Skip to main content

HIFK ja HJK kohtasivat tiistaina 23.5. pelatussa Veikkausliiga-kauden ensimmäisessä Stadin derbyssä. Telia 5G-Areenalla loppuunmyydyn yleisön edessä pelattu paikallisottelu päättyi maalittomaan 0-0 tasapeliin. Seitsemättä kertaa Veikkausliigassa kohdanneet seurat pelasivat näin jo viidennen tasapelin keskinäisessä ottelussa.

Ottelun ensimmäinen puoliaika sujui sinivalkoisessa peliasussa pelanneen HJK:n komennossa. Ensimmäisen puoliajan paras maalipaikka aukeni Akseli Pelvakselle, joka pääsi ohjaamaan etutolpalta Alfredo Moreloksen matalan keskityksen kohti etukulmaa, mutta Tomi Maanoja torjui tilanteen kulmapotkuksi. Mikael Forssell petasi Mika Väyryselle HIFK:n ensimmäisen puoliajan ainoan maalipaikan 12. peliminuutilla, mutta HJK-maalivahti Thomas Dähne venyi Väyrysen vasemman jalan laukauksen eteen. Akseli Pelvas oli rakentamassa Klubin seuraavaa maalipaikkaa, kun Demba Savage pääsi puskemaan Pelvaksen keskityksestä boksista kohti Tomi Maanojaa. Maanoja liimasi kuitenkin varmasti kevyeksi jääneen puskun. Alfredo Morelos pääsi kertaalleen kääntämään jalkansa vapaaksi HIFK:n rangaistusalueella, mutta laukaus suuntautui ohi. Atom pääsi laukomaan vapaapotkun 17 metristä, joka suuntautui niukasti yli HIFK-maalin vasemmasta yläkulmasta. Paikoista huolimatta HIFK puolusti omaa maaliaan fiksusti ja HJK sai rakennettua maalipaikkansa lähinnä laitojen kautta. Tauolle siirryttiin 0-0 lukemissa.

Heti toisen puoliajan alussa Alfredo Morelos oli lähellä viedä HJK:n johtoon Demba Savagen hyvästä matalasta keskityksestä, mutta kolumbialaishyökkääjän ohjaus suuntautui vain metrin verran ohi takakulmasta. HIFK:n haasteet pelinrakentelussa jatkuivat ja HJK iski jatkuvasti kiinni aggressiivisella prässillä HIFK:n pelaajiin. Alfredo Morelos pääsi kertaalleen läpiajoon, mutta Tomi Maanoja tuli upeasti vastaan ja esti Moreloksen maalintekoyrityksen. HJK sai toisella puoliajalla pallon kertaalleen jo maaliin asti. Alfredo Morelos laukaus kilahti Tomi Maanojan käsien kautta tolppaan ja jatkopallossa ensimmäisenä paikalla ollut Akseli Pelvas niittasi pallon varmasti maalin kattoon. Pelvas oli kuitenkin tilanteessa paitsiossa, avustavan erotuomarin lippu nousi ja HIFK selvisi säikähdyksellä. HIFK:n toisen puoliajan lupaavin paikka nähtiin lisäajalla, mutta Aleksi Ristolan viimeinen ratkaisu jäi vaisuksi.

Liigakauden ensimmäinen Stadin paikallisottelu päättyi maalittomaan 0-0 tasapeliin. HIFK jatkaa sarjassa kymmenentenä kahdeksan pelatun ottelun jälkeen, kun kasassa on kahdeksan sarjapistettä. Kaikista otteluista HIFK on pelannut peräti viisi tasan, voittoja on yksi ja tappioita kaksi. HJK johtaa Veikkausliigaa 18 sarjapisteellä.

Kommentit

HIFK-maalivahti Tomi Maanoja torjui HJK:ta vastaan kauden neljännen nollapelinsä. 30-vuotias Maanoja valittiin myös ottelun parhaaksi pelaajaksi.

– Meillä oli oma pelisuunnitelma. Ensimmäisellä puoliajalla olimme hyvin mukana. Otimme toki paljon vastaan ja kaikki meidän hyökkäykset päättyivät varsinkin toisella jaksolla menetyksiin. Toisen puoliajan loppua kohti aloimme saamaan vastahyökkäyksiä. Hitaat hyökkäykset jäivät kuitenkin vähiin, Maanoja kertasi ottelun jälkeen.

HIFK:n päävalmentaja Antti Muurinen ei ole vielä kokenut tappioita kolmessa pelatussa Stadin derbyssä, kun hän viime kaudella siirtyi HIFK:n päävalmentajaksi. Muurinen kiitteli loppuunmyydyn ottelun tunnelmaa.

– Vaikka välillä olimmekin helteessä niin pystyimme pelaamaan hyviä jaksoja. Fanit ja ottelutunnelma – aivan loistavaa. Se sytyttää jokaisella kerralla meidän joukkueen. Meillä ja HJK:n joukkueella pitäisi olla ero, mutta ei se kentällä näy, Muurinen sanoi.

– Tiedän, että HJK:lla on tietty paine pelaamisessa. Heidän on pakko voittaa. Jollain tavalla me sytymme näihin otteluihin heitäkin enemmän ja haluamme ehkä hieman enemmän saavuttaa hyvän tuloksen. Kaikilla mahdollisilla keinoilla. Yllättävän hyvin pystymme olemaan mukana, Muurinen kertoi.

HIFK ja HJK pelasivat jo viidennen tasapelinsä historian seitsemännessä kohtaamisessa Veikkausliigassa. Joukkueiden tuntuva ero pelaajabudjeteissa ei näy kentällä.

– Budjetissa on kirimistä. Joukkueemme on aivan mieletön. Ne, ketä kentällä jokaisessa ottelussa ovat, taistelevat aina loppuun asti oman joukkueensa puolesta. Jos kaikki ottelut olisivat aina tällaisia, että olisi täysi tupa, niin jalkapallo näyttäisi aina paremmalta. Tunnelma vaikuttaa totta kai pelaajiin. Derbyjen luonne on hyvinkin erilainen kuin muiden liigaottelujen, Muurinen sanoi.

HJK-hyökkääjä Akseli Pelvaksen tekemä maali oli videotarkastusten perusteella selkeä paitsio. Muurinen kommentoi tapahtunutta huumorilla.

– Olen 170 senttiä pitkä, joten luotan tuomareihin. Taululla on lopputuloksena 0-0, Muurinen totesi paitsiomaalista kysyttäessä.

HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo oli äärimmäisen pettynyt lopputulokseen ja paineli yleisen lehdistötilaisuuden jälkeen suoraan koppiin jäämättä toimittajien haastateltavaksi, joka on totuttu käytäntö kaikissa Veikkausliiga-otteluissa.

HIFK Avauskokoonpano
#1 Tomi Maanoja (MV)
#2 Nosh A Lody
#4 Tommi Vesala
#6 Xhevdet Gela
#8 Jukka Halme
#13 Esa Terävä
#15 Kim Raimi
#18 Matias Hänninen
#23 Mika Väyrynen (C)
#27 Nnaemeka Anyamele
#99 Mikael Forssell

Vaihtopelaajat
#9 Pekka Sihvola (60′ —-> Mikael Forssell)
#10 Juho Mäkelä
#11 Otto-Pekka Jurvainen (90+1′ —-> Jukka Halme)
#19 Aleksi Ristola (60′ —-> Esa Terävä)
#30 Abaas Ismail
#31 Nikolas Saira
#71 Carljohan Eriksson (MV)

HIFK:n seuraava ottelu: HIFK – FC Inter lauantaina 27.5. kello 15.00 Telia 5G-Areenalla
> Osta liput matsiin
> Itäkatsomo on avoinna!