Skip to main content

Pisteet jäivät Stadiin!

Telia 5 G -Areenan auringon kyllästämästä ja helteisestä kelistä sekä IFK:n kauden ensimmäisestä kotiottelusta FF Jaroa vastaan oli saapunut nauttimaan 1429 katsojaa. Ennakkoasetelmat iskettiin Ravintola Hookissa, jossa oli IFK:n otteluetkot. Kellon kuuden jälkeen stadionille virtasi hyväntuulisia IFK-ihmisiä ja ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua.

IFK palasi tähän otteluun totuttuun kolmen miehen puolustuslinjaan, jossa tänään luutivat Tuukka Andberg, Jarkko Lahdenmäki ja Jani Bäckman. Päävalmentaja Kankkunen oli muutenkin tuulettanut kokoonpanoa, sillä Oulu pelin avauksesta oli jäljellä enää neljä pelaajaa.

Jaro aloitti ottelun kovalla prässillä, mutta IFK:n pelirakentelu sujui varsin mallikkaasti tästä huolimatta ja tarvittaessa pallo kierrätettiin rauhallisesti aina maalivahti Maanojalle. 4. minuutin kohdalla Jaron pelaaja saa ensimmäisen kerran tuta Tuukka Andbergin kovuuden, kun mies taklaa keskialueella. 5. minuutin kohdalla Jaro saa vaarallisen näköisen keskityksen boxiin, mutta paikalle rynnivä hyökkääjä ei saa kunnon kosketusta palloon ja seurauksena vain maalipotku.

14. peliminuutti ja Daniel Rantanen lähettää vapaapotkun puolen kentän tuntumasta, jonka Andberg jatkaa päällään kohti maalia, mutta menijöitä ei ole ja pallo painuu päädystä yli.
16. minuutilla Rantanen vapauttaa Tommi Vesalan laidasta, mutta Jaron puolustus siivoa keskityksen kulmapotkuksi. Samalla Jaro pelaaja makaa loukkaantuneena maassa ja kulmapotkun antamista saadaan odotella hetken aikaa. Kulma pelataan lyhyenä ja lopulta, kun Nandon keskitys lopulta lähtee se leijailee kaikkien yli ja painuu sivurajasta yli.
21. minuutti menossa ja Jaron selkeästi vaarallisen pelaaja Seth Paintsil ohittaa Tommi Vesalan laidassa ja pääsee keskittämään, mutta puolustus hoitaa pallon pois vaara alueelta. Jatkotilanteesta pallo toimitetaan uudestaan boxiin ja Vesala puskee sen päätyrajasta yli kulmapotkuksi. Kulma ei kuitenkaan aiheuta suurempia sydämen tykytyksiä IFK-maalin takana ääntä pitäville Stadin Kingeille.
22. minuutti ja Pekka Sihvola vapauttaa Mohammed Husseinin laidasta. Hän haastaa hyvin keskellä ja löytää toisesta aallosta mukaan tulevan Vesalan, joka kuitenkin asettelee hieman liian kauan ja puolustus kerkeää peittämään laukauksen. Jatkotilanteesta pallo ajautuu Nandolle, jonka tulinen vasuri painuu metrin verran Jaro maalin yli. IFK on nyt selkeästi saanut otetta pelistä.
24. IFK:n veräjän vartijan, Tomi Maanojan pitkä avaus pusketaan takaisin IFK:n alueelle, mutta IFK kääntää nopeasti keskelle Sihvolalle, joka löytää hienosti vasemmalta nousevan Bäckmanin, jonka laukauksen Jaro maalivahti torjuu vain vaivoin kulmapotkuksi. Nandon kulmapotku etualueelle on vaarallinen, mutta Jaro puolustus selvittää sen lopulta.

Paine Jaron maalilla kasvaa ja lisää kulmapotkuja. Tällä kertaa vasemmalta puolelta ja Rantanen antaa, mutta Jaro maalivahti Emil Öhberg nyrkkeilee pallon pois vaara alueelta. Pallo tulee kuitenkin oikeassa laidassa Nandolle, joka ohittaa kaksi Jaron pelaajaa ja löytää Vesalan, mutta tämän kääntölaukaus jää heppoiseksi ja Jaro selviää tästäkin tilanteesta.

30. minuutilla Rantanen kokeilee kaukaa vasemmallaan, mutta laukaus jää heppoiseksi eikä Jaro maalivahdilla ole vaikeuksia torjua tätä.
31. minuutilla ja Jaro joutuu käyttämään ensimmäisen vaihtonsa, kun aiemmin itseään loukannut Samba Sillah tulee vaihtoon ja tilalle Toni Sjöstedt.
37. minuutilla Vesala ohittaa miehensä laidassa ja löytää hyvin boxin sisältä Antti Ulmasen, joka laukoo voimalla yli maalin.
39. minuutilla Jarolta vaarallinen maalipäin kiertävä sivuvapari, mutta Andberg nousee korkeimmalle ja purkaa pallon.
40. minuutilla vaihdosta sisään tullut Sjöstedt keskittää ja Jovovic saa päänsä väliin, mutta Maanoja poimii korkeuksiin nousseen pallon varmasti.
42. minuutilla Nando pelaa hienosti Ulmasen laidasta läpi, mutta keskitys menee suoraan Jaro maalivahdin syliin.
44. minuutilla IFK liikuttaa palloa kauniisti mieheltä toiselle pitkän ajan jakson, kunnes Ulmanen vapautetaan jälleen syötöllä laidasta. Tällä kertaa matala keskitys on todella hyvä ja paikalle ryntäävä Sihvola ohjaa pallon hallitusti ohi voimattoman Jaro vahdin. Peli on 1-0 ja IFK siirtyy täysin ansaitusti johtoon juuri ennen varsinainen peliajan täyttymistä.
Lisäajan toisella minuutilla Jaro kapteeni Thomas Kula saa keskustassa jalan vapaaksi ja laukoo, mutta laukaus jää vaisuksi eikä aiheuta päänvaivaa maalivahti Maanojalle. IFK saa vielä nopean vastahyökkäyksen, mutta tilanne päättyy paitsioon.

Tuomari päättää puoliajan ja IFK menee puoliajalla täysin ansaitusti 1-0 johdossa!

49. minuutilla Bäckman taklaa keskialueella varoituksen arvoisesti katkaistessaan Jaron nopean hyökkäysyrityksen.
51. minuutti Bäckman antaa vapaapotkun nopeasti laidalla juoksevalle Husseinille, joka haastaa ja pakottaa Jaro puolustajan rikkomaan. Sivuvapari varsin läheltä päätyviivaa, jonka Rantanen tällää Jaro puolustukseen ja mennään kulmalipulle. Kulma pelataan lyhyenä ja Tommi Jyry löytää keskeltä Nandon, joka laukoo tulisesti ja Jaro vahti Öhberg tiputtaa eteensä. Bäckman on paikalla ensimmäisenä, mutta laukaus pienestä kulmasta painuu ohi maalin.

IFK on nyt erittäin hyvä ote pelistä ja toista maalia haetaan tosissaan. Jaro ei ole päässyt peliin mukaan toisella jaksolla. Paine jatkuu ja Nando lähettää vaarallisen keskityksen kohti Sihvolaa, mutta puolustus kerkeää hätiin. Pallo tulee kuitenkin Rantaselle, joka kokeilee, mutta laukaus ohi maalin.

55. minuutilla Ulmasen vuoro kokeilla, mutta pallo Jaron puolustuksen kautta kulmapotkuksi.
57. minuutilla IFK prässää ylhäältä ja Jaron vahdin avaus suoraan Jyrylle, joka jakaa pallon keskustaan Rantaselle. Rantasen painava laukaus aiheuttaa Öhbergille vaikeuksia ja hän tiputtaa pallon eteensä, mutta kerkeää siihen uudestaan ensimmäisenä ennen IFK-hyökkäjiä.

60. minuutilla Jaro saa kulmapotkun, joka siivotaan sivurajaksi. Siitä seuraa uusi keskitys ja pallo tulee kapteeni Kulalle, jonka laukaus kuitenkin taivaan tuuliin.
61. minuutti ja IFK tekee ensimmäisen pelaajavaihdon. Vesala tulee ulos ja Matias Hänninen sisään.
64. IFK prässää jälleen ylhäältä ja Ulmanen riistää ja hankkii vapaapotkun. Nandon sisäkierteinen vapaapotku tulee vaarallisen näköisesti, mutta Jaro puolustus selvittää tämän kulmaksi. Kulmakin tulee vaarallisesti ja tippuu kenttään vitosen tuntumassa, mutta Jaro selvittää ja lähtee vastaiskuun, jonka IFK puolestaan selvittää.
66. minuutti menossa, kun Jaron Mandiangu murtautuu oikealta ja pitkän kuljetuksen päätteeksi kääntää matalan pallon keskustaan, joka tulee täydellisesti paikalle juoksevalle Kim Bölingille ja tämän laukaus muuttaa suuntaa IFK-puolustuksesta ja painuu maalin oikeaan alanurkkaan. Peli on 1-1!

Stadin Kingit huutaa ”kom igen IFK, kom igen” ja pelaajat tekevät työtä käskettyä. Jälleen pallo liikkuu kauniisti ja Jyry ja Rantanen pelaavat pientä ”tikitakaa” keskialueella, kunnes Rantanen levittää laidasta nousevalle Hänniselle, jonka keskitys maalille ja Sihvola rynnistää siihen ja täräyttää voimalla pallon verkon perukoille. IFK on kuitannut Jaro tasoituksen parissa minuutissa ja johtaa jälleen 2-1!

71. minuutilla IFK vaihtaa ja avausmaalin syöttänyt Ulmanen jättää kentän ja tilalle Esa Terävä.
79. minuutilla Jaro koittaa käynnistellä kiriä ja saa vaarallisen keskityksen boxin takaosaan ja Bäckman on pakotettu puskemaan pallo päädystä yli. Kulma kuitenkin selvitetään hienosti.
80. minuutilla IFK suorittaa viimeisen vaihtonsa, kun hyvän ottelun pelannut Nando tulee vaihtoon ja Jukka Halme tulee tilalle. Kingit muistaa juuri kentälle tulleita Terävää ja Halmetta vetämällä heille chäntin.

83. minuutilla läpi ottelun pirteästi esiintynyt Hussein pelataan laidasta läpi ja mies ajaa röyhkästi boxiin, mutta liukastuu juuri ratkaisevalla hetkellä ja tilanteesta vain Jaron maalipotku.
86. minuutilla Jaro saa kulmapotkun ja Jaro pelaaja pääsee puskemaan, mutta Maanoja poimii pallon varmasti.
88. minuutilla Jaro toimittaa sivuvaparin boxiin, mutta jälleen Andberg nousee korkeimmalla ja puskee pallon pois alueelta.
Lisäajan toinen minuutti menossa ja Jaron turhautuminen alkaa näkyä, kun laukaus lähtee jo lähes 40 metristä ja painuu reilusti maalin yli.
Lisäajan neljäs minuutti sen sijaa aiheuttaa runsaasti sydämen tykytyksiä kotiyleisölle, kun Jaron vaarallisin pelaaja Paintsil painelee laidasta läpi ja vapauttaa takaviistossa kyttäävään Jaron hyökkääjän loistopaikkaan, mutta tämän laukaus menee IFK:n onneksi hieman maalin ohi.
Lisäajan viides minuutti jo menossa ja pientä epätietoisuutta IFK:n puolustuksessa ja Maanoja rynnistää ulos maaliltaan ja saa yleisön haukkomaan henkeään, mutta kotiyleisön onneksi tämäkin tilanne kuivuu kasaan.

Samalla ottelun tuomari päättää ottelun ja IFK avaa kotiottelunsa makealla 2-1 voitolla Jarosta. Kokonaisuutta ajatellen voitto oli varsin ansaittu ja IFK oli tänään parempi ja voittaa Pekka Sihvolan kahdella täysosumalla. Sihvolalla on kasassa nyt neljä maalia, kun pelejä on pelattu vasta kolme!

Hyvä voitto. Olen tyytyväinen puolustuspeliin kokonaisuutena, vaikka lopussa tulikin muutama läheltä piti tilanne.”-kertoo IFK:n päävalmentaja, Teemu Kankkunen.

Ensimmäisen puoliajan alkua kuvasti varovaisuus pelata eteenpäin ja joukkueen peli alkoikin rullata paremmin vasta jakson loppupuolella, josta Kankkusen mukaan saatiin ansaittu palkinto hienon maalin muodossa.

Toisen jakson alku edelleen hyvää tekemistä ja saatiin vastustaja siltaan. Ei kuitenkaan onnistuttu tappamaan peliä, vaan Jaro pääsi nopeaan vastaiskuun ja peli tasoihin. Onneksi saatiin johtomaali heti aikaiseksi, kun Pexi pääsi tälläämään toisen. Sekin oli hyvin pelattu tilanne.” -Kankkunen kertaa.

Pelin vielä illalla videolta katsoneen IFK-valmentajan mietteistä paistoi tyytyväisyys hyvin puolustetun pelin jälkeen, mutta myös helpotus siitä ettei ote lopussa herpaantunut. -”Kaikki kunnia Jarolle, kun saivat mylläkän loppuun aikaiseksi. Oli varmasti viihdyttävä peli yleisölle ja tärkeää, että saatiin voitto kotiavauksesta” -Tema summaa.

Maanantain toinen Ykkösen ottelu, KTP ja Klubi04 päättyi pistejakoon, 0-0 numeroilla. Voitolla HIFK nousi sarjataulukossa toiseksi kuudella pisteellään sunnuntaina Kajaanin voittaneen KPV:n perässä. Keskiviikkona pelataan kolmannen kierroksen viimeinen ottelu kun AC Oulu kohtaa FC Hakan.

HIFK:n kokoonpano: Maanoja (MV), Lahdenmäki, Vesala (62′ Hänninen), Nando (80′ Halme), Rantanen, Sihvola, Ulmanen (71′ Terävä), Bäckman, Jyry, Mohamed, Andberg.

HIFK – FF Jaro 2-1 (1-0)
44′ Sihvola 1-0
66′ Bölling 1-1
69′ Sihvola 2-1

Katso Ykkösen maalikooste tästä

HIFK:n seuraava kotiottelu pelataan maanantaina 21.5. Telia 5 G -Areenalla klo 18:30 vastassa #StadiOnPunainen -teemaottelulla Klubi04 vastaan.

Flabat matsiin kannattaa ostaa jo ennakkoon Ticketmasterilta tästä.

Haluaisitko nauttia matsista parhailta paikoilta, kuulla valmentajan terveiset ennen ottelua ja yhdistää tapahtumaan myös ruokailun?
Tutustu HIFK Kamratstuganin ja Bollis Bar & Bistron VIP-paketteihin täältä!