Skip to main content

STADIN DERBY TARJOAA SUURIA TUNTEITA AINUTLAATUISESSA TAPAHTUMASSA

Stadin derby. HIFK vastaan HJK. Helsingin herruus. Perinteet. Upea tunnelma. Täysi stadion. Suuria tunteita. Suurin yksittäinen Veikkausliiga-ottelu. Ainutlaatuinen tapahtuma.

Tätä kaikkea on Stadin derby, jossa HIFK ja HJK iskevät yhteen tiistaina 23. päivä toukokuuta kello 18.30 alkaen. Tapahtumapaikkana on tuttu, yli 10 000 ihmistä vetävä Telia 5G-Areena. Tunnelmasta pitävät huolta molempien joukkueiden fanipäädyt.

Derbyjä, eli paikallisotteluita on pelattu jo vuosikymmeniä ympäri jalkapalloilevaa maailmaa ja niillä on pitkät historialliset perinteet. Aikaisemmin joukkue, jota kannatettiin määräytyi esimerkiksi uskonnon, yhteiskuntaluokan tai asuinpaikan mukaan. Nykyään nämä rajat ovat hälventyneet, mutta paikallisottelut jakavat yhä kaupungin väliaikaisesti kahteen eri leiriin ja tuottavat suuria tunteita.

Euroopan suurimpia derbyjä ovat Madridin, Rooman, Milanon, Lontoon ja Manchesterin derbyt. Esimerkiksi Atlético Madridin ja Real Madridin kohdatessa toisensa koko kaupunki pysähtyy ottelun ajaksi. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa katsovat yhtä ottelua, derbyä.

Myös länsinaapurimme pääkaupungissa Tukholmassa on pitkä paikallisotteluiden historia ja kulttuuri. Esimerkiksi AIK:n ja Hammarbyn väliset derbyt ovat sähköisiä ja tunnelmaltaan loistavia.

Derby-kulttuuri on vähitellen rantautumassa Suomeen Stadin derbyjen muodossa. HIFK:lla ja HJK:lla on ollut vastakkainasettelua jo 1900-luvun alusta saakka, eikä se ole vuosien varrella hävinnyt.

Myös Helsinki jakautuu derby-päivänä kahteen eri väriin, kahteen eri joukkueeseen, jotka edustavat eri asioita. Tämä on normaalia kaikissa maailman paikallisotteluissa ja nyt tästä upeasta kulttuurista päästään nauttimaan jälleen kerran myös Helsingissä.

Veikkausliiga-kaudella 2015 kaikki HIFK:n ja HJK:n kohtaamiset päättyivät tasan 1-1. Viime kaudella HJK voitti ensimmäisen ottelun 2-1 ja toinen ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin. Viimeisimmän derbyn voitti HIFK lukemin 2-1.

Stadin herruuden voittaa se, kummalla on enemmän pisteitä kauden kaikkien derbyjen jälkeen. Voittajalle annetaan historian hengessä kiertopokaali, joka on 1920-1930-lukujen taitteesta.

Vielä kertaakaan ei ole kumpikaan joukkue voittanut kyseistä pokaalia tällä vuosituhannella, mutta Stadin herruuden tavoittelu vuosimallia 2017 alkaa nyt.

Paikkasi seuraavassa kohtaamisessa lunastat Ticketmasterista. Kaikkiin HIFK Fotboll kotiotteluihin löydät liput täältä.

Teksti: Santeri Silvennoinen / HIFK Fotboll

HIFK – HJK tiistaina 23.5. kello 18.30 Telia 5G-Areenalla
> HJK myy oman fanipäätynsä liput
> Osta liput matsiin