Skip to main content

Yli 10 000 katsojan edessä pelattavat Stadin derbyt HJK:n ja HIFK:n välillä ovat nousseet Suomen seuratuimpien urheilutapahtumien joukkoon. Kyseessä on suurin yksittäinen Veikkausliiga-ottelu. Liput IFK Klackeniin saat Ticketmasterista.

HJK ja HIFK kohtaavat maanantaina 12.9.2017 historian yhdeksättä kertaa jalkapallon Veikkausliigassa. Helsinkiläisseurojen välillä on koettu vastakkainasettelua jo 1900-luvun alusta saakka, eikä se ole vuosien varrella hävinnyt.

HIFK oli 1970-luvulle tultaessa yksi Suomen menestyneimmistä jalkapalloseuroista, kunnes perinteikäs seura lähti pitkälle korpivaellukselle pudottuaan mestaruussarjasta kauden 1972 päätteeksi. Yli 43 vuoden odotus sai päätöksen kaudella 2014, kun HIFK:n nousu Veikkausliigaan varmistui dramaattisten vaiheiden jälkeen vasta Ykkösen päätöskierroksella.

HIFK:n nousu Suomen korkeimmalle sarjatasolle tarkoitti samalla sitä, että Helsingin paikallisottelut HJK:n ja HIFK:n välillä tekivät paluun kaudella 2015. Paljon keskustelua ja tunteita herättäneitä Stadin derbyjä pelataan nyt kolmatta liigakautta peräkkäin. Töölön jalkapallostadionilla yli 10 000 katsojan edessä pelattavien paikallisotteluiden tunnelma on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen, kun molempien joukkueiden fanipäädyt ottavat mittaa toisistaan. HIFK:n kannattajapääty IFK Klacken vastaan HJK:n Klubipääty. Stadin derbyt herättävät poikkeuksellisen ottelutunnelmansa ansiosta ison yleisön kiinnostuksen. Loppuunmyydyistä otteluista on kasvanut ilmiö, joita tullaan katsomaan isolla joukolla myös ulkomailta asti.

Derbyillä, eli paikallisotteluilla, on pitkät historialliset perinteet ja niitä on pelattu ympäri maailmaa jo vuosikymmeniä. Kannattajat ovat asettuneet oman joukkueensa taakse esimerkiksi uskonnon, asuinpaikan tai yhteiskuntaluokan mukaan. Paikallisottelut herättävät suuria tunteita ja ne jakavat kaupungin väliaikaisesti kahteen osaan. Euroopan suurimpia ja kenties tunnetuimia derbyjä ovat Manchesterin, Rooman, Madridin, Lontoon ja Milanon derbyt. Pitkät derbyperinteet ovat myös esimerkiksi länsinaapurimme Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa, jossa AIK ja Hammarby pelaavat ison yleisön edessä todella sähköisiä kamppailuita.

Myös Helsinki jakautuu derby-päivinä kahteen eri väriin ja kahteen eri joukkueeseen, jotka edustavat eri asioita. HJK:n ja HIFK:n välinen vastakkainasettelu juontaa juurensa vuoteen 1907, jolloin molempien joukkueiden jalkapallojaostot perustettiin. HIFK edusti ruotsinkielistä keskiluokkaa ja HJK suomenkielistä keskiluokkaa. Vuosien varrella ja tähän päivään mennessä jako erikielisiin ja eri yhteiskuntaluokkiin on kuitenkin hälventynyt suuresti ja molemmilla joukkueilla on sekä suomenkielisiä että ruotsinkielisiä kannattajia.

Suomalainen derbykulttuuri on noussut täysin uudelle tasolle HJK:n ja HIFK:n loppuunmyytyjen paikallisotteluiden myötä. Jo ennen otteluiden alkamista ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua, kun molempien joukkueiden kannattajat marssivat hyvissä ajoin stadionille näyttävästi ja runsaslukuisina pitkin Helsingin katuja. Tunnelma on käsin kosketeltava ja derbyistä on muodostunut tapahtuma, josta suomalaiset jalkapallon ystävät voivat olla aidosti ylpeitä. Lieveilmiöistä, poliisin vahvasta läsnäolosta ja median pelottelevista kirjoituksista huolimatta ottelut sopivat erinomaisesti koko perheelle.

HIFK-kannattajat juhlivat Pekka Sihvolan 2-1 voittomaalia 30.9.2016 pelatussa Stadin derbyssä.

HJK:n ja HIFK:n välisissä otteluissa kohtaavat kliseisesti sanottuna Daavid ja Goljat. Ylivoimainen ennakkosuosikki HJK on kaupungin suurin ja menestynein seura ja Klubi metsästää Suomen mestaruutta 1,3 miljoonan euron pelaajabudjetilla. Liigastatukseensa vielä totuttelevan HIFK:n pelaajabudjetti on vain 375 000 euroa, joten erot ovat valtavia. Osa HIFK:n pelaajista on edelleen puoliammattilaisia, kun HJK:n pelaajat saavat keskittyä täysillä vain ja ainoastaan jalkapalloon.

Erilaisista lähtökohdista huolimatta kyseessä on kaupungin hegemoniaottelu niin kentällä kuin katsomossa. Kumpikaan joukkue ei halua hävitä derbyä. Kuten aikaisemmat kohtaamiset Veikkausliigassa näiden kahden joukkueen välillä ovat osoittaneet niin pelaajabudjettien valtavilla eroilla ei ole mitään merkitystä tai vaikutusta ottelun lopputulokseen. Kahdeksasta edellisestä kohtaamisesta HJK on voittanut kaksi, HIFK yhden ja peräti viisi kertaa ollaan päädytty pistejakoon. Edellisen derbyn HJK voitti heinäkuussa lukemin 2-0. Yhden miehen vajaalla koko toisen puoliajan pelanneella HIFK:lla ei ollut ensimmäistä kertaa juurikaan mitään saumoja. Nyt täytyy kaivaa IFK-sydän uudestaan esille.

Helsingin herruus. Perinteet. Suuria tunteita. Upea ja ainutlaatuinen tunnelma. Täysi stadion. Suomen suurin ja mahtavin yksittäinen jalkapallo-ottelu. Sitä kaikkea on kansainvälisen tason jalkapallotapahtumaksi noussut Stadin derby, jonka ainutlaatuisen tunnelman ja fiiliksen tajuaa vain paikan päällä kokemalla.

Teksti: Toni Saukkola

HJK – HIFK tiistaina 12.9. kello 18.30 Telia 5G-Areenalla