Skip to main content

Aatu Kujanpään taival jalkapalloilijana alkoi neljävuotiaana omassa pihassa enon kanssa palloillessa. Laji vei pienen pojan mukanaan ja pallokoulun jälkeen lajin harrastaminen alkoi Lapuan Ponnistuksen väreissä. Kujanpää mainitsee kuinka muun muassa seitsemänvuotias poika katsoi ja matki Ronaldinhoa Youtubesta. Kujanpään lapsuus kulki pitkälti liikunnan parissa:

– Me pelattiin paljon pihapelejä ja välillä saatettiin olla potkimassa jopa 12 tuntia putkeen. Jalkapallon ohella harrastin pesäpalloa neljä vuotta ja jääkiekkoa kuusi vuotta.

Kujanpään kasvattajaseura on Lapuan Ponnistus, jonka riveissä nuori poika pääsi pelaamaan niin paljon kun vain halusi:

– Lapuan Ponnistuksessa pelasin oman ikäisissä sekä vuotta tai kahta vanhemmissa. Lapua oli hyvä paikka kasvaa ja pienellä paikkakunnalla kun oli hyvä pelaaja niin sai tehdä mitä halusi. Oli vapaat kädet pelaamisen suhteen ja oma luovuuteni tulee sieltä kun ei rajoitettu pelaajana lainkaan.

Kujanpää on tunnettu Suomen kentillä potkutekniikastaan ja laukauksestaan. Se on peruja Lapualta kera tuhansien toistojen:

– Katsoin paljon Cristiano Ronaldon vapareita ja opettelin niitä kotipihassa isäni kanssa. Laukauksen eteen on tehty aikoinaan monta tuhatta toistoa.

SJK:n polku lähdöstä maaliin

13-vuotiaana Kujanpään oli jätettävä Lapua taakseen, jotta ura lähtisi etenemään haluttuun suuntaan. Uudeksi seuraksi tuli Seinäjoelta SJK, jonka riveissä nuoren pojan ura lähtikin rullaamaan oikein mainiosti.

– Ensimmäisenä vuotena Seinäjoella pelasin vuotta vanhempien kanssa ja siitä pelasin B-juniori-ikäisenä jo A-junioreiden SM-sarjaa. 17-vuotiaana harjoittelin ensimmäisen kerran SJK:n edustusjoukkueen kanssa.

Kujanpää kävi SJK:ssa junioripolun läpi edeten aina edustusjoukkueeseen saakka. Keskikenttäpelaaja valittiin SJK-junioreiden vuoden junioripelaajaksi vuonna 2015. Kujanpää pelasi ensimmäisen Veikkausliigaottelunsa SJK:n paidassa kauden 2017 viimeisessä ottelussa.

– Debyytissä oli tarkoitus pelata koko toinen puoliaika, mutta Joel Meron punainen kortti pisti suunnitelmat uusiksi. Treenasin edustusjoukkueen kanssa koko kauden 2017 odottaen samalla omaa debyyttiä. Pelasin silloin koko kauden SJK Akatemiassa Kolmosessa. Noustiin sillä kaudella joukkueen kanssa Kakkoseen ja tein Kolmosessa jotkut tyyliin 16+30 tehot eli se sarja oli pelattu läpi.

– Akatemia halusi voittaa sillä kaudella Regions Cupin, joten minua ei edes päästetty edustuksen porteille, koska edustuksessa pelaaminen olisi evännyt osallistumisen Cupiin. Me kaiken lisäksi hävittiin vielä se Cupin finaali. Tuo kaikki tuntuu näin jälkeenpäin todella typerältä.

SJK:ssa ammattimaisuuden porteille päässeelle Kujanpäälle aika Seinäjoella oli hyvää ja opettavaista aikaa. Kujanpää joutui kuitenkin lähtemään kaudeksi 2018 pois seurasta vastoin omaa tahtoaan:

– Minulle luvattiin SJK:sta iso jatkosopimus, mutta kaudeksi 2018 seuraan tuli uusi päävalmentaja, joka ei tarjonnutkaan minulle sopimusta. Se oli todella kova pettymys.

Vaasassa loukkaantumisesta toiseen

Kujanpää teki sopimuksen Vaasan Palloseuraan helmikuussa 2018. Aika uudessa seurassa alkoi vakuuttavasti, kun nuori mies paukutti kahteen Suomen Cupin otteluun hurjat 1+4 tehot. Kahden ottelun jälkeen vastaan asettui vanha seura SJK. Kyseinen ottelu oli nuorelle pelaajalle lopulta todella surullinen:

– SJK:ta vastaan meni harmittomassa tilanteessa polven eturistiside poikki ja olinkin koko kauden 2018 sivussa. Näin SJK:ssa molemmat Matej Hradeckyn vastaavanlaiset loukkaantumiset ja muistan ajatelleeni, että toivottavasti itselleni ei ikinä käy noin. Tästä hetkestä neljä kuukautta eteenpäin ja oma eturistiside pamahti poikki.

Kujanpää teki marraskuussa 2018 paluun pelikentille. Tammikuussa 2019 joukkueen vuoden ensimmäisissä harjoituksissa eturistiside meni uudestaan poikki. Tässä vaiheessa nuoren miehen maailma romahti ja tilanne tuntui maailmanlopulta:

– Muistan kun isäni kysyi, että haluanko vielä pelata. Ei minulla ollut vaihtoehtoja, sillä ei minulla ollut mitään muuta kuin jalkapallo. Jalkapallon pelaaminen oli ainut mitä halusin tehdä. En loukkaantuneena halunnut aina edes katsoa joukkueeni pelejä ja katsomossa saattoi tulla kyynel silmään. Se oli rankkaa aikaa itselle, mutta osaan tapahtumien jälkeen arvostaa enemmän omaa terveyttä sekä sitä mitä rakastan eli jalkapallon pelaamista.

– Jälkimmäistä vammaa kuntoutin päivittäin viisi tuntia. Tarkastuksessa kuuden kuukauden jälkeen lääkäri sanoi, ettei ollut ikinä nähnyt noin nopeaa kuntoutumista. Leikattu jalka oli jopa tervettä vahvempi. Vamman uusiutumisen jälkeen minun piti alunperin olla vuosi pois pelikentiltä, mutta sain kuuden kuukauden jälkeen mennä harjoittelemaan omalla vastuulla. Lopulta pelasin ensimmäisen otteluni jo kahdeksan kuukautta vammasta.

Kujanpää pelasi loukkaantumisten jälkeen VPS:n riveissä Veikkausliigassa kauden 2019 neljässä viimeisessä ottelussa. VPS kuitenkin putosi kauden päätteeksi Ykköseen ja nuoren miehen oli aika etsiä uusi osoite.

Leikkauspöydältä Veikkausliigaan

SJK tarjosi kauden jälkeen sopimusta Kujanpäälle. Takaisinpaluu oli lopulta helppo päätös:

– Seurassa oli paljon tuttuja kasvoja. Sinne oli helppo ja kiva mennä takaisin.

Kausi ei kuitenkaan tässäkään tapauksessa mennyt miehen kohdalla niin kuin piti. Kujanpään katse oli kauteen lähtiessä tiukasti Veikkausliigassa, mutta polvi pilasi jälleen suunnitelmat:

– Viime kesänä kaksi viikkoa ennen Veikkausliigakauden alkua minulta repesi polvesta kierukka. Polveni turpoili pitkin kesää ja se kesti juuri ja juuri pelaamisen. Vedin alkuviikot mahdollisimman kevyesti ja sitten pelasin aina viikonloppuisin. Otteluissa potkaistessa polvi saattoi mennä pois paikaltaan ja kierukka piti vääntää pelin tiimellyksessä takaisin paikalleen. Täten pääsin viime kaudella pelaamaan SJK:ssa vain Akatemian kanssa. Elokuussa polvi alkoi olla jo parempi, mutta juuri silloin SJK hankki kolme uutta pelaajaa. Sain näin heittää hyvästi edustusjoukkueelle, mutta oli hyvä, että sain rikkonaisen ajanjakson jälkeen edes Ykkösen pelejä alle.

Kujanpää pelasi Ykkösessä lopulta yhteensä 15 ottelussa. SJK Akatemia tippui lopulta kauden päätteeksi Kakkoseen ja samalla miehen aika SJK:ssa tuli päätökseen. Kujanpään polvi leikattiin vielä kauden jälkeen, kun revennyt pala polvesta leikattiin pois.

Kujanpää lähti rohkeasti hakemaan kaudeksi 2021 pelipaikkaa Veikkausliigasta. Keskikenttäpelaaja kävi harjoittelemassa FC Lahden kanssa, mutta HIFK:ssa ilmoitettu sopimusuutinen kuitenkin käänsi nuoren miehen pään:

– Ennen HIFK:hon tuloa olin viikon treenaamassa FC Lahden kanssa. Seurasta oli tarjottu minulle myös jatkoa, mutta samalla huomasin Joaquín Gómezin sopimuksen HIFK:hon. Laitoin hänelle heti viestiä ja hän soitti minulle takaisin pyytäen mukaan joukkueen harjoituksiin. Kaksi ensimmäistä viikkoa HIFK:ssa meni hyvin ja Gómez halusi pitää minut täällä.

– Gómez tietää jo SJK:n ajoilta minun potentiaalini ja hän haluaa ulosmitata sen minusta täällä HIFK:ssa. Pääsin seuran toimintaan tosi hyvin mukaan. Harjoitusottelut meni omalta kohdalta hyvin ja se on poikinut vastuuta alkukaudesta Veikkausliigassa.

Kujanpää on saanut peliaikaa toistaiseksi alkukauden jokaisessa ottelussa. Kujanpään peli kulkee vaikeiden loukkaantumisten jälkeen mallikkaasti:

– Kauteen lähdettäessä henkilökohtainen tavoitteeni oli saada ehjä kausi ja saada sitä myöten mahdollisimman paljon peliaikaa. Pre-season oli paras, mitä minulla on ikinä minkään joukkueen kanssa ollut. Me mentiin kovaa ja se näkyy meidän tekemisessä alkaneella kaudella.

HIFK on aloittanut kauden 2021 satumaisesti ja joukkue on pelaamisellaan yllättänyt monet:

– Joukkue on tällä hetkellä todella yhtenäinen ja me pelataan rohkeaa ja kovaa prässipeliä. Me tehdään juuri sitä, mitä valmentaja meiltä pyytää. Prässäämisen lisäksi me pystytään pitämään hyvin palloa.

Vastuu Veikkausliigassa tuntuu Kujanpäästä todella hyvältä:

– Olen pikkuhiljaa päässyt sille tasolle, missä minun kuuluukin olla. Itseluottamus ei ole vielä kovinkaan korkealla verrattuna esimerkiksi aikaan ennen loukkaantumisia. Itseluottamuksen noustessa luvassa on vielä varmasti paljon hyvää.

Kujanpää ei ole luopunut omista haaveistaan loukkaantumisista huolimatta:

– Haaveenani on ulkomailla pelaaminen. Siihen nähden parannettavaa löytyy vielä omassa puolustuspelaamisessa sekä puolustuspään kaksinkamppailuissa.

Toivottavasti nuoren miehen loukkaantumiset ovat takanapäin, sillä tässä pelaajassa on potentiaalia läpimurtoon lähitulevaisuudessa Veikkausliigassa.

HIFK kohtaa tiistaina 15. kesäkuuta FC Hongan Bolt Arenalla klo 18.00. Liput otteluun myy Lippupiste.