Skip to main content

Suomen siirtoikkuna meni viime perjantaina kiinni ja Robert Kakeeton myötä HIFK:n loppukauden joukkue on nyt valmiina.

– Ollaan erittäin tyytyväisiä siihen, miten joukkue on rakentunut. Tavoitteena on ollut lisätä pitkäjänteisyyttä ja se on myös näkynyt siinä, että olemme nyt aina tavoitelleet pidempiä sopimuksia, kertoo IFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström.

Joukkueeseen on tullut siirtoikkunan aikana kuusi uutta pelaajaa, nimittäin puolustaja Macario Hing-Glover, keskikenttäpelaaja Robert Kakeeto, hyökkääjä Thais Damgard Nielsen, maalivahti Martti Puolakainen, keskikenttäpelaaja Jabar Sharza sekä hyökkääjä Sakari Tukiainen.

– Joukkueeseen tulleet pelaajat ovat päässeet hyvin joukkueeseen sisään ja ovat tässä vaiheessa ehtineet olla jo yli kuukauden joukkueessa. Olemme tyytyväisiä siihen, että saimme sellaisia pelaajia joita tarvitsimme ja haimme, sekä heidän tähän menneisiin suorituksiin.

Myös joukkueen kippari Hannu Patronen on ollut tyytyväinen uusiin pelaajin, jotka ovat olleet hänen mielestään ammattimaisia ja tärkeitä lisiä joukkueseen.

– Osa joukkueesta on tietenkin vaihtunut, ja vaihtuvuus kesken kauden kuuluu tähän lajiin. Runko on kumminkin pysynyt kasassa ja siirtoikkunan aikana olemme vain vahvistunut joukkueena. Joukkuehenki on tosi hyvä ja sen varmasti huomasi viime ottelusta, kun nousimme puoliajalla 0-2 asemasta 3-2 voittoon, sanoi kapteeni Patronen.

Yksi kesän tavoitteista urheilutoimenjohtajalle on myös päästä eteenpäin ensi kauden suunnitelmien kanssa, ja tällä hetkellä myös ensi kauden joukkueen rakentaminen on jo käynnissä.

– Tulevan kauden rakentaminen on käynnissä. Vaikka toki on vielä paljon pelaamatta tästä kaudesta, niin olemme seurassa päättäneet, että meidän pitää tehdä enemmän pitkäjänteistä työtä, jos haluamme olla oikeasti mukana taistelemassa sarjataulukon korkeimmista sijoista. Voin paljastaa, että ollaan päivittäisessä toiminnassa ja joukkueen kokoamisessa aikataulussa ensi vuotta ajatellen.

Monien pelaajien kanssa on käyty jatkoneuvotteluita, ja osa niistä ovat menneet maaliin. Kesän aikana IFK on ilmoittanut käyttävänsä Jani Bäckmanin, Jukka Halmeen, Tino Palmaston, Nikolas Sairan sekä Riku Selanderin sopimuksissa olevat optiot, sekä tehnyt jatkosopimukset Erikson Carlosin, Hassan Sesayn ja Torón kanssa. Kaikki nämä kahdeksan pelaajaa ovat Tähtirinnoissa vähintään kauden 2020 loppuun asti.

– Usean pelaajan ja koko valmennustiimin kanssa käydään vielä sopimusneuvotteluja tulevista vuosista. Joukkueessa on vahva usko oman tekemiseen, ja uskon että alkukauden hyvät otteet ovat vielä vahvistaneet sitä. Lisäksi on pystynyt huomaamaan, että myös suomalaisten nuorten pelaajien kiinnostus meitä kohtaan on lisääntynyt.

Siirtoikkunan aikana IFK on myös joutunut sanomaan kiitoksensa neljälle pelaajalle. Puolustaja Silver Grauberg, keskikenttäpelaaja Fernando ”Nando” Cózar Torres, hyökkääjä Mauro Severino sekä puolustaja Tobias Vibe ovat siirtyneet uusiin haasteisiin. Julkisuudessa esiintyneiden virheellisten tietojen korjaamiseksi seura haluaa vielä todeta, että Jakob Dunsbyn sopimustilanteessa ei ole tapahtunut muutosta, ja hänen lainasopimuksensa on voimassa vuoden loppuun.

Lisäys 18.13.: Seura olisi halunnut Jakob Dunsbyn jatkavan seurassa, ja tarjosi hänelle jatkoa, mutta IFK ei kuulunut pelaajan tulevaisuuden suunnitelmiin. Pelaaja on tällä hetkellä Norjassa ja neuvottelee tulevaisuudestaan.

Uusien pelaajien lyhyt esittely
Siirtoikkunan ensimmäisenä hankintana oli Phoenixissä kasvanut ja varttunut amerikkalainen puolustaja Macario Hing-Glover. Hän siirtyi Tähtirintoihin Slovakian korkeimmalla sarjatasolla pelaavasta Spartak Trnavasta, ja on pelannut Euroopassa useamman vuoden ajan mm. Sloveniassa NK Krskossa ja Kroatiassa NK Istrassa. Hing-Glover on äärimmäisen vahva puolustuspään pelaaja, joka on näyttänyt lupaavan vahvoja otteitaan pelikentällä ja saanut niin valmennusjohdon, kuin fanienkin täyden tuen tulevaan loppukauteen.

Heinäkuun alussa kotimainen kärkipelaaja Sakari Tukiainen, joka on edustanut seuroja niin Suomessa kuin ulkomaillakin siirtyi HIFK:n riveihin. Tukiainen sai vahvan alun uralleen Punapaidoissa ja pääsi väläyttämään osaamistaan heti ensimmäisessä kotiottelussaan viimeistellen voittomaalin RoPS:ia vastaan. Myös kolmannessa ottelussaan mies onnistui toistamiseen maalin teossa IFK Mariehamnin vieraana. Tukiaisen suoraviivaiset hyökkäykset ja vahva pääpelaaminen ovat olleet selkeä vahvistus IFK:lle.

Heinäkuun lopussa HIFK vahvistui kahdella tanskalaispelaajalla Thais Damgaard Nielsenillä ja Jabar Sharzalla. Sharza allekirjoitti yli vuoden kestävän sopimuksen IFK:n kanssa ensivuoden loppuun asti, kun Nielsen saapui Suomeen lainasopimuksella kauden 2019 loppuun asti. 25-vuotias Sharza on pelannut Punapaidoissa kolme ottelua pyssyttäen yhden maalin ja lunastanut paikkansa joukkueessa vakuuttavasti. Nuori tanskalainen laituri Nielsenin tavoitteena on tehdä lopullinen läpimurto Veikkausliigassa ja on harjoitellut aktiivisesti joukkueen mukana nyt muutaman viikon ajan.

Viimeinen IFK:n hankinta loppukaudelle oli Ugandalainen Robert Kakeeto. Taitava keskikenttäpelaaja siirtyi kauden loppuun asti tanskalaisesta Aalborg BK:sta ja on päässyt edustamaan myös Ugandan maajoukkuetta. Kakeeto on vakuuttunut, että tuo joukkueeseen laatua ja taistelutahtoa IFK:n taistellessa vielä ylemmän jatkosarjan paikasta. 24-vuotias peluri kertoo olevansa motivoitunut ja valmis tekemään kovasti töitä joukkueen eteen.