Skip to main content

Yksi HIFK:n vanhoista jalkapallomestareista on poissa. Pertti Hartikainen menehtyi torstaina pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli kuollessaan 80-vuotias.

Keskustuen paikalla pelannut Pertti Hartikainen (s. 27.10.1939) aloitti uransa Väinämöisen kentällä Töölössä kymmenen vuoden ikäisenä. Hänen ensimmäinen seuransa oli Viipurista evakkoon lähtenyt Sudet, joka tuolloin käynnisti junioritoimintansa Helsingissä. Hartikainen nousi sittemmin Susien edustusjoukkueeseen ja pelasi Suomensarjaa useamman vuoden ajan. HIFK:hon Hartikainen siirtyi kaudeksi 1960, pian 20 vuotta täytettyään. Punainen tähtipaita oli hänelle kuitenkin siinä vaiheessa jo tuttu peliasu, sillä ”Hartsi” pelasi myös jääkiekkoa ja oli maalivahdin ominaisuudessa saavuttamassa HIFK:lle SM-pronssia kaudella 1958-59.

Kun HIFK voitti jalkapallon Suomen mestaruuden kaudella 1961, kuului Pertti Hartikainen siihen osastoon jolta ei jäänyt yhtään ottelua pelaamatta. Hyvänä pääpelaajana ja kovana taklaajana Hartikainen sopi erinomaisesti keskustuen paikalle, eli puolustuslinjan keskustaan. Mestaruussarjan lisäksi Hartikainen edusti HIFK:ta Euroopan Cupissa, Mestarien liigan edeltäjäkilpailussa, kahteen otteeseen. Tähtirinnat kohtasivat syksyllä 1960 ruotsalaisen IFK Malmön ja kaksi vuotta myöhemmin itävaltalaisen Austria Wienin.

Hartikainen keräsi kansainvälistä kokemusta myös Allianssin, helsinkiläisten jalkapalloseurojen yhteenliittymän riveissä. Mestaruuskaudella 1961 Hartsi pelasi lisäksi kaksi nuorten maaottelua. Suomen A-maajoukkueessa Hartikaista ei nähty, mutta B-maajoukkueessa hän pelasi viisi ottelua.

Pertti Hartikainen piti pitkään HIFK:n keskustuen paikkaa visusti hallussaan. Hän joutui kuitenkin lopettamaan pelaajauransa vakavan silmävamman takia kauden 1965 jälkeen, vain 26 vuoden ikäisenä. Hartikainen pelasi mestaruussarjassa 1960-1965 yhteensä 111 ottelua ja teki niissä neljä maalia. Kaikeksi onneksi silmävamma ei estänyt Hartikaista tekemästä menestyksekästä uraa pankkimaailmassa. Lisäksi hän ehti eläkepäivinään väitellä sekä valtio- että kauppatieteen tohtoriksi. Hartikainen piti läpi vuosikymmenten yhteyttä vanhoihin pelitovereihinsa ja osallistui säännöllisesti yhteisiin tilaisuuksiin.

HIFK kunnioittaa Pertti Hartikaisen muistoa ja ottaa osaa omaisten ja ystävien suruun.