Skip to main content

Pekka Sihvolan henkilökuvajuttu on julkaistu aiemmin tällä kaudella HIFK:n Matchkamraten-otteluohjelmassa. Teksti: Santeri Silvennoinen

Hyökkääjä Pekka Sihvola on ollut elämänsä aikana monessa mukana. Hän on suorittanut muun muassa kaksi yliopistotutkintoa, pelannut yhden talven Chilessä, edustanut niin A-maajoukkuetta kuin futsal-maajoukkuetta ja tehnyt ensimmäisen Veikkausliiga-maalinsa muuan Jari Litmasen syötöstä.

Kolmatta kauttaan HIFK:ssa pelaava Sihvola on espoolaisen FC Hongan kasvatti, joka on peliuransa aikana pelannut lukuisissa suomalaisissa seuroissa. Talvella 2004-2005 hän oli yhdessä Panu Aution kanssa Chilessä.

– Idea Etelä-Amerikkaan lähdöstä oli aluksi vitsi. Vähitellen asiat konkretisoituivat ja valitsimme Chilen. Chilessä taso oli hyvä, mutta ei liian kova. Meillä oli myös suhteita, joiden avulla pääsimme helposti paikallisten joukkueiden mukaan, Sihvola kertoo.

Chilessä parikymppiselle Sihvolalle tarjottiin pelaajasopimusta, mutta se ei aivan ollut sellainen, että nimet oltaisiin laitettu paperiin.

– Treenasimme pääsarjatason ja toiseksi korkeimman sarjatason joukkueen kanssa, ja he tarjosivat vuoden sopimusta. Olisin halunnut tehdä ainoastaan Suomeen kesään asti ulottuvan sopimuksen, joten reissumme päättyi lopulta ennen Suomen sarjakauden alkua ilman sopimusta, Sihvola muistelee.

Maaliskuussa 2005 Sihvola palasi Suomeen ja pelasi PK-35:ssa, FC Hongassa ja FC Hämeenlinnassa. Vuonna 2009 Sihvola pelasi toistaiseksi viimeisen kokonaisen kauden Ykkösessä FC Hämeenlinnan paidassa tehden 20 maalia ja voittaen maalipörssin. Sihvola valittiin myös Ykkösen parhaaksi pelaajaksi.

Sihvolalla on jo nyt upea ura takana Suomen korkeimmilta sarjatasoilta, mutta tilastot eivät kerro siitä, millainen henkilö Pekka Sihvola oikeasti on.

– Kentän ulkopuolella olen rauhallinen perheenisä, joka osaa nauttia elämästä. Pelaamisen ohella rakennan jatkuvasti myös peliuran jälkeistä uraa olemalla mukana erilaisissa projekteissa, Sihvola kertoo.

Harva jalkapalloilija on suorittanut yliopistotutkintoa peliuran ohella, mutta Sihvolalla niitä on kaksi. Mies on diplomi-insinööri sekä kauppatieteiden maisteri.

– Yliopistojen akateeminen vapaus helpotti opiskelua. Tavoitteenani oli, että opinnot etenevät koko ajan edes vähän. Syksyisin, kun kausi loppui, ahmin kaikki mahdolliset kurssit, jotta kuormitus harjoitus- ja pelikauden aikana olisi mahdollisimman kevyt. Itsekuria se toki vaati, mutta hyvin suunnittelemalla on täysin mahdollista, Sihvola kertoo.

Kuten aikaisemmin todettiin, hyökkääjä on myös monessa muussa mukana. Sihvola on esimerkiksi Suomen Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja.

– Pelaajayhdistyksen hallituksessa olen ollut 10 vuotta mukana ja puheenjohtajana olen toiminut maaliskuusta 2014. Haluan omalla panoksellani olla mukana kehittämässä suomalaista jalkapallokulttuuria. Pelaajayhdistys pyrkii parantamaan pelaajan asemaa kentällä ja sen ulkopuolella, Sihvola sanoo.

Urallaan Sihvola on voittanut Suomen mestaruuden futsalissa kaksi kertaa, pelannut neljä futsal-maaottelua ja edustanut Suomea yhdessä A-maaottelussa Omania vastaan. Takana on useita seuroja ja muistoja.

– Peliuran parhaat muistot ovat ensimmäinen Veikkausliiga-maali Litmasen syötöstä, ensimmäinen A-maaottelu ja nuoriso- sekä futsal-maajoukkueissa pelatut ottelut. Tuoreimpina muistoina nousevat Stadin derbyt ja fanien tuki, Sihvola muistelee.

– Urani aikana olen pelannut monessa seurassa, mutta HIFK:ssa on jotain ainutlaatuista. Stadin Kingit ovat uskomaton voimavara ja joka kerta kun puen tähtipaidan päälleni haluan antaa sille kaikkeni. Kingit ovat ylivoimaisesti Suomen parhaat fanit, Sihvola kiittelee.

Tällä hetkellä Sihvola keskittyy täysillä peliuraansa. Hän on HIFK:n paras maalintekijä neljällä maalilla.

– Saa nähdä, mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan ja mitä tulen peliuran jälkeen tekemään. Toistaiseksi jalkapallo on kuitenkin päätyöni ja muut projektit toteutuvat jalkapallon ehdoilla, Sihvola sanoo.

Seuraava ottelu: HIFK – SJK keskiviikkona 14.6. kello 18.30 Telia 5G-Areenalla
> Osta liput matsiin (muista SJK+PS Kemi -ottelupaketti)
> Itäkatsomo avoinna