Skip to main content

Kuva: Santeri Rosenvall

IFK:lle voitto Valkeakoskelta.

Tehtaan kentälle oli saapunut 1 230 katsojaa seuraamaan Ykkösen avauskierroksen ottelua HAKA-HIFK. Stadin Kingejä oli saapunut paikalle runsain joukoin ja tutut kannatuslaulut raikasivat lehtereiltä jo ennen ottelun alkua.

Ottelun alkuhetket IFK piti palloa, mutta lähinnä omalla kenttä alueella toppareiden kautta kierrättäen. Neljännellä minuutilla Haka hyökkää vasemmasta laidasta ja Tuukka Andberg tulee todella kovaa ja ehkä hieman holtittomasti nappulat edellä tilanteeseen. Seurauksena ottelun ensimmäinen varoitus, mutta myös osoitus Andbergin kovuudesta tulla kaksinkamppailuihin. Jaakko Rantasen lähettämä vapaapotku tulee etualueelle vaarallisen oloisesti, mutta päätyy lopulta kuitenkin vain IFK:n maalipotkuksi.

Tämän jälkeen Haka saa kuitenkin hienoisen otteen pallonhallinnasta saamatta kuitenkaan mitään vaarallista aikaiseksi. Enimmäkseen peli pyörii keskialueella molempien joukkueiden hakiessa kuitenkin hyökkäyksiä pääsääntöisesti laitojen kautta.

21. minuutilla Otto-Pekka Jurvaisen lähettämän kulman jälkitilanteesta pallo ajautuu Jani Bäckmanille, joka laukoo, mutta suoraan Hakan maalivahti Aati Marttisen syliin. 25. minuuttia pelikellossa, kun Pekka Sihvola pääsee tuikkaamaan pienestä kulmasta, mutta pallo jälleen Haka maalivahdin hellään syleilyyn. 28. minuuttia on juuri tulossa täyteen, kun Haka hyökkää oikeasta laidasta. Pitkä avaus keskialueelta tavoittaa Jean Fridolin Ngamben, joka ottaa pallon rinnalla mukaansa ja ohittaa IFK-toppari Jarkko Lahdenmäen, joka kaataa hänet ja seurauksena on rangaistuspotku. Anton Popovitch astelee pallon taakse ja sijoittaa sen varmasti maalin vasempaan alakulmaan. Haka siirtyy johtoon 1-0! Pari minuuttia myöhemmin Hakan hyökkäys oikealta ja keskitys boxiin, mutta Tomi Maanoja nyrkkeilee pallon varmasti väljemmille vesille.

Tämän jälkeen ote siirtyi IFK:lle ja 35. minuutilla Tommi Jyry käynnistää hyökkäyksen vasemmalta. Pienen flipperin jälkeen pallo päätyy Pekka Sihvolalle, joka saa vaikeasta asennosta huolimatta pelattua pallon linjan taakse kiitävälle Jyrylle. Hakan puolustaja David Abidor kaataa maalipaikkaan rynnivän Jyryn ja nyt palloa viedään pilkulle myös toisessa päädyssä. Abidor saa tilanteesta myös suoran punaisen ja näin ollen Haka tulee pelaamaan ottelun lopun yhden miehen vajaalla. Pekka Sihvola astelee pallon taakse ja tekee Kuningas Litmasen tutuksi tekemän pienen pysähdysliikkeen ja pallo pommin varmasti oikeaan alakulmaan. Peli on 1-1 ja IFK pääsee nyt jauhamaan miesylivoimalla vajaan tunnin verran.

Hetkeä myöhemmin Sihvola vapauttaa Tuukka Kurjen oikeassa laidassa ja Kurki jatkaa hyvin keskustaan, josta loistava jatko yhdellä kosketuksella laidasta nousevalle Jurvaiselle, mutta Jurvainen aikailee laukauksensa kanssa ja Haka puolustus kerkeää väliin. Juuri kun puoliaika on loppumassa, niin pallo tulee vielä Kurjelle boxissa, mutta heppoinen laukaus ei yllätä Marttista Hakan maalilla. Näin puoliajalla mennään 1-1 lukemissa.

Haka tulee toiselle puoliajalle terävästi ja saa hankittua kulmapotkun. IFK kuitenkin selvittää tämän ja ottaa sen jälkeen ottelun komentoonsa. Pelikellon näyttäessä  51. minuuttia Sihvola pelataan boxin sisälle, josta kääntö kohti maalia, mutta Haka puolustus ehtii hätiin ja siivoaa pallon kulmapotkuksi. Kulmasta pallo päätyy Lahdenmäelle, jonka puskun Marttinen poimii hyppysiinsä. Paine Hakan maalilla alkaa kasvaa ja 57. minuutin kohdalla Bäckman vapauttaa Jurvaisen laidasta, joka toimittaa matalan keskityksen maalin eteen, mutta tilanteeseen liukuva Sihvola ei aivan yletä palloon.

66. minuutin kohdalla Haka saa vaaralliselta alueelta vapaapotkun, kun Jukka Halme tulee tilanteeseen kovaa ja saa siitä myös varoituksen. Ngamben vapaapotku leijailee kuitenkin reilusti maalin yli. 72. minuutilla Jurvainen keskittää ja Sihvola pääsee puskemaan, mutta Marttinen poimii pallon vaivattomasti. 78. minuutilla juuri kentälle tullut Dani Rantanen kokeilee kaukaa, mutta jälleen laukaus painuu suoraan Marttisen syliin.

82. minuutilla pallo on vasemmassa laidassa, josta se pelataan keskustaan Halmeelle. Saira tekee oikeassa laidassa pystyjuoksun ja ”Jugin” nosto yli Hakan puolustuslinjan tavoittaa Sairan, joka toimittaa pallon ilmasta maalia kohti rynnivälle Antti Ulmaselle. Ulmanen ohjaa pallon vuoren varmasti verkon perukoille ja näin IFK:n paine tuottaa vihdoin kaivatun johtomaalin. Stadin Kingit innostuvat entistä suurempaan huutoon ja nuorelle Ulmaselle ensimmäinen maali tällä tasolla tulee todella makeaan paikkaan. Maalin jälkeen Haka yrittää vielä käynnistellä kiriä ja saa pari kulmapotkua aikaiseksi, mutta nämä IFK selvittää ja selvittää loppujen lopuksi myös koko ottelun lopun ilman suurempaa hätää. Ottelu päättyy IFK:n 1-2 vierasvoittoon ja näin ollen jalkapallokausi 2018 saa makean alun.

Päävalmentaja Teemu Kankkunen kommentoi ottelua seuraavasti: Alku oli meiltä varsin hermostunutta, eikä oikein saatu omaa peliä kulkemaan. Myös puolustuspelissä oli ongelmakohtia, mitä jouduttiin korjaamaan. Jakson edetessä saatiin kuitenkin jo tilanteitakin aikaiseksi. Harmittavasti Haka pääsi rangaistuspotkusta johtoon, mutta onneksi tultiin tasoihin varsin nopeasti.

Hakan saama punainen kortti muutti pelin kulkua varsin paljon, sillä he luonnollisesti pyrkivät tukkimaan oman pään ja turvaamaan tasapelin. Miesylivoimalla meillä oli pääsääntöisesti pallonhallinta ja onneksi se tuotti lopulta tulosta, kun saimme survottua pallon toistamiseen maaliin.
Kausi on nyt korkattu ja hienoa, että saatiin kolme pistettä mukaan. Tapahtumarikas ja erilaisia vaiheita tarjonnut ottelu tarjosi ehkä turhankin paljon sydämentykytyksiä valmennukselle.

HIFK:n kokoonpano: Maanoja, Bäckman, Lahdenmäki, Andberg (64. Saira), Hänninen, Jurvainen, Halme, Jyry (77. Rantanen), Terävä, Sihvola, Kurki (58. Ulmanen). 

FC Haka – HIFK 1-2 (1-1)
29. 1-0 Popovitch (rp.)
37. 1-1 Sihvola (rp.)
82. 1-2 Ulmanen (Saira)

Katso Ykkösen maalikooste tästä!

Seuraava ottelu pelataan myöskin vieraissa, kun 9.5. Raatin Stadionilla Oulussa vastaan tulee AC Oulu. Ensimmäinen kotiottelu pelataan 14.5. Jaroa vastaan.