Skip to main content

UUSI MIES
PUIKOISSA

IFK siirtyi talvella norjalaiskomentoon, kun Tor Thodesenista tuli seuran uusi päävalmentaja. Nøterøyn kunnasta lähtöisin oleva Thodesen on todellinen urheilun suurkuluttaja, joka on työskennellyt jalkapallon parissa koko aikuisen elämänsä.

Teksti: Viktor Fagerudd Kuva: Niklas Günsberg Layout: Edward Hultin

IFK:n päävalmentaja Tor Thodesen on valmentanut jalkapalloa ammatikseen jo lähemmäs 30 vuotta, mutta janoaa edelleen uusia haasteita rakastamansa lajin parissa. Sellainen tuli eteen talvella, kun 53-vuotias norjalainen pestattiin Veikkausliigaan nousseen HIFK:n päävalmentajaksi. Thodesen on nuoruudestaan asti halunnut luoda uraa urheilun parissa, eikä pelkää ottaa askelia kohti tuntematonta.

Jalkapalloa Thodesen kertoo pelanneensa lähes koko ikänsä; ensin kaduilla ja pihoilla kavereiden kanssa, ja noin 7-vuotiaasta lähtien eri joukkueissa, mutta lajivalinta ei kuitenkaan ollut hänelle itsestäänselvyys.

– Harrastin myös maastohiihtoa, vaikka olenkin kotoisin Etelä-Norjasta, jossa talvet voivat joskus olla vähälumisia. Kun olin noin 10-vuotias, sattui olemaan useampi hyvä talvi lumen suhteen, ja näin ollen pääsin myös kilpailemaan hiihtokisoissa. Kisat sujuivat hyvin, sillä pystyin voittamaan kilpailuja heti varsinaisen kilpailullisen urani alkuvaiheissa. Hiihdin ikäluokkani huipputasolla noin 16-vuotiaaksi asti, jolloin olin noussut maajoukkuetasolle asti. Norjan hiihtoliitosta tulikin silloin ohjeita, joiden mukaan minun olisi pitänyt harjoitella yksin 25 tuntia viikossa, johtuen siitä, että olin ainoa ikäluokkani hiihtäjä omalta alueeltani. Samalla kaverini viettivät kesälomaa rannalla, joten kyllästyin lopulta siihen, ettei minulla juurikaan ollut vapaa-aikaa, kun harrastin kahta lajia tosissani samaan aikaan. Tässä vaiheessa päätin lopettaa hiihtämisen huipputasolla ja keskittyä jalkapallon, Thodesen kertoo nuoruusvuosistaan.

"Valmentaminen oli minulle se ykkösjuttu aika nuoresta lähtien"

– Tämän jälkeen jatkoin sitten jalkapallon parissa, ja onnistuin nousemaan aina korkeimmalle sarjatasolle asti. Pelasin maalivahtina, mutta en oikeastaan koskaan ollut mikään suuri lahjakkuus jalkapallossa, vaan pääsin eteenpäin tekemällä erittäin kovaa työtä. Parikymppisenä en onnistunut nousemaan seurani edustusjoukkueeseen, ja tämä oli siinä mielessä uusi tilanne minulle, sillä olin tottunut voittamaan ja onnistumaan hiihdon puolella. Valmentaminen rupesi kiinnostamaan yhä enemmän, kun ymmärsin, etten todennäköisesti pystyisi luomaan ammattilaisuraa pelaajana.

Thodesenille avautui nopeasti mahdollisuus aloittamaan valmentajana, kun hänelle tarjottiin maalivahtivalmentajan paikkaa oslolaisesta FK Lynistä. Hän valmensi maalivahteja ensin neljä vuotta siellä, ja sen jälkeen neljä vuotta Norjan pääkaupungin toisessa seurassa, eli Vålerengassa. Oslon vuosien jälkeen Lynistä tuttu valmentaja pyysi häntä lähtemään mukaan Viron maajoukkueeseen, ja tästä lähtien Thodesen on toiminut enemmän kenttäpelaajien kuin maalivahtien kanssa.

– Valmentaminen oli minulle se ykkösjuttu aika nuoresta lähtien, ja suhtaudun siihen edelleen suurella intohimolla. On hienoa nähdä, kun pelaajat kehittyvät, sekä seurata yhteistä työtä kohti tiettyä tavoitetta. Nämä asiat motivoivat minua todella paljon. Nykymaailma antaa myös rajattomat mahdollisuudet kehittyä valmentajana, kun matkustaminen ja pelien seuraaminen maailmanlaajuisesti on niin helppoa. Uskon, että maailmassa on ainoastaan muutamia valmentajia, jotka aidosti kehittävät lajia, ja sitten kaikki muut seuraavat heitä, ja poimivat esimerkiksi [Pep] Guardiolan tai [José] Mourinhon tyyleistä ne toimivimmat asiat. Oman valmennustyylin luomisessa on myös erittäin tärkeää miettiä, miten kerrot ajatuksistasi pelaajille, sekä millainen johtaja olet. Nämä ovat myös selkeästi valmentamisen mielenkiintoisimpia, ja samalla vaativimpia osa-alueita.

”Jalkapallo ei ole mitään ilman kannattajia, ja haluaisin joskus kenties matkustaa heidän bussilla kotiin voitetun vieraspelin jälkeen”

– IFK:n valmentamisessa kommunikointi ja johtaminen on avainasemassa, sillä kolme meidän viidestä valmentajistamme ovat uusia, samalla kun myös joukkueessa on ollut paljon vaihtuvuutta. Tämän takia on selvää, että meidän täytyy puhua paljon valmennustiimissä, jotta ymmärrämme toisiamme ja sitä, miten katsomme jalkapalloa lajina. Urheilullisesti tuloksemme ovat olleet heikkoja, mutta mielestäni ei ole syytä panikoida, sillä näen, että meidän yhteinen tekemisemme ja kehittyminen joukkueena menee koko ajan parempaan suuntaan. Pelillisesti uskon pallonhallintaan ja syöttöpeliin, ja samalla painotan aina myös pelaajille sitä, missä vaiheessa peliä olemme, ja miten kaikkien ratkaisujen tulisi olla suhteessa siihen. Ensin on tärkeää onnistua itse maalinteossa, jonka jälkeen tärkeintä on, ettei vastustaja pääse tekemään maalia. Tämän takia kaikkien ratkaisujen pelin sisällä täytyy olla suhteessa siihen, mikä tilanne on sekä paljonko on aikaa pelikellossa.

Thodesenin perhe jäi Norjaan asumaan, joten Tor on Helsingissä yksin tällä hetkellä. Valmennusasiat pyörivät tästä syystä lähes koko ajan mielessä, mutta Helsinki ja Suomi tarjoavat kuitenkin myös vapaa-ajan mahdollisuuksia maailmaa nähneelle norjalaiselle.

– Olen koko ikäni asunut meren rannalla, joten olen luonnollisesti tyytyväinen siitä, että Helsingissä on paljon hienoja rantoja. Pidän paljon kalastuksesta, joten sitä tulen varmasti tekemään täällä Suomessa asuessani, sekä merellä että Järvi-Suomen alueella. Ammattilaisuus jalkapallon parissa asettaa kuitenkin paljon rajoitteita vapaa-ajalle, sillä pelit ovat yleensä viikonloppuisin, jonka takia en ole edes Norjassa asuessani pystynyt osallistumaan esimerkiksi ystävieni järjestämiin juhliin kovinkaan usein. Pystyn kuitenkin katsomaan jalkapalloa myös ihan puhtaasti katsojan roolissa, ja olen usean ystävän kanssa matkustanut lähes jokaisiin jalkapallon EM- tai MM-kisoihin aina 90-luvulta asti.

Haastattelua tehdessä Thodesenilla on ollut mahdollisuus nähdä IFK:n kannattajat tositoimissa kahden ottelun ajan, ja on ollut erittäin vakuuttunut näkemästään.

– Olin erittäin mielissäni, kun näin kuinka paljon kannattajia oli paikan päällä Seinäjoella kauden avausottelussa. Mielestäni on ainutlaatuista, että noin paljon ihmisiä matkustavat busseilla useita tunteja tullakseen katsomaan otteluitamme. Yleisömäärät ovat Suomessa yleisesti pienempiä kuin Ruotsissa ja Norjassa, mutta aktiivisten kannattajien suhteen näen, että täällä IFK:ssa ollaan aika tasoissa näiden maiden kanssa. Kannattajien tarjoama äänekäs tuki auttaa meitä todella paljon peleissä. Jalkapallo ei ole mitään ilman kannattajia, ja haluaisin joskus kenties matkustaa heidän bussilla kotiin voitetun vieraspelin jälkeen, Thodesen sanoo haastattelun lopuksi.

Julkaistu Matchkamratenissa 29.04.2019.