Skip to main content
Teksti: Frans Danakas

IFK:n uusi maalivahti Arnold Otieno Origi kuuluu perheeseen, jota on miehen kotimaassa, Keniassa kuvailtu ‘’kuolemattomaksi perheeksi, joka on luotu pelaamaan jalkapalloa’’. Tämä väitös pitää hyvinkin paljon paikkansa sillä perheeseen lukeutuu kuusi nykyistä tai entistä ammattilaista jalkapalloilijaa. Crystal Palacessa try-outilla käynyt, 1.90m pitkä maalivahti on silti äärettömän vaatimaton. Kun mies saapui ensimmäistä kertaa Helsinkiin, vakuuttui hän siitä, että täällä hän haluaa asua ja pelata.

– Kun olin Helsingissä ensimmäistä kertaa, olin tapaamassa päävalmentajaa ja muistan miettineeni miten kaunis kaupunki tämä on. Halusin nähdä kaupunkia koko ajan enemmän sillä se oli niin näyttävä. Mietin, että odotan innolla kesää, sillä luonto on niin suuressa roolissa tässä kaupungissa, että täällä on väkisinkin kaunista kesällä, Origi sanoo päästäessään samalla suuren hymyn valloilleen.

– Se (Helsinki) vaikutti paljon päätökseeni siirtyä HIFK:hon. Tämä on kaupunki jossa asun hyvin mielelläni. Suomalaiset ovat todella avuliaita ja mukavia. Pelaajat auttoivat minua asettumaan aloilleni. Maalivahti valmennus sekä maalivahdit omaavat todella kovan työmoraalin. Olen todella onnellinen täällä.

Arnold Origi on edustanut urallaan monta seuraa, muunmuassa Lillestrøm SK:ta jossa hän voitti Norjan cupin. Origi on voittaja, joka tuo massiivisen määrän kokemusta seuraan.

– HIFK:ssa on tietenkin suuria eroja joihinkin vanhoihin seuroihini, varsinkin Lilleströmiin. Tämä on joukkue joka yrittää muovata itsestään huippuseuraa Veikkausliigassa. Siinä saattaa mennä muutama vuosi, mutta sen takia me kaikki (pelaajat) olemme täällä. Me kaikki haluamme tehdä HIFK:sta ison seuran, ja jos minulla on mitään osaa seuran nostamisessa huipulle omilla suorituksilla, niin voin olla ylpeä.’’

Olettaa saattaa, että juuri hänen kokemuksen ja voittamisen kulttuurin takia, HIFK päävalmentaja Tor Thodesen nimesi Origin kapteenistoon.

– Se, että minut asetetiin HIFK:n kapteenistoon oli massiivinen kunnia’’, Origi sanoo kun ylpeys täyttää hänen kasvonsa.

– Tämä on historiallinen seura, ja yksi vanhimpia seuroja Suomessa. Tämän lisäksi HIFK on kovassa nousussa, ja se on todella iso vastuu kuulua kapteenistoon täällä. Kun saavuin, luulin että seuran asema Veikkausliigassa ei ole niin korkealla, mutta kun näin pelaajat ja fanit niin tiesin että tämä on suuri seura. Tämä vastuu motivoi minua olemaan parhaimmillani ottelusta toiseen pelaajien ja fanien takia.

Juttua kirjoittaessa, on Origi edustanut HIFK:ta jo neljä kertaa. Hänen rakkaus faneja kohtaan on silti käsin kosketeltavissa.

– Fanien edessä pelaaminen on todella motivoivaa. Olen seurannut Veikkausliigaa niin paljon kuin mahdollista, Origi kertoo.

Kokeneen maalivahdin ilme muuttuu välittömästi vakavemmaksi, kun hän alkaa aidolla intohimolla kuvailemaan Stadin Kingejä

– Olen ollut jo kolmella eri stadionilla ja voin sanoa ilman mitään epäilystä, ja ilman puolueellisuutta että täältä löytyvät Suomen parhaat kannattajat, Origin äänestä paistaa päättäväisyys. ”Kaikki tietävät sen.’’

– Se, mitä arvostan heissä eniten on että he eivät ikinä luovuta. He eivät ikinä lopeta uskomasta ja luottamasta meihin. He antavat jokaisessa ottelussa 110- prosenttia. He ovat todella positiivisia, ja he ovat tyytyväisiä sinuun jos he näkevät että annat itsekin 110- prosenttia kentällä. He ovat parhaat kannattajat kenen edessä olen ikinä pelannut.’

Origin vakava ilme muuttuu heti neutraalimmaksi ja mies muistelee hetken aikaansa Norjassa.

– Toisilla seuroilla saattaa olla hyviä kannattajia, mutta kun he ovat häviöllä kuulet kuinka fanit alkavat hiljentymään, ja ehkä joka buuaamaan omia pelaajiaan. Mutta täällä, he seisovat aina pelaajien takana. Kun saavuin, Jugi (Jukka Halme) kertoi kaiken faneista, mutta kun näin heidät en ollut uskoa silmiäni. Minulle on suuri kunnia edustaa heitä.

– Kun menen kentälle, tunnen olevani soturi, joka edustaa suurta perhettä. Me annamme kaikkemme että he voivat olla meistä ylpeitä. Täällä pelaaminen ja heidän edustaminen on aivan massiivinen kunnia minulle.

Jalkapallo on ollut osa Origin elämää aina. Hän ei muista aikaa, kun hän ei olisi ollut pelaamassa jalkapalloa, joko Nairobissa, Kenian pääkaupungissa, Norjassa tai Suomessa.

Olen pelannut jalkapalloa niin kauan kuin vain muistan. Jo pienenä poikana potkin palloa isäni kanssa, joka pelasi ammatikseen jalkapalloa. Arnoldin isä Austin Oduor Origi tunnetaan Keniassa lempinimellä Apulaissheriffi, sillä hän oli Kenian huippuseura Gor Mahian varakapteeni. Austin Origi pelasi urallaan keskikentän keskustaa, ja myöhemmin topparia. Hänet muistetaan hänen huippulaadukkaista syötöistään, ja edelleen yhtenä Kenian kaikkien aikojen pelaajana. Arnold oppi paljon isältään, kunnes hän kaksitoista vuotiaana siirtyi pelaamaan maalivahtia.

Pelaamisen lisäksi, Arnold Origilla on toinenkin harrastus joka on lähellä hänen sydäntään. Miehen kasvoille syttyy välittömästi lapsenomainen hymy kun aihe siirtyy jalkapallosta hänen toiseen intohimoon.
– Rakastan lukea kirjoja. Olen aina rakastanut sitä ja tulen lukemaan kirjoja aina. Yritän koko ajan lukea ja oppia enemmän.

Origilla on jo tulevaisuuden suunnitelmat tehty. Epäilystäkään siitä ei ole, mihin se tulee liittymään.

– Minulla on jo suunnitelmia, että mitä aion tehdä pelaajaurani päätyttyä. Ilman pienintäkään epäilystä’’ Origi sanoo itsevarmasti. ‘’Aion jatkaa töitä jalkapallon parissa. Se on ainut asia mitä osaan oikeasti tehdä, koska se on ollut aina osa elämääni. Vaikka suuntautuisin business-alalle se tulee liittymään jotenkin jalkapalloon. Tunnen jalkapallon läpikotaisin, kaikki pienet asiat mitkä siihen liittyy. En voi sanoa, että urani jälkeen minusta tulee lääkäri tai insinööri, koska en tiedä näistä asioista mitään. Mutta tiedän jalkapallon. Jalkapallon parissa, on niin paljon asioita mitä voi tehdä että löydän oman paikkani jostain. Ehkä valmentajana, ja ehkä ei. Ehkä maalivahtivalmentajana ja ehkä ei. Vielä en tiedä mitä se tulee olemaan, mutta jalkapalloon se tulee liittymään.