasiliteetit, joissa sitä toimintaa tehdään. Fokus on pelkästään optimaalisessa harjoittelussa, jolla saadaan hyvä tulos. Kolmantena on toiminnan saumattomuus, jotta kaikki palaset loksahtavat kohdalleen esimerkiksi uuden pelaajan saapuessa seuraan ja kaikilla on selkeä sekä oikea rooli yhteisössä.

Aiotko luvata tekeväsi taas jotain tempauksia, jos/kun joukkue saavuttaa jonkun tietyn pistemäärän?
– Viime vuonna tehtiin kaksi tempausta menestykseen liittyen. Toivottavasti voidaan tehdä tänäkin vuonna! Tärkeintä on se, että on 27 ottelua, joista ainakin yksi kolmasosa pitäisi pyrkiä voittamaan. Erilaisia haasteita otetaan vastaan!

Paljonko on pelaajabudjetti tälle kaudelle?
– Tälläkin kaudella pelaajabudjettimme on Veikkausliigan pienin.

Onko odotettavissa jatkossakin Nigeriasta lupaavia pelaajia IFK:hon? Eli onko pysyvä yhteys vai kyseessä enemmän kertaluontoinen kokeilu?
– Meillä on pitkän tähtäimen suunnitelma kehityspelaajien hankintaan liittyen. Tämä on tärkeä osa joukkueen rakentamista ja strategiaa. Pelaajia halutaan myös muualta kuin Suomesta. Meillä on hyvä yhteys Nigeriaan, ja toivottavasti jatkossakin löydämme sieltä sekä muualta pelaajia seuraan.

Mitä mieltä olet Suomen Cupin uudistuksesta?
– Minun mielestäni Suomen Cupin saaminen entisenlaiseksi oli ainoa oikea päätös. Enemmänkin voidaan miettiä, mitä niiden päättäjien päässä liikkui, jotka halusivat rajata Suomen Cupia aikaisemman järjestelmän mukaisesti. Ehdottomasti erittäin hyvä ratkaisu palata vanhaan.

Miten katsomoon saadaan muutama tuhat katsojaa lisää?
– Ihmiset tulevat katsomaan erilaisia henkilöitä, jotka he tuntevat. Halutaan elämyksiä ja tunnetta – niiden ympärille se rakentuu. Viime kaudella pelattiin tuloksellisesti parasta jalkapalloa 50 vuoteen, mutta pelkkä menestys ei tuo väkeä. Pelaajat pitää tuntea ja pitää olla joku yhteys joukkueeseen. Pitää olla elämyksiä, ja katsomoon tulee välittyä tunteita. Tämä on varmasti tärkeä asia mietittäväksi seurojen, Palloliiton ja Veikkausliigan kesken. On paljon erilaisia mahdollisuuksia tehdä muutoksia, niin urheilupuolella esimerkkinä sääntömuutokset kuin muilla osa-alueilla, jotta Veikkausliigasta saadaan kiinnostava. Kunnioitetaan toinen toisiamme ja tehdään yhteistyötä, eikä laiteta kapuloita toisten rattaisiin.

Miten junioritoiminta sujuu ja koska se alkaa näkyä edustusjoukkueessa?
– Urheilutoimi oli mukana neljä vuotta junioripuolella tekemässä linjauksia. Teimme IFK-metodologiaa ja organisaatiouudistuksen ja suunta on viimeiset pari vuotta ollut erittäin positiivinen. Siellä on hyviä tekijöitä, etunenässä Umid Dibachy, joka vastaa pelaajista A-, B- ja reservijoukkueesta ja yhteistyöstä edustuksen kanssa. Toivottavasti sama kehityssuunta jatkuu, vaikka me nyt urheilutoimen puolella keskitymme edustusjoukkueeseen. Jos puhutaan täysin IFK:n kasvateista, jotka ihan pienimmistä junioreista murtautuvat edustuksen riveihin, niin kyse on noin 5-10 vuodesta.

 

HIFK:n kausi alkaa lauantaina 2.4. vierasottelulla SJK:ta vastaan. Kotiavaus on 9.4. IFK Mariehamnia vastaan. Liput ja kausikortit kotiotteluihin myy Lippupiste.