Skip to main content
Miesten edustusjoukkue

HIFK Fotboll Ab Ykkösen kausi 2018

By 14.5.20195 kesäkuun, 2019No Comments

Hallituksen toimintakertomus 1.12.2017–30.11.2018

HIFK Fotboll on perinteikäs helsinkiläinen jalkapalloseura, jonka edustusjoukkue pelasi kaudella 2018 Miesten Ykkösessä. Vuonna 1907 perustettu seuran jalkapallojaosto on osa vuonna 1897 perustettua HIFK:ta. Seuran tunnusvärit ovat punainen ja valkoinen ja HIFK kilpilogon lisäksi seuran edustusasun tunnistaa 4-sakaraisesta HIFK-tähdestä. HIFK on voittanut 7 Suomenmestaruutta, 7 hopeaa ja 4 pronssia. Kausi 2018 päättyi Ykkösen voittoon, ja nousuun Veikkausliigaan kaudelle 2019.

Liiketoiminta-alueemme

Yhtiön tehtävänä on HIFK Fotboll edustusjoukkueen toiminta. Myymme jalkapalloelämyksiä kannattajille, yhteistyökumppaneille sekä muille jalkapallon ystäville. Lisäksi omistamme pelaajaoikeuksia, joita voimme myydä eteenpäin, vaikkakin tämä toiminta on ollut vähäistä.

Yhtiön hallitus ja johto

Yhtiön hallituksen koostumus 29.1.2018 asti oli Kaarlo Kankkunen (pj), Joona Haavisto, Tero Korhonen, Kirsi Korpi sekä Christoffer Perret. Korpi ja Korhonen erosivat hallituksen jäsenyydestä 29.1.2018, ja tilalle valittiin Jan-Erik Eklöf. Kankkunen erosi puheenjohtajuudesta, ja Christoffer Perret valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Tero Korhonen toimi yhtiön vt. toimitusjohtajana 21.3.2018 asti. Sen jälkeen yhtiöllä ei ole ollut toimitusjohtajaa, vaan hallituksen puheenjohtaja on hoitanut juoksevia asioita ja johtanut yhtiön toimintaa.

Taloudellinen tulos

Yhtiön liikevaihto laski edellisvuoden 1,0 MEUR:sta 0,3 MEUR:oon. Kokonaistuottojen laskun taustalla on tippuminen Ykköseen. Kaikki yhtiön tulolajit laskivat sen myötä vahvasti, mikä myös ennustettiin viime vuoden toimintakertomuksessa. Yritysmyynti putosi 75%, kausikorttimyyntiä oli n. puolet viime vuoden vastaavasta, ja irtolipputulot laskivat yli 50%. Kustannukset laskivat myös, mutta eivät yhtä paljon. Kokonaiskustannukset olivat n. 0,5 MEUR, ja tämän myötä nettotulos n. 238TEUR (viime vuosi –85 TEUR).

Yhtiön oma pääoma on tilikauden päättyessä n. 135 TEUR negatiivinen.

Tilikauden jälkeiset tapahtumat

Toukokuussa 2019 yhtiön hallitus on saamallaan osakeantivaltuutuksella vienyt läpi osakeantiprosessin, jossa viime tilikauden jälkeinen negatiivinen oma pääoma on saatu korjattua, ja yhtiön oma pääoma on saatu reilusti positiiviseksi. Osakeannin kokonaisarvio yhtiölle on n. 1,9 MEUR:a, josta osa on jo toteutunut, osa toteutuu vielä vuonna 2019, ja osa on suunniteltu toteutettavaksi muutaman seuraavan vuoden aikana. Yhtiön kolme isointa omistajaa osakeannin jälkeen ovat lisäksi sopineet järjestelystä, jossa sitoutuvat rahoittamaan yhtiötä vielä lisää, jos tilanne niin vaatii.

Tulevaisuuden näkymät

Onnistuneen osakeannin takia yhtiön lähitulevaisuus näyttää taloudellisesti turvatulta. Uudet omistajat tuovat taloudellisten sijoitusten lisäksi vahvaa osaamista ja laajaa verkostoa Euroopan jalkapallomarkkinoille.

Urheilupuolella vuoden 2019 odotukset ovat varovaisen positiiviset. Joukkue on vahvistunut usealla hankinnalla, mutta alkuvuoden kustannukset ovat pysyneet alhaisella tasolla. Alkukauden tulokset ovat joukkueen rakentamisen rajoitteiden (aikataulu, budjetti) asettamia ennakko-odotuksia paremmat, ja joukkueen peli on vahvistunut kauden edetessä. Kesällä joukkue tulee vahvistumaan lisää, mutta nämä lisäpanostukset korvataan investointiohjelman kautta.

Liiketoimintapuolella kausikorttimyynti on alhaisempi kuin vuonna 2017, ja alkukauden yleisömäärät ovat olleet heikkoja, lukuun ottamatta paikallisottelu Stadin Derbyä. Veikkausliigan sarjajärjestelmäuudistus johtaa siihen, että varmoja paikallisotteluita on vain kaksi (yksi koti, yksi vieras), mutta toisaalta mielenkiintoisia otteluita pitäisi loppukaudella olla enemmän. Joukkueella on myös entistä suurempi mahdollisuus päästä europelipaikkaan kiinni.

Kumppaniverkosto ja -tulot romahtivat kauden 2017 jälkeen, ja työ kumppaniverkoston kasvattamisessa on nyt erityisen tärkeätä. Hallitus on käynnistänyt myynti- ja markkinointihenkilökunnan rekrytoinnit, ja työ saa vauhtia, kun rekrytoinnit on saatu päätökseen, ja työhön voidaan kohdistaa enemmän resursseja.

Kustannuksia on alkuvuonna pyritty pitämään mahdollisimman alhaisina. Tulopuolella jäädään kuitenkin todennäköisesti myös vuoden 2017 luvuista. Tilikauden 2019 budjetoitu nettotulos on näin ollen n. 200 TEUR negatiivinen. Hallitus näkee kuitenkin, että loppuvuodesta yhtiön toiminta olisi jo voitollinen, ja seuraavina vuosina koko vuoden toiminnan pitäisi olla voitollista.

Hallituksen esitys tuloksesta ja osingonjaosta

Hallitus esittää, että tilikauden tappio lisätään yhtiön jakamattomiin voittovaroihin, ja että osinkoa ei jaeta, jolloin yhtiön jakokelpoiset varat tilikauden päättyessä ovat negatiiviset (n. 137 TEUR).

 

Helsingissä, 14.5.2019

 

HIFK Fotboll AB

Hallitus

Lisätiedot:

Tulos ja tase 2018

HIFK Fotboll Ab ei ole kautena 2018 maksanut korvauksia agenteille/välittäjille.