Skip to main content

Maalivahti Daniel Kollar solmi joulukuussa HIFK:n kanssa kaksivuotisen sopimuksen. 23-vuotias Kollar on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt pelata jo useamman kotimaisen seuran riveissä. HIFK on miehelle kuudes seura aikuisten tasolla. HIFK:n mediatiimi pääsi tutustumaan haastattelun merkeissä mieheen hieman tarkemmin.

Solmit HIFK:n kanssa kaksivuotisen sopimuksen jouluun alussa. Kertoisitko hieman siirron taustoista ja millainen ensivaikutelma sinulle on jäänyt seurasta?
Tietyllä tapaa tämä on minulle jo toinen sopimus HIFK:n kanssa, sillä treenasin viimekaudella lähes viikoittain joukkueen kanssa sekä pelasin kauden lopussa Honkaa vastaan karsintaottelut. Oikeastaan jo karsintaotteluiden aikana seura osoitti kiinnostusta minua kohtaan ja myös itselleni HIFK oli ollut pitkään ykkösvaihtoehto ensi kautta ajatellen. Voisi siis sanoa, että tässä siirrossa kaikki loksahti aika hyvin paikalleen. Ensivaikutelma joukkueen taustahenkilöistä sekä pelaajista on oikeastaan syntynyt jo vuosi sitten harjoitusten merkeissä, mutta totta kai viime kauden liigakarsinnat avasivat silmiäni ihan eri tavalla, kun huomasin miten paljon tämä seura merkitsee pelaajille sekä tietty kannattajille. Aika montaa seuraa on tosiaan tullut Suomessa edustettua,
mutta missään en ole törmännyt samanlaiseen yhteisöllisyyteen kuin HIFK:ssa.

Edustit viime kaudella Ykkösessä pelannutta IF Gnistania, jonka riveissä pelasit 15 ottelua. Näistä otteluista kuitenkin valtaosa kertyi alkukauden aikana ja muutenkin Gnistanin viime kausi oli melko värikäs. Kertoisitko hieman tarkemmin ajastasi Gnistanin riveissä?
Alkukaudesta olin joukkueessa selkeä ykkösmaalivahti ja sain pelata paljon. Lähtökohta kauteen oli totta kai sarjapaikan uusiminen ja olimme useasti matseissa ottavampi osapuoli. Alkukausi Gnistanissa oli tosiaan todella vaikea, sillä 14 ensimmäistä ottelusta emme onnistuneet nappaamaan yhtään voittoa, vaikka olimme osassa matseista hyvin mukana. Kliseemäisesti tuntui siltä, ettei oikein pompi ja homma meni koko aika vaikeammaksi. Roberto Nuccion tulo uudeksi valmentajaksi heinäkuussa oli joukkueen kannalta todella hyvä homma, mutta samalla oma
peliaikani väheni. Valmentajan lisäksi seuraan saapui muutama uusi pelaaja mm. italialainen maalivahti Alessandro Marzuolin, joka torjui loppukaudella lähes jokaisen matsin. Asiaa ei sen kummemmin oikeastaan perusteltu ja tämä totta kai otti päähän varsinkin, kun alkukausi oli sujunut henkilökohtaisella tasolla mielestäni hyvin. Onnistuin kuitenkin käsittelemään asian ajan kanssa omassa päässäni ja sain valmennustiimiltä positiivista palautetta tästä. Itse joukkueen osalta loppukausi sujui mallikkaasti, vaikkakin sarjapaikan säilyttämisessä emme onnistuneet. Nuccio toi hommaan tietämystä sekä taitoa ja pidän häntä loistava valmentajana, josta on varmasti iloa jatkossakin suomalaiselle jalkapallolle.

Palataan vielä hieman menneeseen. Miltä tuntui hypätä viime kaudella HIFK:n mukaan kauden kriittisimmillä hetkillä?
Reilu viikko HIFK:n mukana oli kieltämättä todella mielenkiintoinen. Olin jo osittain lomalla, sillä kausi Ykkösessä oli jo loppunut, mutta treenasin HIFK:n kanssa viikon ennen Veikkausliigan viimeistä kierrosta. Viimeisellä kierroksella HIFK pelasi vieraissa FC Lahtea vastaan ja seurasin matsia Twitterin kautta ja huomasin, että Carljohan Eriksson oli loukkaantunut ensimmäisen jakson aikana. Tässä vaiheessa en osannut vielä ajatella asioita niin pitkälle, mutta illalla HIFK:n maalivahtivalmentaja Petri Pyhältö soitti ja kertoi mikä on homman nimi. Tuolloin oli vielä hieman epäselvyyksiä peliluvan kanssa, mutta olin jo heti seuraavana päivänä mukana joukkueen treeneissä. Päivää ennen ensimmäistä osaa saimme kuulla, että pelilupa on kunnossa ja ei siinä oikein edes ehtinyt muuta ajatella, kuin että pelaamaan vaan. Täytyy myös antaa valmennukselle sekä joukkueen pelaajille kiitosta, miten suhtautuivat asiaan. Sain olla tuon viikon ajan ihan tavallinen joukkueen jäsen ilman erikoisempaa kohtelua tai huomiota ja tämä varmasti auttoi itseäni lähtemään karsintaotteluihin henkisellä tasolla. Rehellisesti sanottuna en oikeastaan jännittänyt yhtään ennen kumpaakaan ottelua. Kuitenkin viikko oli todella mielenkiintoinen ja vastaavia tuskin jokainen pelaaja kokee uransa aikana.

Pelasit kaudella 2016 Veikkausliigassa PK-35 Vantaan riveissä HIFK:ta vastaan useamman ottelun. Herättikö HIFK vastustajana erilaisia fiiliksiä, kuin esimerkiksi sarjan muut joukkueet?
Osittain kyllä. Ei HIFK vastustajana ennen matsia sen erikoisempia fiiliksiä aiheuttanut, mutta itse ottelutapahtumat kieltämättä olivat seuran kannattajien ansioista erilaisempia, kuin mihin olen Suomessa tottunut. Muistan hyvin 2016 kauden alussa pelatun ottelun Vantaalla, johon oli saapunut useita satoja HIFK-kannattajia ja valehtelematta matsi tuntui jopa enemmän HIFK:n kotimatsilta. Totta kai on hienoa pelata tuollaisen kannattajamäärän edessä, vaikka olenkin ollut aiemmin karsinnat lukuun ottamatta vastustajan riveissä.

Olet edustanut Suomessa aikuisten tasolla Honkaa, AC Kajaania, PS Kemiä, PK-35 Vantaata, Gnistania sekä nyt viimeisimpänä HIFK:ta. Nuoresta iästäsi huolimatta olet siis pelannut aika monen eri seuran riveissä. Toivoisitko, että HIFK:sta muodostuisi paikka missä voisi rakentaa uraa hieman useamman kauden ajan?
Totta kai toivon sitä, mutta jalkapallossa tapahtuu välillä yllättäviä asioita nopeasti. Tästä hyvänä esimerkkinä sopimukset Hongan ja PK-35:n kanssa, jotka loppuivat jalkapallon ulkopuolisista syistä ennen aikojaan ja missään tapauksessa minunkaan ideani ei ole ollut tällainen kiertolaisuus. Kaksivuotinen sopimus HIFK:n kanssa tuntuu todella hyvältä ja lähtökohtaisesti haluan ainakin tällä hetkellä pelata sekä asua pääkaupunkiseudulla, jossa käyn koulua. Tämän johdosta HIFK oli erinomainen vaihtoehto minulle ja helppo valinta. Totta kai kunnianhimo kuuluu urheiluun ja myös minä haluan pelata mahdollisimman korkealla, joten HIFK nostaminen takaisin liigaan ja täten seurassa jatkaminen liigapelaajana kuulostaisi todella hyvältä.

Mitkä ovat Daniel Kollarin henkilökohtaiset tavoitteet tulevalle kaudelle?
Pelata mahdollisimman paljon, auttaa joukkuetta napsimaan voittoja sekä ylipäätään tarjota omalla panoksella seuralle mahdollisuus taistella kärkisijoista. Joukkueen kanssa emme ole vielä mitään virallisia tavoitteita luotu, mutta valmennuksen sekä seuran tuntien uskon vahvasti, että kaikilla on vahva halu palauttaa seura takaisin Veikkausliigaan.  Totta kai joukkueen etu edellä tässä mennään, niin kuin joukkuelajissa kuuluukin. Suoraan sanottuna ei minua hirveästi lämmitä, jos pelaan itse nappikauden, mutta joukkue sijoittuu sarjassa heikolle sijalle.

Suomen kansalaisuuden lisäksi sinulta löytyy myös Unkarin passi ja olet käynyt useamman kerran maassa treenaamassa paikallisten seurojen kanssa. Kertoisitko hieman tarkemmin kokemuksistasi unkarilaisen jalkapallon parissa?
Tosiaan isäni on unkarilainen ja hänen parhaan ystävänsä avulla aukesi mahdollisuus päästä 18-vuotiaana treenaamaan muutamaksi viikoksi pääsarjassa pelaavan Ujpestin kanssa. Mistään varsinaisesti testileiristä ei ollut kyse, vaan enemmänkin mahdollisuudesta tutustua seuran toimintaan. Tämä reissu avasi mukavasti kontakteja ja muutama vuosi tästä kävin pääsarjajoukkue Pécsin testissä. Tuo testileiri ei sinänsä ollut ajankohtainen, sillä olin juuri kirjoittunut uuden sopimuksen Hongan kanssa ja seuralla oli jo neljä maalivahtia, joten kyse oli enemmän testistä tulevaisuutta ajatellen. Viihdyin kuitenkin todella hyvin Pécsissä ja seuralla oli suorastaan loistava maalivahtivalmentaja. Muutama kuukausi tästä Hongan konkurssin myötä olin vailla seuraa ja lähdin Unkariin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Gyirmótin testiin. Tällä kertaa odotukset seuran ja minun välillä eivät oikein kohdanneet, joten sopimus jäi tekemättä. On ollut kuitenkin todella mukavaa treenata unkarilaisten seurojen mukana, sillä pelin taso sekä olosuhteet ovat Suomea korkeammalla tasolla.

Haluaisitko vielä haastattelun loppuun kertoa, miksi kannattaa ostaa HIFK:n kausikortti tulevalle kaudelle?
Kovimmille HIFK-kannattajille ei tarvitse sen suurempia myyntipuheita pitää, sillä he tukevat meitä tilanteesta riippumatta. Asiaa miettiville haluaisin sanoa, että kannattaa olla mestoilla läpi kauden, kun nostamme HIFK:n takaisin Veikkausliigaan. Odotukset kauteen ovat kovat ja uskon, että pelimme tarjoavat vauhtia sekä vaarallisia tilanteita läpiä kauden.