Skip to main content

10.8.2020 HIFK – TPS 2-0 (0-0)

HIFK palasi maanantai-iltana kotikentälleen kolmen perättäisen vierasottelun jälkeen. Vastustajaksi kauden neljänteen kotiotteluun Veikkausliigassa oli saapunut sarjanousija TPS. Joukkueet lähtivät illan otteluun sarjataulukon sijoilta viisi ja yksitoista: HIFK:lla pisteitä oli 13 ja TPS:llä puolestaan kolme kappaletta. Ennen ottelun alkua Bolt Arenalla muisteltiin kautta aikojen ensimmäisen jalkapallon SM-sarjan käynnistymistä tasan 90 vuotta sitten.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun ensimmäiset kaksikymmentä minuuttia etenivät molempien joukkueiden osalta ikään kuin tarkkailuasemissa, ja peli kulki lyhyiden syöttöjen tahdittamana eteenpäin. HIFK:n puolelta hyökkäyspeli rakentui keskikentällä pelanneiden Moshtagh Yaghoubin ja Jabar Sharzan kautta, mutta vaarallisemmat tilanteet jäivät kuitenkin puuttumaan. 20 pelatun minuutin kohdalla HIFK-kapteeni Hannu Patronen luki peliä hyvin ja nousi omalta topparin paikaltaan aina vetopaikkaan asti. Harvemmin laukomaan pääsevä Patronen antoi palaa, mutta pallo meni reilusti yli turkulaismaalin.

HIFK joutui suorittamaan ensimmäisen pelaajavaihtonsa jo 25 minuutin kohdalla oikealla laidalla pelanneen Erikson Carlosin loukkaannuttua. John Fagerström tuli kentälle brasilialaispelaajan tilalle, jonka jälkeen vasemmalla laidalla pelannut Adama Fofana siirtyi ”Tiquinhon” paikalle, samalla kun Fagerström puolestaan otti vasemman laidan haltuunsa.

Molemmat joukkueet puolustivat tiiviisti ja onnistuivat pitämään vastustajansa poissa pahimmilta maalipaikoilta aina ensimmäisen puoliajan loppuun asti. Tauolle edettiin maalittomassa tasatilanteessa varsin tasaisen ja tapahtumaköyhän jakson jälkeen.

Toinen puoliaika

HIFK sai luotua vaaralliselta näyttäneen tilanteen 54 minuutin kohdalla. Pallo pelattiin keskikentältä suoraan eteenpäin Joel Mattssonille, joka yritti juosta pallo mukanaan TPS:n topparikaksikon välistä kohti maalia. Mattsson meni lopulta nurin tilanteessa boksin sisällä, mutta tilanteessa ei päätuomarin tulkinnan mukaan ollut aihetta rangaistuspotkulle.

Hetkeä myöhemmin kotijoukkue kuitenkin pääsi iskemään ottelun avausmaalin kotiyleisön silmien edessä. Sharza löysi itselleen tilaa keskikentällä, jonne hän sai syötön Fofanalta. Afganistanin maajoukkueen vakiopelaajiin kuuluvan Sharzan kauden toinen osuma syntyi ottelun 56. peliminuutilla hieman yllättävän kaukolaukauksen jälkeen.

Avausmaalista vapautunut HIFK sai seuraavan hyvän maalipaikkansa pari minuuttia maalin jälkeen, kun Fagerström hankki vapaapotkun kuudentoista rajan tuntumasta. HIFK:n sisäistä maalipörssiä johtava Sakari Mattila asettui pallon taakse ja ampui vaarallisesti, mutta Jere Koponen vieraiden maalilla pystyi estämään Mattilan kauden neljännen maalin syntymisen.

Pitkään näytti siltä, että Sharzan maali jäisi ottelun ainoaksi, mutta juuri ennen lisäaikaa syntynyt hyökkäystilanne laittoi HIFK:n voittolukemat uuteen uskoon. Vaihdosta tulleen Vitinhon upea keskitys vasemmalta löysi Mattssonin oikealta laidalta, jonka jälkeen pallo pelattiin lyhyellä syötöllä eteenpäin Jani Bäckmanille. Oikeana laitapuolustajana viime peleissä esiintynyt Bäckman laukoi pallon TPS-maaliin viimeistellen näin kauden ensimmäisen osumansa. Lopputulos kirjattiin lopun maalin myötä muotoon 2-0 kotijoukkue HIFK:n hyväksi.

– Saatiin hyvää jatkoa meidän vierasputkelle tänään. Tiedettiin, että on varmasti hieman erilainen matsi tänään tiedossa verrattuna edellisiin. Hyvin noudatettiin omaa pelisuunnitelmaa ja kurinalaista tekemistä oli koko pelin läpi. Itseluottamus on meillä huipussaan tällä hetkellä, josta ehkä tuo ensimmäinen maali kertoo. Oli tiedossa, että TPS monesti saattaa tiputtaa pakkansa aika alas, joten pystyttiin kokeilemaan vähän kauempaa. Onneksi kolahti hienosti yläkulmaan, totesi HIFK:n valmentaja Teemu Kankkunen ottelun jälkeen.

Koko haastattelun voit katsoa HIFK:n YouTube-kanavalta.

Maalit:
56′ 1-0 Jabar Sharza
90′ 2-0 Jani Bäckman

HIFK:n avauskokoonpano:
3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (c)
7 Moshtagh Yaghoubi
9 Luís Henrique
10 Jabar Sharza (87’ 8 Jukka Halme)
14 Erikson Carlos (25’ 20 John Fagerström)
15 Eero-Matti Auvinen
17 Jani Bäckman
24 Adama Fofana (68’ 98 Vitinho)
77 Arnold Origi (mv)
99 Joel Mattsson

Vaihdossa: 6 Riku Selander, 18 Matias Hänninen, 30 Jaakko Kivekäs (mv), 34 Tuukka Andberg.