Skip to main content

Veikkausliiga-kauden 2017 toinen Stadin derby pelataan maanantaina 31. heinäkuuta, kun HJK ja HIFK kohtaavat Telia 5G-Areenalla kello 18.30 alkaen. HIFK:n kannattajakatsomoon IFK Klackeniin on alle 200 lippua jäljellä ja paikkasi Klackenissa pääset varmistamaan Ticketmasterin verkkosivuilta. ISTV ja Ruutu+ näyttävät paikallisottelun suorana lähetyksenä. Saavu stadionille ajoissa ja varaudu turvatarkastuksiin.

HIFK ja HJK lähtevät maanantaina pelattavaan Stadin derbyyn todella erilaisista lähtökohdista. Veikkausliigaa johtava HJK taistelee tälläkin kaudella mestaruudesta ja HIFK on vaisujen tulosten takia joutunut putoamistaisteluun. HIFK on sarjataulukossa toiseksi viimeisenä, kun pelaamatta on vielä 15 ottelua. Eroa kymmenentenä olevaan PS Kemiin on tosin vain viisi pistettä. Sarjajumbona kulkeva JJK on HIFK:ta kuusi pistettä jäljessä. HIFK:n suurin ongelma tällä kaudella on ollut peliesitysten ailahtelevaisuus ja ehkä isoin syy tämänhetkiseen sarjasijoitukseen on se, että tähtirinnat ovat pystyneet voittamaan 18 pelatusta ottelustaan vain kaksi. HIFK tarvitsee kipeästi kolmen pisteen voittoja jäljellä olevista otteluistaan välttääkseen liigakarsinnan.

HIFK pelasi edellisen ottelunsa viime viikon lauantaina, kun tähtirinnat matkustivat Maarianhaminaan hallitsevan Suomen mestarin IFK Mariehamnin vieraaksi yli 300 HIFK-kannattajan tukemana. Wiklöf Holding Arenalla pelattu tasainen kamppailu päättyi 1-1 tasapeliin. HIFK siirtyi ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä 1-0 johtoon Jukka Halmeen kauden ensimmäisellä maalilla, mutta IFK Mariehamn nousi toisella puoliajalla tasoihin.

HJK puolestaan voitti kotikentällään varsin kankean esityksen jälkeen PS Kemin lukemin 3-1. Maalittoman avauspuoliajan jälkeen HJK siirtyi toisella puoliajalla johtoon. PS Kemi nousi vielä tasoihin, mutta HJK ratkaisi ottelun viimeisen kymmenminuuttisen aikana tekemällä kaksi maalia. Voitto oli HJK:lle kauden 11. ja Klubi ei ole hävinnyt kotikentällään vielä kertaakaan tällä kaudella.

HIFK pääsee lähtemään maanantain paikallisotteluun lähes parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Laitapuolustaja Matias Hänninen on pelikiellossa. Keskuspuolustaja Pauli Kuusijärvi on koko loppukauden sivussa polvivamman takia ja Tommi Vesala palaa tositoimiin vasta loppukesän otteluihin. HJK:n pelaajista Rafinha on pelikiellossa, jonka lisäksi loukkaantumistaan paranteleva keskikentän moottori Atomu Tanaka on suurella todennäköisyydellä sivussa

Tutut lähtökohdat – HIFK haastaa mestaruudesta taistelevan HJK:n kurinalaisella puolustuspelaamisella

Maanantaina pelattava paikallisottelu on HIFK:n ja HJK:n kahdeksas kohtaaminen Veikkausliigassa. Molemmat joukkueet ovat voittaneet yhden derbyn ja peräti viisi kertaa ollaan päädytty pistejakoon. Kaudella 2015 kaikki kolme keskinäistä ottelua päättyivät 1-1 tasapeleihin. Viime kaudella HJK voitti ensimmäisen kohtaamisen 2-1, toinen päättyi maalittomaan 0-0 tasapeliin ja viime syyskuussa HIFK otti seurahistoriansa ensimmäisen ja tähän mennessä ainoan voiton HJK:sta Veikkausliigassa 2-1 lukemin.

Edellisten kohtaamisten lopputulokset osoittavat, ettei HJK ole pystynyt hyödyntämään huomattavasti isompaa pelaajabudjettiansa. Seitsemän edellisen derbykohtaamisen maalierokin on tasan 6-6.

Käynnissä olevan liigakauden ensimmäinen kohtaaminen HJK:n ja HIFK:n välillä päättyi toukokuussa loppuunmyydyllä Telia 5G-Areenalla maalittomaan 0-0 tasapeliin. HJK hallitsi kenttätapahtumia ja tiiviisti koko joukkueena puolustanut HIFK luotti vastahyökkäyksiin. HJK sai pallon jo kertaalleen maaliin toisella puoliajalla, mutta maali hylättiin paitsiona.

HIFK ei ole vielä kertaakaan kokenut tappiota HJK:lle päävalmentaja Antti Muurisen alaisuudessa. Muurinen saa maanantaina 600 pääsarjaottelua valmentajana täyteen.

– HJK sytyttää aina ja ennen kaikkea täysi tupa. On hienoa tulla tunnelista kentälle näissä otteluissa. Meillä on tavoitteena pelata maanantaina niin hyvä ottelu kuin mahdollista ja ihan samaa miettii varmasti myös HJK, Muurinen kertoo.

Stadin derbyt ovat nousseet vain kahdessa vuodessa Suomen seuratuimmaksi urheilutapahtumaksi mahtavan fiiliksen ja molempien joukkueiden kannattajien luoman fantastisen ottelutunnelman ansiosta. Otteluita tullaan seuraamaan suurella joukolla myös ulkomailta asti. HIFK:n ja HJK:n välisistä paikallisotteluista on ehtinyt rakentua suurin yksittäinen Veikkausliiga-ottelu. Kyseessä ei ole ainoastaan jalkapallo-ottelu, sillä HIFK:n ja HJK:n väliset derbyt ovat ilmiönä kohonneet itse pelitapahtumaa suuremmaksi juuri ainutlaatuisen tunnelmansa takia.

On sanomattakin selvää, että Veikkausliigaa johtava HJK lähtee maanantaina pelattavaan paikallisotteluun ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Odotettavissa on silti edellisten kohtaamisten tapaan äärimmäisen tasainen ottelu, josta tunnelmaa ei tule puuttumaan. HIFK:n vahvin ase lienee jälleen kerran tiivis puolustuspelaaminen, vastahyökkäykset ja hyökkäyspään erikoistilanteet, joissa punapaitainen kotijoukkue on ollut edellisissä paikallisotteluissa vahva.

HIFK lähtee haastamaan liigan ehdottomiin voittajasuosikkeihin lukeutuvaa HJK:ta edellisten paikallisotteluiden tapaan selkeänä altavastaajana. HJK johtaa Veikkausliigaa 18 pelatun ottelun jälkeen kahdeksan pisteen erolla toisena olevaan Vaasan Palloseuraan. Eurooppa-liigan toisella karsintakierroksella pudonneen ja kärkipaikkaa Veikkausliigassa hallitsevan Klubin alkukauden ylivoimasta kertoo jotain se, että joukkue on tehnyt sarjassa ylivoimaisesti eniten maaleja (41) ja omassa päädyssä on soinut selvästi vähiten – vain yhdeksän kertaa. HJK:n ainoa tappio tällä kaudella on tullut vieraskentällä Vaasan Palloseuraa vastaan 2-1 lukemin.

HJK:n joukkue on elänyt kauden aikana ja varsinkin hyökkäys on kokenut suuria muutoksia. Veikkausliigan maalipörssiä edelleen johtava Alfredo Morelos siirtyi Skotlannin pääsarjaan ja hänen paikkansa HJK:n ykköshyökkääjän paikalla on ottanut varsin menestyksekkäästi Akseli Pelvas, joka on tehnyt tällä kaudella seitsemän liigamaalia. HJK:n tärkeimmistä pelaajista Moshtagh Yaghoubi ja Atomu Tanaka olivat edellisessä PS Kemi-ottelussa sivussa, mutta pelikieltonsa kemiläisjoukkuetta vastaan kärsineen Yaghoubin pitäisi olla maanantaina pelikunnossa.

HIFK joutuu kovan haasteen eteen, sillä HJK:n nimekäs puolustuslinja on Veikkausliigan parhaimmistoa – Klubi on päästänyt vain yhdeksän maalia 18 pelatussa ottelussa. Faith Friday Obilor, Hannu Patronen, Ville Jalasto ja pelikiellossa oleva Rafinha ovat olleet HJK:n puolustuspään ehdottomia luottopelaajia.

HJK vahvisti joukkuettaan viime viikolla kahdella hyökkäyspään pelaajalla, kun norsunluurannikkolaishyökkääjä Jean-Jacques Bougouhi siirtyi Klubiin Venäjän pääsarjasta. Lisäksi PS Kemille kahdeksan liigamaalia tällä kaudella iskenyt slovenialaishyökkääjä Filip Valencic siirtyi HJK:hon. Valencic teki kauden yhdeksännen ja ensimmäisen maalinsa HJK-paidassa edellisessä ottelussa, kun mies upotti lisäajalla rangaistuspotkun verkkoon PS Kemiä vastaan. Kymppipaikalla viihtyvä Valencic muistetaan HIFK-leirissä varsin hyvin, sillä hän iski kesäkuussa vielä PS Kemissä pelatessaan kaksi maalia HIFK:ta vastaan Helsingissä.

ISTV ja Ruutu+ näyttävät ottelun suorana lähetyksenä kello 18.15 alkaen. Muista pelata Veikkaus-vetosi osoitteen hifkfotboll.fi/veikkaus kautta niin tuet samalla HIFK:n junioritoimintaa.

HJK – HIFK maanantaina 31.7. kello 18.30 Telia 5G-Areenalla

  • HIFK myy oman kannattajapäätynsä pääsyliput. Lippuja on jäljellä alle 200.
  • Osta liput IFK Klackeniin
  • Porteilla järjestetään turvatarkastus.
  • Varaa riittävästi aikaa stadionille saapumiseen.
  • HIFK-kannattajien marssi kohti stadionia käynnistyy kello 17.30 Töölön kisahallin päädyssä sijaitsevan Ravintola Hookin edestä.
  • Tunnusta väriä ja pukeudu punaiseen.