Skip to main content

Nnaemeka Anyamelen henkilökuvajuttu on julkaistu aiemmin tällä kaudella HIFK:n Matchkamraten-otteluohjelmassa. Teksti: Santeri Silvennoinen

23-vuotias Nnaemeka Anyamele on nuoresta iästään huolimatta kokenut Veikkausliiga-pelaaja. Kirjoitushetkellä kymmenessä ottelussa tällä kaudella pelannut Anyamele on pelannut yhteensä 96 liigaottelua, joten laitapelaajalla on mahdollisuus rikkoa 100 pelatun liigaottelun raja aivan lähiaikoina.

Viihdyttävä pelaaja on parhaimmillaan hyökkäyssuuntaan, mutta myös laitapuolustajan paikka on tullut miehelle tutuksi kahden viime kauden aikana. Iloinen ja aina ystävällinen Anyamele on tuttu näky myös HIFK:n mediatiimin videoista sosiaalisen median kautta, joten näyttelijän vikaakin miehestä löytyy. Pekka Sihvola kuvaili kerran Anyamelea ”Suomen Eddie Murphyksi”.

Joukkueessa pelaamisen Anyamele aloitti vasta 12-vuotiaana, mutta jalkapalloa mies on pelannut jo lapsesta saakka.

– 12-vuotiaana menin Helsingin Ponnistuksen juniorijoukkueeseen. Sitä ennen pelasin päiväkodissa, koulussa ja pihoilla veljeni ja ystävieni kanssa, Anyamele kertoo.

Nuoren pelaajan kehitys oli nopeaa ja hänen potentiaalinsa huomattiin. Toukolan Teräksen kautta matka jatkui HJK:n organisaatioon ja sieltä matka jatkui FC Honkaan, jossa laituri teki Veikkausliiga-debyyttinsä kaudella 2013.

– Kävin läpi HJK:n junioriputken aina Klubi04:n asti, josta siirryin Honkaan. Espoossa pelasin pari kautta, kunnes siirryin HIFK:n paitaan kaudelle 2015, Anyamele sanoo.

HIFK:ssa Anyamele on noussut nopeasti avainpelaajien rooliin. Räjähtävästä lähtönopeudestaan tunnettu Anyamele kävi viime vuonna englantilaisen Port Vale FC:n edustusjoukkueen testileirillä. Port Vale pelaa Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Testijakso meni hyvin. Huomasin, että omat taidot ja nopeus riittävät suuremmissakin ympyröissä. Ero ei ollut niin suuri kuin olin odottanut. Englannissa oli ehkä enemmän tunnetta mukana ja tempo oli kovempi, lisäksi peli oli fyysisempää kuin Suomessa. Reissu oli silmiä avaava kokemus ja antoi lisää virtaa, Anyamele sanoo.

Anyamelen tavoitteet ovat kansainvälisillä kentillä. Aikaisemmin laituri stressasi halusta olla paras, nykyään hän nauttii pelaamisesta, eikä ota turhia paineita. Aikuistuttuaan Anyamele on myös panostanut vapaa-ajan valintoihin, jotka tukevat jalkapalloilijaa.

– Nykyään nukun enemmän ja olen muutenkin rauhoittunut, kasvanut ja aikuistunut. Olen aina treenannut ja harjoitellut omalla ajalla, mutta nyt panostan myös lepoon. Minulla on sisäinen palo treenata ja käyn itse treenien ja pelien ohella tekemässä fysiikkaharjoituksia, salilla, lenkillä tai potkimassa, Anyamele kertoo.

Vapaa-ajalla laituri on kavereiden kanssa, käy syömässä ja elokuvissa. Anyamele on aina tykännyt mennä ja tehdä kaikkea, mutta aina jalkapallon ehdoilla.

– Olen erilainen kuin ennen, olen kasvanut henkisesti ja ymmärtänyt, mitä vaatii olla oikeasti jalkapalloilija. Arkipäivän valinnat vaikuttavat siihen, miten hyvä jalkapalloilija minusta voi tulla ja näihin valintoihin olen alkanut panostaa. Olen aina treenannut kovaa, joskus vähilläkin yöunilla, mutta nyt olen kasvanut ja minusta on tullut viisaampi, Anyamele sanoo.

Anyamele on edustanut Suomea lukuisissa ikäkausimaajoukkueissa ja hän kuului myös U21-maajoukkueen avainpelaajiin.

– Maajoukkueessa pelaaminen on ollut todella suuri kunnia. Tuntuu hyvältä kuulua Suomen parhaimpiin jalkapalloilijoihin. Mielestäni on aina suuri kunnia edustaa Suomea, Anyamele kertoo.

Käynnissä oleva Veikkausliiga-kausi on laiturin kolmas perättäinen HIFK:n paidassa ja Anyamele on nauttinut olostaan Tähtirinnoissa.

– HIFK on kuin suurta perhettä. Tämä on ainutlaatuinen ja yhtenäinen seura. Varsinkin pelaajat ovat todella läheisiä, mutta myös taustat ovat läheisiä. Tosi upeaa ja makeeta edustaa juuri HIFK:ta, Anyamele kertoo.

– Stadin Kingeistä minulla on vain positiivista sanottavaa. He ovat aina mukana, vaikka menisi huonosti. Viime kaudella halusimme säilyttää sarjapaikan ja Kingit olivat yksi syy siihen. Emme halunneet pettää heitä kentällä ja he ovat meille kuin yksi ylimääräinen kenttäpelaaja, Anyamele kiittelee.

Kuten jokaisella meistä, myös Anyamelellä on suuria unelmia ja haaveita.

– Olisi hienoa pelata Chelseassa Hazardin kanssa. Tai Arsenalissa laidalla ja Özil tarjoilisi pystypalloja. Silloin voisin juosta koko kauden vain sitä laitaa, Anyamele nauraa.

Nnaemeka Anyamele on ehdottomasti show-mies kentällä ja sen ulkopuolella, mutta hän antaa yhden ohjeen nuoremmille pelaajille.

– Nauttikaa elämästä. Jos nautitte elämästä, voitte nauttia myös pelaamisesta ja kaikesta muustakin – älkää stressatko turhasta tai ottako liikaa paineita.

Seuraava ottelu: HIFK – SJK keskiviikkona 14.6. kello 18.30 Telia 5G-Areenalla
> Osta liput matsiin (muista SJK+PS Kemi -ottelupaketti)
> Itäkatsomo avoinna