Skip to main content

Tomi Maanojan henkilökuvajuttu on julkaistu aiemmin tällä kaudella HIFK:n Matchkamraten-otteluohjelmassa. Teksti: Santeri Silvennoinen

HIFK:n maalivahti Tomi Maanoja tunnetaan lempinimellä Psyko. Kentällä mies on omien sanojensa mukaan ripittäjä, joka ei säästele äänihuuliaan. Kentän ulkopuolella Maanoja on kuitenkin leppoisa koti-isä, joka opiskelee ensimmäistä vuotta pohjoismaisia kieliä Helsingin yliopistossa.

Maanojan pääaineena on ruotsin kieli ja hänen tavoitteenaan on tulevaisuudessa tehdä ruotsin kielen opiskelusta mukavaa.

– Tulen hyvin toimeen lasten ja nuorten parissa ja minulla on halu muuttaa käsitystä “pakko-ruotsista” ja sen opiskelusta. Peliuran jälkeen haluan olla ruotsin kielen opettaja ja saada oppilaat tykkäämään aineesta, Maanoja kertoo.

Jalkapallon ja opiskelun yhdistäminen ei aina ole helppoa, mutta Maanojalle tämä ei ole tuottanut suuria ongelmia. Hallikaudella aikataulut olivat välillä tiukkoja, mutta kevään edetessä ja harjoitusaikojen muuttuessa maalivahti on pystynyt keskittymään täysillä niin jalkapalloon kuin opiskeluunkin.

Espoosta kotoisin oleva Maanoja on pitkän uransa aikana nähnyt Ruotsin, Norjan ja kotimaan kentät, mutta nyt maalivahti on takaisin kotonaan pääkaupunkiseudulla. Kun Maanoja pelasi FC Lahden paidassa viime vuonna, asui hän jo Espoossa.

– Pääkaupunkiseudulla ja Espoossa on kotini. Täällä ovat ystävät, lähipiiri, tukiverkosto ja identiteettini. Olen kuitenkin viihtynyt niin Kuopiossa kuin Rovaniemellä, mutta koti on aina koti, Maanoja tiivistää.

Maanoja siirtyi kesken viime kauden lainasopimuksella FC Lahdesta HIFK:n riveihin ja kauden päätteeksi osapuolet allekirjoittivat viime marraskuussa kahden vuoden mittaisen pelaajasopimuksen. Maanoja oli viime kaudella tärkeä pelaaja sarjapaikan säilyttämisen kannalta.

30-vuotias maalivahti on saanut uransa aikana jalkapallolta äärettömän paljon.

– Olen saanut jalkapallon kautta uusia ystäviä, sosiaalisuutta ja myös arvoja. Ihmisten hyväksyminen sellaisina kuin he ovat. Jalkapallo on joukkuelaji, joten siinä oppii tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Parhaat muistot ovat pukukopeista. Pukukoppihenki- ja elämä on sellaista, mitä ulkopuolinen ei voi ymmärtää. Kunnianhimoisesti työskentely kohti yhteistä tavoitetta. Nämä kaikki ovat hienoja asioita, mitä olen oppinut jalkapallon ansiosta, Maanoja kertoo.

– Jalkapallon alle 21-vuotiaiden Euroopan Mestaruus-kilpailut Ruotsissa vuonna 2009, muutto Tukholmaan ja AIK:ssa pelaaminen sekä ensimmäinen derby IFK:n paidassa viime syksynä ovat myös hienoja muistoja uralta, Maanoja muistelee.

Tämä kausi on Maanojan ensimmäinen kokonainen IFK:n riveissä. Viime kaudelta päällimmäisenä muistona Maanojan mieleen jäi nimenomaan ensimmäinen Stadin derby, jossa hän pelasi.

– Kentälle marssiessa kuulin kuinka Klacken lauloi HIFK:n hymniä. Silloin tajusin kuinka hienosta seurasta on kyse. Tuntui, että pääsin sisälle seuran kulttuuriin ja tajusin paremmin, mitä HIFK kannattajille merkitsee ja mitä seura oikeasti on, Maanoja kertoo.

Maanojan ensimmäinen peli AIK:ssa oli Tukholman derby. Ottelussa oli niin kova meteli, etteivät puolustajat kuulleet Maanojan karjumista. Stadin derbyssä oli sama tilanne.

– Ruotsissa on kannattajakulttuuri pidemmällä ja siellä on suurempia massoja, mutta Stadin derby ei kalpene vastaaville Tukholmassa. Täälläkään eivät puolustajat kuulleet ohjeitani. Nämä pelit ovat hienoja kokemuksia, Maanoja kiteyttää.

Stadin Kingit ovat mittaamaton voimavara IFK:lle, eikä heidän merkitystään voi korostaa liikaa. Kingit ovat joukkueen tukena tilanteessa kuin tilanteessa.

– Stadin Kingit ovat aina seisseet meidän takana. En ole pelaamissani peleissä havainnut kollektiivista negatiivisuutta Klackenin suunnalta. Kingit ovat ehdottomasti Suomen paras ja kovaäänisin faniryhmä, jopa vieraspelit tuntuvat kotiotteluilta. On hienoa pelata tuollaisen päädyn edessä, Maanoja kiittelee.

Tämän kauden tavoitteina Maanojalla on pelata mahdollisimman hyvin ja varmistaa hyvä sijoitus Veikkausliigassa.

– Kentällä tulee huudettua, mutta kuten sanoin olen kentän ulkopuolella leppoisa isä, jolla on opettavainen ote. Pahoittelut kaikille huonoista jutuistani. Tälläkin kaudella pyrin jatkamaan huonoja juttuja ja pelaamaan hyvää jalkapalloa, Maanoja nauraa.

HIFK – PS Kemi lauantaina 17.6. kello 15.00 Telia 5G-Areenalla
> Osta liput matsiin

Lippujen hinnat

  • Eläkeläiset, opiskelijat ja varusmiehet IFK Klackeniin: 11€ ennakkoon, 15€ ovelta
  • IFK Klacken: 15€ ennakkoon, 18€ ovelta
  • Pääkatsomo: 21€ ennakkoon, 25€ ovelta
  • Itäkatsomo: 19€ ennakkoon, 22€ ovelta
  • Lapsi 7-16v: 8€ ennakkoon, 10€ ovelta
  • Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi
  • Pyörätuolipaikka halvimman pääsylipun mukaan + avustaja ilmaiseksi
  • Snadit Kingit-kausikortilla aikuisen lipun hinta 10€