Skip to main content

Perjantain 20.8. HIFK-KuPS ottelun yhteyteen järjestetään kutsuvierastapahtuma, johon kotijoukkue HIFK on kutsunut Mestaruussarjan entiset huippupelaajat tapaamaan toisiaan ja katsomaan Veikkausliigakohtaamista yhdessä Bolt Arenalle. Suomen kaikkien aikojen maalintekijä Heikki Suhonen kertoo, että tapahtuma on seurausta jalkapallolegendan Atik Ismailin tekemästä otannasta kirjaansa Mestaruussarjan maestrot 1960-1989 varten, joka julkaistiin vuonna 2013. Kirja käsittelee suomalaisen jalkapallon historiaa ja käy läpi yli sata ajanjakson tärkeintä pelaajaa.

– Monen vuoden ajan Atik Ismail on haaveillut siitä, että saisimme kerättyä kaikki entiset Mestaruussarjan pelaajat yhteiseen tapaamiseen. Muutama vuosi sitten Valkeakosken Haka lupasi tämän tehdä, mutta viime hetkellä sitä ei onnistuttu järjestämään. Olen viime aikoina tehnyt paljon yhteistyötä IFK:n liiketoimintajohtajan Juhani Tähkävuoren kanssa ja olemme käyneet katsomassa paljon otteluita Helsingissä ja Turussa Kupittaalla ja hän innostui ajatuksesta, että IFK pääsisi toteuttamaan tällaisen tapahtuman entisille huippupelaajille, Suhonen sanoo.

– Kaikki lähti liikkeelle, kun Facebookissa näin keskustelun Atik Ismailin ja Heikki Suhosen välillä, jossa he keskustelivat vanhoista Mestaruussarjan Maestroista. Otin tämän jälkeen yhteyttä HIFK:n omaan Maestroon Torbjörn ”Nalle” Wiikkiin, entiseen huippuvalmentajaan Martti Kuuselaan sekä Atikiin ja Heikkiin, jonka jälkeen ehdotin heille tapaamista, jossa yhdessä suunnittelisimme Mestaruussarjan Maestrot Arenalla tapahtuman. Tapaaminen onnistui suunnitellusti kesäkuun alussa ja saimme sovittua asiat, Tähkävuori kertoo.

– Lupauduin olemaan sekä Juhanin, että Atikin apuna tapahtuman valmisteluissa ja pelaajien kontaktoinnissa esimerkiksi täällä Turun päässä, sekä myös Kokkolan, Tampereen ja Porin suuntaan. Valitettavasti kuitenkin osa näistä pelaajista on jo siinä iässä, etteivät fyysisesti kykene matkustamaan ja osallistumaan kyseiseen tapahtumaan. Siitä huolimatta olemme saaneet kasattua kattavan ryhmän kovilla meriiteillä ympäri Suomea, Suhonen jatkaa.

Atik Ismailille tapahtuma on kunnianosoitus entisille huipputason pelaajille, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa tunnustusta.

– Liian moni pelaaja on unohdettu tyystin, vaikka heidän saavutuksensa ovatkin hyvin merkittäviä. Pelejä oli silloin paljon vähemmän sekä sarja-, että maajoukkuetasolla, ja esimerkiksi Miikka Toivola pelasi aikanaan 62 maaottelua, joka vastaisi tänä päivänä reilusti yli sataa ottelua. Useammalla pelaajalla on huikeita numeroita joko pelatuissa otteluissa, tehtyjen maalien tai nollapelien määrässä. Iso osa pelaajista on harmiksemme jo poistuneet keskuudestamme ja koen, että nämä ovat viimeisiä hetkiä koota 60- ja 70-luvun pelaajia ja muistella heitä ja heidän saavutuksiaan yhdessä, Ismail kertoo.

Myös kautta aikain menestynein suomalainen jalkapallovalmentaja Kuusela sekä IFK-legenda Wiik on myös sitä mieltä, että vaikka omina pelivuosina lähtökohdat olivat täysin erilaiset mitä nykypäivänä, olivat he silti yhtä lailla kovan tason huippupelaajia.

– Tapahtumalla halutaan kunnioittaa niitä entisiä huippupelaajia, jotka ovat uhranneet paljon jalkapallon eteen vaikeissa olosuhteissa. Oma äitinikin oli sitä mieltä, että minun tulisi mennä oikeisiin töihin jalkapallon sijaan ja luulen, että moni muukin entinen peluri on saanut kuulla samaa. Olen varma, että jokainen silloinen Mestaruussarjan pelaaja edustaisi yhtä korkealla tasolla tänäkin päivänä, sillä aiemmin tehtiin yhtä kovasti töitä ja uhrauksia lajin eteen, Kuusela toteaa.

– On todella tärkeää, että muistamme pelaajia, jotka ovat itse tehneet suomalaista jalkapallohistoriaa tehden paljon maaleja ja voittaen useampia mestaruuksia, jotta he tulevat myös nykyisille sukupolville tutuksi, Wiik komppaa.

Suhonen ja Ismail ovat molemmat yhtä mieltä siitä, ettei samankaltaista jalkapallokulttuuria vaalita Suomessa kuin esimerkiksi naapurimaassa.

– Tapahtumalla pyritään avartamaan ihmisten näkemystä jalkapallosta. Tämä on hyvin yleistä esimerkiksi Ruotsissa, jossa entiset pelimiehet kutsutan kunniavieraina vuosittain yhteen katsomaan jalkapallo-ottelua. Siellä on perinteet niin paljon vahvempia, kun meillä täällä Suomessa. Meiltä puuttuu samankaltainen jalkapallokulttuuri ja tiedän en itse hyvin, koska olen ollut lajissa mukana 1960-luvulta asti, juniori-iästä tähän päivään. Jos saisimme tämän kaltaisesta tapahtumasta perinteen niin sehän olisi aivan mahtavaa, mutta minulle henkilökohtaisesti riittää tämä yksi kerta, jolloin näkisin kaikki oman aikani pelikaverit, mutta myös aiemmin pelanneita, Suhonen kertoo.

– Tapahtuma on todella tärkeä jalkapallokulttuurin kannalta. Esimerkiksi Ruotsissa, kun pelasin ainoastaan yhden kauden ajan, Ruotsin televisio teki minusta kuuden minuutin haastattelun ennen Suomi-Tanska ottelua. Meillä on jalkapallokulttuurissa paljon eroa. Maailma on totta kai muuttunut ja jalkapallo työllistää entistä enemmän ihmisiä tänä päivänä ja olemme menneet kehityksessä eteenpäin. Tästä huolimatta seurayhteisöllisyys ja tätä kautta pelaajien tunteminen on melko vähäistä, mutta todella tärkeää, sillä se luo jalkapallokulttuuria. Toivon todella, että Huuhkaja-buumin myötä suomalaiset tytöt ja pojat löytäisivät kotimaisia jalkapalloidoleja maajoukkueesta, sekä Suomen eri sarjatasolta, Ismail pohtii.

Vaikka suomalainen jalkapallo on vastikään saavuttanut huippunsa arvokisoihin päästyään, ei aiempia saavutuksia tulisi vähätellä, sillä ne ovat olleet tärkeitä askelia kohti nykyistä menestystä.

– On todella tärkeää, että vaalimme jalkapalloperinteitä ja kunnioitamme pelaajia, jotka ovat omina pelivuosinaan satsanneen hirvittävästi jalkapalloon. Me olemme olleet jokainen eräänlaisia tienraivaajia, kun aloimme jo hiukan saavuttamaan tuloksia myös kansainvälisissä otteluissa. Koen, että näiden pelaajien tulee saada enemmän arvostusta, ja että nykypäivänä kaikkien tulisi tietää myös oman maansa urheiluhistoriaa. Jollemme arvosta perinteitä, meidän on todella vaikea saada kunniaa tämän hetken pelaajillekaan. Totta kai, Suomen EM-joukkue pääsee ehdottomasti historian kirjoihin, mutta esimerkiksi Suomen voitettua 60-luvun puolenvälin jälkeen Pohjoismaiden mestaruuden, vaikka se olikin huikea saavutus maamme jalkapallohistoriassa, jäi se tylysti jääkiekkomestaruuksien jalkoihin. Jalkapalloilijoita on kautta aikain vähätelty ja oman itseluottamukseni pelaajana löysin vasta ulkomailta ollessani kansainvälisissä valmennuskoulutuksissa. Tämän tulevan tapahtuman kautta pääsemme osoittamaan pelaajien ansaitseman arvostuksen ja saamme suomalaisia huippupelaajia kansan tietoisuuteen, Suhonen toteaa.

– Jokaisen on hyvä tuntea oman maansa historiaa ja sama pätee myös jalkapallossa ja nykyisten sukupolvien tulee tietää, mitä on tapahtunut aikaa ennen heitä. Tällä hetkellä maamme jalkapallo on huipussaan ja useammat voivat jopa ajatella, ettei aiemmin suomalaisessa jalkapallossa ole saavutettu juurikaan mitään, mutta kyllä silloinkin on nähty selkeitä välähdyksiä historian saatossa. Ensimmäinen nuorten maaottelu pelattiin vuonna 1954, jolloin Suomi voitti Ruotsin numeroin 3-0. Ja onhan Suomi pärjännyt jalkapallossa myös Olympialaisissa 1912-luvulla, Wiik lisää.

Kuusela on iloinen siitä, että suomalainen jalkapallo on kehittynyt vuosien saatossa saaden kansainvälistä näkyvyyttä ja mahdollisuudet ovat entistä paremmat nykyajan pelaajilla. Nämä kaikki ovat olleet seurausta suomalaisen jalkapallon kasvutarinaa Mestaruussarjasta ja myös sitä aiemmalta ajalta.

– Suomi on mennyt jalkapallokulttuurissa huomattavasti eteenpäin ja yksi syy miksi aikanaan en mennyt niihin oikeisiin töihin on se, että jalkapallo kuitenkin on maailman suurin ja suosituin laji ja se tarjoaa paljon kansainvälisiä mahdollisuuksia. Nyt kun Suomi pääsi ensimmäistä kertaa arvokisoihin ja kansainväliset jalkapalloliitot kuten FIFA ja UEFA tukevat jäsenmaitaan tasa-arvoisesti, koen että se hyödyttää myös suomalaista jalkapalloa. Entistä enemmän suomalainen jalkapallo saa ansaitsemaansa julkisuutta ja näkyvyyttä. Nämä entiset Mestaruussarjan sekä maajoukkueen pelaajat, jotka ovat tehneet todella kovasti töitä aivan erilaisista lähtökohdista kuin tänä päivänä, ovat olleet suuressa ja tärkeässä osassa tässä suomalaisen jalkapallon kasvussa ja kehityksessä, Kuusela kertoo.

Ismail, Suhonen, Wiik sekä Kuusela odottavat kukin tapahtumaa suurella innolla nähdessään tuttuja pelikavereilta takavuosilta.

– Tämä tapahtuma herättää varmasti erilaisia suuria tunteita, kun muistelee pelaajia, jotka pelasivat ennen itseäni, mutta toki myös silloin, kun itse pelasin 1989 vuoteen asti Mestaruussarjassa. Pelivuosiini sisältyi monia kuumia otteluita ja muutamat paikkakunnat kuten Turku, ja turkulaisten kuten myös savolaisten kohtaaminen ovat ylitse muiden. Odotan kovasti yhdessäoloa ja totta kai myös illan ottelua, Ismail kertoo

– Haluan vilpittömästi kiittää järjestävää IFK:ta. Tähtirinnat ovat olleet minulle aina tärkeä osa omaa uraani omina pelivuosinani, Ismail lisää.

– On hienoa, että pelaajia, jotka ovat tehneet silloisissa olosuhteissa töitä ja saavuttaneet paljon, muistetaan tällä tavoin IFK:n toimesta. Tulossa on paljon korkeimmalla sarjatasolla sekä maajoukkueessa pelanneita henkilöitä ja olen varma, että heistä jokainen arvostaa kutsua tämän kaltaiseen tapahtumaan, Kuusela toteaa.

– Suurkiitokset IFK:lle mahdollisuudesta päästä tähän tapahtumaan näiden huippupelaajien kanssa. Koen, että Suomessa on paljon meritoituneempiakin pelaajia, mutta olen todella otettu kutsusta. IFK:sta minulla on aina ollut lämpimät muistot jo silloin kun itse pelasin. Punapaidoissa on aina pidetty huolta omistaan ja tämä osoittaa, että HIFK arvostaa myös entisiä suomalaisia huippupelaajia ja kukin heistä todella ansaitsee tämän huomionosoituksen. Haluan myös muistaa niitä pelikavereita, jotka ovat siirtyneet ajassa ikuisuuteen, mutta tämä tapahtuma itsessään palvelee myös heidän muistoaan ansaitusti, Kuusela jatkaa.

– Toivon tietysti henkilökohtaisesti, että saamme edustajia Mestaruussarjan joukkueista, jotka pelasivat samaan aikaan kun minä. Olisi fantastista tavata vanhoja pelikavereita jopa monien kymmenien vuosien jälkeen. Täytyy kuitenkin muistaa, että osa heistä ovat poistuneet jo keskuudestamme ja esimerkiksi vuoden 1961 mestaruusjoukkueesta enää vain kaksi entistä pelaajaa on jäljellä, Wiik pohtii.

– Itse odotan tältä tapahtumalta sosiaalisia kanssakäymisiä pelaajien kanssa, joita ei ole nähnyt vuosiin, jopa vuosikymmeniin. Mestaruussarjan pelaajat ovat olleet todella otettuja tästä huomionosoituksesta. Ensisijainen tavoite on päästä kokoontumaan ja tapaamaan vanhoja pelikavereita pitkän ajan jälkeen, Wiik jatkaa.

– On äärettömän mukava nähdä entisiä pelimiehiä. Arvostan ja kunnioitan suuresti kaikkia heitä, jotka paikalle tulevat sillä tiedän kuinka paljon olemme yhdessä uhranneet lajin eteen. Erityisesti odotan omien pelivuosieni ihmisiä, kun pelasin itse 18 vuotta SM-sarjassa ja koko 70-luvun A-maaotteluita. Tapaamisessa on jopa pohjoismaiden mestaruuspelaajia, joita kunnioitan suuresti. On todella hienoa päästä tapaamaan heitä kaikkia pitkien aikojen jälkeen ilman sitä kilpailutilannetta, joka meillä oli aina peleissä. Olemme kukin olleet todella härskejäkin toisiamme kohtaan ja ottaneet tilanteissa yhteen, mutta olen varma, että tapaamisessa nauru raikaa näitä muistellessa, Suhonen naurahtaa.

– Kiitän sydämeni pohjasta HIFK:ta sekä Juhani Tähkävuorta tapahtuman järjestämisestä. Tuskin pystyn edes sanoin kuvaamaan, kuinka paljon arvostan tätä huomionosoitusta. Isot kiitokset Atikille ahkeruudesta ja periksiantamattomuudesta tämän tapahtuman toteuttamiseksi. IFK:lle haluan tietysti toivottaa kovasti onnea tulevaan otteluihin, Suhonen sanoo.

Myös tapahtuman liikkeellepanija Tähkävuori tietää tapahtuman arvon ja merkityksen entisille huippupelaajille ja on ylpeä, että IFK on suunnan näyttäjänä tärkeän perinteen muodostamisessa.

– On kunnia saada järjestää tällainen tapahtuma, jossa kunnioitetaan ja arvostetaan entisiä Mestaruussarjan ja A-maajoukkueen huippupelaajia, joka puuttuu kokonaan meidän jalkapallokulttuuristamme Suomessa. HIFK on nyt edelläkävijä tässä asiassa, kun järjestämme tämän heille. Toivottavasti tämä kulttuuri tulisi jatkumaan myös tämän jälkeen muidenkin seurojen osalta myös tulevaisuudessa, Tähkävuori toteaa.

– Nyt on enää lyhyt aika tapahtumaan, joten kaikki mukaan Mestaruussarjan Maestrot Arenalla tapahtumaan HIFK-KUPS otteluun 20.8.2021 Klo 18:30. Nähdään siellä, Tähkävuori lisää.